Image 1
Image 2

Mormântul unei preotese din epoca faraonilor a fost descoperit la Cairo

Mormântul preotesei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mormântul preotesei
Mormântul preotesei

Arheologii egipteni au descoperit în sudul oraşului Cairo mormântul unei preotese, din timpul celei de-a cincea dinastii, împodobit cu picturi murale rare bine conservate, a anunţat sâmbătă ministrul Antichităţilor.

Mormântul a fost construit pentru Hetpet, preoteasă pentru zeiţa fertilităţii, a precizat ministrul Khaled al-Anani în timpul unei conferinţe de presă. Descoperirea a fost făcută într-un cimitir din apropierea celebrelor piramide din Giza de o echipă de arheologi egipteni condusă de Mostafa Waziri, secretar general al consiliului suprem al Antichităţilor.

Acest cimitir adăposteşte morminte ale înalţilor responsabili din cea de-a cincea dinastie a faraonilor (2494-2345 înainte de Hristos), din care unele au fost excavate în timpul precedentelor misiuni arheologice, a adăugat ministrul. Stilul arhitectural al mormântului, decoraţiile, picturile sale murale colorate, precum şi intrarea în formă de L sunt caracteristice acelei epoci, după cum a precizat ministrul.

“Hetpet este reprezentată în picturile murale foarte bine conservate în timp ce pescuia sau vâna”, a mai spus acesta. Pe pereţi apar scene muzicale, de dans, dar şi două maimuţe, animale domestice din epocă.

În ultimii doi ani, Egiptul a demarat mai multe proiecte arheologice cu speranţa de a descoperi numeroase comori, în momentul în care sectorul turistic, unul dintre stâlpii economiei, a avut de suferit din cauza revoltelor şi a instabilităţii din ţară.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSMONUMENTE ALE UNIRII ROMÂNIA

Oare cum ar fi schimbat Monumentul Unirii, proiectat de Aurel Popp, peisajul cultural și istoric al României, dacă ar fi fost realizat?

La doar un deceniu după Unirea din 1918, un grandios Monument al Unirii, gândit de Aurel Popp dar neconstruit din cauza costurilor și dezacordurilor, rămâne o pagină neîncheiată în istoria românească, reînviind astăzi întrebări despre identitatea națională.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now

IFPLUS COLINDE TRADIȚIONALE

Ansamblul „Florile Tărnii”, premiul I la Concursul de interpretare colinde

La „Concursul de interpretare colinde” organizat de Fundația Culturală Terrarmonia – președinte prof. univ. dr. Ioan Bocșa, Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii” .....

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now