Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mii de sătmăreni veniţi din străinătate au participat la slujbele de Sfântă Maria

PS Timotei Sătmăreanul a slujit la Mănăstirea Bixad
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
PS Timotei Sătmăreanul a slujit la Mănăstirea Bixad
PS Timotei Sătmăreanul a slujit la Mănăstirea Bixad

Poate mai mult decât oricând în aceste zile tulburi ale țării versurile pricesnei “O, Măicuță Sfântă” au fost simțite și trăite cu mai multă emoție și intensitate de tot sufletul românesc

greu încercat. “Nu lăsa, Măicuță, să pierim pe cale, căci noi suntem fiii lacrimilor tale”, a fost ruga fierbinte ce a stat pe buzele a mii de români.

Este cunoscut faptul că sătmărenii au o adâncă evlavie față de Maica Domnului, pe care o cinstesc în toată vremea și la sărbătorile de peste an ce îi sunt închinate.
Adormirea Maicii Domnului este praznicul împărătesc ce are loc în fiecare an la data de 15 august. Este precedat de o perioadă de post, de două săptămâni, de la 1 august până la 14 august inclusiv.

În tot acest timp, în biserici este citit Paraclisul Maicii Domnului, care și de această dată a strâns mulțime de lume în jurul bisericilor și a mănăstirilor din județ. Oamenii au lăsat deoparte “toată grija cea lumească” și s-au încredințat deplin Maicii Domnului cu toată nădejdea de a fi scoși din “marea învolburată” a vieții.

De altfel, a devenit o tradiție, cel puțin în județul Satu Mare, ca de praznicul Adormirii Maicii Domnului oamenii să plece din “cetate” spre sfintele lăcașuri unde să se roage Maicii Domnului. Pelerinajele, așa cum sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, s-au păstrat până în zilele noastre și constituie “obolul”, “mica jertfă” pe care credincioșii o aduc Maicii Domnului.

Local, este cunoscut drumul pe care oamenii îl fac pe jos până la mănăstiri, uneori și câteva zile, cântând pe cale frumoase pricesne, cântări și rugi închinate Fecioarei Maria, purtându-și straiele populare, cu prapuri în mână reprezentând icoana Născătoarei de Dumnezeu. Printre cele mai cunoscute pelerinaje este și cel de la Mănăstirea Bixad, unde oamenii vin să se închine icoanei Maicii Domnului.

Și în acest an, Mănăstirea Bixad a cuprins la umbra copacilor o mare de oameni. Credincioși veniți din toate colțurile județului și nu numai, oameni care au păstrat din generație în generație obiceiul de a veni să se roage la mănăstire de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului alături de localnici, cu toții s-au regăsit în curtea mănăstirii.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârșită în altarul de vară al mănăstirii de către PS Timotei Sătmăreanul, alături de care s-a aflat părintele protopop de Oaș, pr. Marcel Malanca, starețul mănăstirii, pr. Emanuil Rus, dar și preoți și diaconi din eparhie. A fost un moment de profundă emoție, dar și de mulțumire sufletească pentru cei prezenți.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Timotei Sătmăreanul, care a subliniat chemarea bisericii la rugăciune, dar și obiceiul încetățenit în rândul credincioșilor de a merge în pelerinaj la mănăstiri. “(…) Azi noi de Sfântă Mărie mergem la mănăstire.

Mergem cu mic cu mare în pelerinaj pentru că ce altceva este hotărârea noastră și determinarea noastră și dacă vreți, plecarea noastră din familie, din căminul nostru spre sfintele mănăstiri – nu este altceva decât o chemare a lui Dumnezeu, care ne șoptește în taina sufletului nostru să ne ducem, să mergem, simțind acea parte interioară a noastră, sufletească, duhovnicească, pe care teologia și sfinții părinți o numesc chemare tainică a lui Dumnezeu care se înfiripează în adâncul ființei noastre și ne spune: trebuie să mergem să ne întâlnim cu Dumnezeu și cu sfinții lui, trebuie să mergem să ne întâlnim cu Maica Domnului în ziua prăznuirii ei, în ziua mutării ei din această viață (…)”, a fost unul din îndemnurile PS Timotei Sătmăreanul către dreptcredincioșii prezenți.

Preasfințitul a ținut să aducă în atenția celor prezenți nevoia de a fi recunoscători față de Dumnezeu și sfinții săi.

 

Continuarea o puteți citi în ediția tipărită din data de 16 august.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Sfântul Filip (sec.I)

Asculta acest articol Sfinţii evanghelişti Matei, Marcu şi Luca notează numai numele lui Filip şi locul de naştere, Betsaida; Sfântul