Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Proiectul Statuii Eroului Necunoscut din Satu Mare a fost prezentat presei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Luni, 4 iunie, în sala mică de ședințe a Palatului Administrativ, a avut loc o conferinţă de presă pe tema Statuii Eroului Necunoscut din Satu Mare.

La întâlnire au participat: prefectul Darius Filip, viceprimarul municipiului Satu Mare, Adrian Albu, directorul Direcției pentru Cultură, Zamfir Danciu, preşedintele Asociaţiei Civice Tempora, col.(r) Voicu Şichet, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” , filiala Satu Mare, col.(r) Zorin Ioan Platec, reprezentantul Consiliului Județean Satu Mare, Ştefan Coşarcă, numeroşi jurnalişti.

Pentru început, prefectul a prezentat tema conferinţei de presă, respectiv demersurile pentru reamplasarea Monumentului Eroului Necunoscut în Piaţa Libertăţii din Satu Mare, „o emblemă a oraşului şi a judeţului Satu Mare”.

Stadiul şi costurile proiectului

O prezentare mai detaliată a stadiului de realizare şi a consturilor aferente acestui proiect a fost făcută de col.(r) Voicu Şichet. El a prezentat o simulare electronică a locului de amplasare (în zona stației de taxi, alături de ceasul electric), precizând că soclul va avea înălţimea de 3 metri, iar statuia propriu-zisă de 2,2 metri.
La concursul de proiecte în domeniul Cultură – Centenar 2018, conform raportului intermediar rezultă că acesta s-a situat pe locul I şi a întrunit punctajul necesar pentru a fi aprobat. Potrivit datelor sale, operaţiunile de implementare a proiectului sunt în grafic, având toate şansele ca monumentul să fie inaugurat şi sfinţit la 1 Decembrie 2018, dată la care vom sărbători Centenarul Marii Uniri. Până în prezent au fost obținute mai multe avize, dar mai sunt necesare și altele până la începerea efectivă a lucrărilor, peste circa două luni. Toate schiţele sunt gata, proiectul avându-l ca autor pe un arhitect „de valoare”.
În ceea ce priveşte costul, vorbitorul a subliniat contribuţia financiară a Consiliului Judeţean, a Primăriei municipiului Satu Mare şi a unor ONG-uri, care au participat cu donaţii. Costul total al proiectului este de circa 50.000 euro, din care până în prezent s-au strâns aproximativ 30.000 de euro. Asociaţia Civică Tempora a deschis un cont unde se pot face donaţii la Banca Transilvania (contul RO34BTRLRONCRT00F8409802, CIF: 22948850).
La rândul său, viceprimarul Adrian Albu s-a referit la necesitatea integrării grupului statuar (statuie flancată de două tunuri) în ansamblul arhitectural al Pieţei Libertăţii, „locul de amplasare fiind oricum rezervat”. El s-a referit şi la preconizata statuie a limbii române, proiect nereuşit deocamdată.
La stadiul de realizare, cât şi la avizele necesare s-au referit Zamfir Danciu şi Ştefan Coşarcă, iar Zorin Ioan Platec a subliniat contextul istoric şi simbolistica pe care le reprezintă proiectul de statuie.

Refacerea unui monument dispărut

Proiectul la care ne referim vizează refacerea unui obiectiv pierdut în urmă cu 78 de ani şi nu realizarea unuia nou, original. Statuia Eroului Necunoscut a fost un monument dedicat eroilor români din timpul Primului Război Mondial, inaugurat la 1 decembrie 1922. În anul 1939, monumentul a fost mutat în Grădina Romei, iar în jurul anului 1940 a dispărut fără urmă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns