Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La şedinţa cu vârstnicii s-a propus înfiinţarea unei asociații de protecție a pacienților

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marţi, 27 martie 2018, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ s-a desfăşurat şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, prezidată de prefectul judeţului, Darius Filip.

Au participat: Doina Feher, viceprimar al municipiului Satu Mare, col. (r) Gheorghe Strâmb, preşedintele Consiliului Judeţean pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, col.(r) Voicu Şichet, preşedintele Sucursalei Satu Mare a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din S.R.I, Lucian Marişca, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Satu Mare, reprezentanţi de instituţii, jurnalişti.

Condițiile de acreditare pentru căminele de bătrâni

După intonarea Imnului Național al României, prefectul a dat cuvântul directoarei Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Satu Mare, Ildiko Tivadar, pentru a prezenta condițiile de acreditare pentru căminele de bătrâni. Ea a prezentat într-o formulă didactică, toate categoriile de servicii sociale, beneficiarii acestora, precum şi modalitatea de acces la serviciile sociale. De asemenea, a prezentat condițiile şi criteriile de acreditare a furnizorilor (publici şi privaţi) de servicii sociale, etapele de acreditare, cât și cadrul legislativ privind acreditarea, licențierea, evaluarea și funcționarea căminelor pentru persoanele vârstnice (cadrul general și standardele minime de calitate).

Costuri

Un cămin poate avea activitate economică profitabilă, sau activitate caritabilă. Tarifele se situează între 1.982 de lei pe lună la instituţiile publice şi 2.200 de lei pe lună la cele private, în funcţie şi de gradul de dependenţă a persoanei. Dacă persoana se autogospodăreşte, costurile sunt minime.
Există şi ONG-uri care dezvoltă servicii de îngrijire la domiciliu
Prefectul Darius Filip a solicitat date cu privire căminele pentru persoanele vârstnice din județ, considerând că față de numărul mare de solicitări acestea sunt foarte puține (şapte în total, din care un cămin public și şase cămine private).

Propunere de sociație de protecție a pacienților

La finalul ședinței, președintele Comitetul Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, col. Gheorghe Strâmb, a propus ca la următoarea ședință reprezentanții cultelor să prezinte și alte forme de ajutorare pentru persoanele vârstnice din județ. Totodată, el a propus să se popularizeze intenția de a se înființa și la nivelul județului Satu Mare a unei asociații de protecție a pacienților. Prefectul Darius Filip și-a exprimat susținerea față de această iniţiativă și i-a asigurat pe cei prezenți de tot sprijinul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns