Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Zeci de voluntari la campania de împăduriri inițiată de Informația Zilei și Informația TV

Voluntarii au muncit mai bine de 2 ore pentru a planta sutele de puieti de stejar
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Voluntarii au muncit mai bine de 2 ore pentru a planta sutele de puieti de stejar
Voluntarii au muncit mai bine de 2 ore pentru a planta sutele de puieti de stejar

Au venit foarte mulți elevi, dar și familii cu copii, majoritatea dintre ei plantând pentru prima dată un copăcel

Zeci de elevi și familii din județul Satu Mare au răspuns afirmativ campaniei de

plantare de puieți lansată de redacțiile Informația Zilei și Informația TV, ce a avut loc sâmbătă, 21 aprilie.

Acțiunea de plantare s-a desfășurat la Ocolul Silvic Livada, Unitatea de Producție III, Unitatea Amenajistică 427d, unde a fost instalată o plantație anul trecut, și unde a fost nevoie de completare cu puieți de stejar. Procentul de prindere a puieților nu este de 100%, fapt pentru care uneori, se impun completări.

Ioan Mihalca – responsabil cu Regenerarea Pădurii la Direcția Silvică, Dorin Horga – șef de Ocol la Livada, împreună cu Zolcseak Zoltan – responsabil cu Regenerarea Pădurilor, Cristian Checicheș – șef District III Livada, Alin Boța – titular Canton 13 Mujdeni din cadrul Districtului III Livada, inginerul Vasile Hepcal – responsabil cu producția, au urat bun venit voluntarilor la Ocolul Livada, unul dintre cele cinci Ocoale ale Direcției Silvice.

Au mai fost implicați în activitate pădurarii Attila Batos, Ioan Vlașin, Alexandru Bodony, Ioan Gavrău, Janos Bute.

Înainte de începerea lucrului, voluntarilor li s-a făcut un scurt instructaj, unii dintre ei fiind la o primă experiență de acest gen.

Potrivit inginerilor silvicultori, groapa în care se pune puietul trebuie să aibă lungimea și lățimea egale, de 40 de centimetri, cu o adâncime tot de 40 de centimetri. După realizarea acesteia, se pune puietul și pământul se tasează în rânduri, până când rădăcina este complet acoperită.

Elevii și copiii care au plantat pentru prima oară un copăcel, s-au arătat încântați de ceea ce au învățat, precum și de întreaga activitate de sâmbătă. De precizat este că, în ajutorul copiilor și doamnelor care nu au experiența lucrului cu hârlețul, au venit silvicultorii, care au ajutat la săparea gropilor, iar cei mici au plantat efectiv puieții și au tasat pământul, astfel încât planta să aibă susținere și stabilitate.

Prânzul în pădure,oferit de Direcția Silvică, un minunat prilej de socializare

Trebuie menționat că, după efortul depus, reprezentanții Direcției Silvice i-au invitat pe toți cei prezenți la un prânz în pădure. Astfel, elevii și familiile de sătmăreni au avut ocazia să socializeze într-un mediu plăcut, și să afle de la silvicultori mai multe despre munca de pădurar, dar și despre suprafețele de pădure din județul Satu Mare, precum și din țară.

Județul Satu Mare nu se mândrește cu un procent foarte ridicat de păduri, pentru că forma de relief dominantă este câmpia.

Este vorba despre o suprafată de 16% de pădure, din totalul suprafeței județului. Media, la nivel național, este de 26%, și față de Europa, care are media de 35% suprafețe cu păduri.

În tot județul Satu Mare avem între 66 și 67 de mii de hectare de pădure, însă Direcția Silvică, după retrocedările prin legile proprietății, a rămas în administrare cu 45.000 de hectare. Este un procent destul de bun, după cum a mai explicat ing. Ioan Mihalca.

“Avem păduri puține, cu atât mai mult trebuie să fim mai interesați să plantăm cât mai mult și să facem în așa fel încât să mărim suprafețele de pădure în județul Satu Mare. Noi administrăm 45.000 de hectare de pădure, și, la nivelul a 45.000 de hectare, în acest an, dăm suprafețe noi regenerate de 131 de hectare, dintre care cam un sfert este suprafața care se împădurește efectiv, adică regenerări artificiale, celelalte sunt naturale”, a mai precizat ing. Ioan Mihalca.

Activitatea de sâmbătă s-a încheiat cu un scurt moment festiv, când toți participanții au primit câte un “Certificat de Viitor”, pe care a fost trecut numele voluntarului, precum și coordonatele copacilor care s-au sădit.

Astfel, copiii vor putea, peste câțiva ani, sau poate chiar anul viitor, să revină la locul plantării și să urmărească evoluția puieților de stejar. Trebuie menționat că un stejar ajunge la o înălțime considerabilă abia în 120 de ani.

Informația Zilei și Informația TV aduc mulțumiri speciale Direcției Silvice Satu Mare, precum și firmei de transport CoExpres Satu Mare, pentru ca această acțiune să se desfășoare cu succes.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns