Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Singurul pugilist care l-a doborât pe Mayweather se află la Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marian Leondraliu antrenează acum la Olimpia București

Sala LPS “Gheorghe Gyurkan” din Satu Mare găzduiește de luni Campionatul Național de box la cadeți (13-14 ani). Participă 194 de sportivi de la 64 de cluburi din țară, la 22 de categorii de greutate. Ediția 2018 cuprinde 171 de meciuri, iar finalele sunt programate pentru ziua de sâmbătă. Numărul sportivilor este însă mai mare, peste 240, deoarece sunt și categorii de până la 38,5 kilograme, dar care fac parte doar dintr-un concurs național.

La Satu Mare se află și Marian Leondraliu, antrenor la Olimpia București. Am stat de vorbă cu fostul mare campion, singurul om care l-a pus vreodată la pământ pe celebrul Floyd Mayweather. Se întâmpla la Mondialele din 1995, când Leondraliu l-a învins practic pe american, dar juriul a decis altceva.

Bun venit la Satu Mare! Este pentru prima dată?
Este a doua oară când ajung aici, prima dată am venit în 1987. Dar acum am venit din postura de antrenor. Am venit cu doi sportivi, este un nivel foarte bun, se vede că antrenorii muncesc în sală cu sportivii. Avem viitor, iar noi antrenorii și federația sperăm să ducem boxul acolo unde a fost cândva. Este visul meu, dar și al celor implicați în fenomen.

Ce contează la acest nivel de vârstă, la cadeți?
Sportivul trebuie să fie foarte bine pregătit fizic, să aibă un bagaj de cunoștințe tehnice. E la început, sunt mici și nu înmagazinează foarte mult, dar de la această categorie pleacă boxul. Contează medaliile, dar și să prindă experiență. În cariera unui sportiv este importantă medalia, fie ea de bronz, argint sau de aur. Asta pentru viitor.

Unde se află boxul românesc și care este viitorul lui?
Nu mai suntem ce am fost cândva. Eram o forță în Europa, în lume, printre primele țări. Încercăm să ajungem unde a fost generația mea, generațiile de dinainte, cele de după mine. Văd că Federația, președintele Vasile Cîtea se luptă să facem ceva pentru boxul românesc. Unul dintre motivele pentru care boxul a căzut se leagă de partea financiară. Nu mai sunt bani, ori cluburile care erau înainte. Pentru un titlu de campion erau meciurile de la zonă, după care se ajungea la finală unde erau alte meciuri. Aveai 6-7 meciuri să ajungi campion. De acolo venea și experiența. E nevoie de bani pentru toate cluburile, să se investească în copiii aceștia, în condițiile de pregătire.

La Satu Mare se va deschide în curând un centru olimpic de juniori. Credeți că vom avea de câștigat?
Este un mare avantaj și pentru ceilalți sportivi din țară. Aici vor sta, vor mânca, vor învăța. De aici copiii campioni vor evolua, vor fi boxerii de mâine. Pentru Satu Mare este un avantaj pentru că aveți copii care vor fi crescuți în acest centru. Vor reprezenta orașul cu mândrie.

Sunteți singurul om care l-a pus la pământ pe Mayweather. Cum s-a desfășurat acel meci?
A fost în anul 1995 la Campionatele Mondiale de la Berlin unde Doroftei a ieșit campion mondial, la fel și Francisc Vaștag. Eu am căzut din primul meci cu Mayweather. A fost prima dată când s-a introdus mașina de punctat, s-a punctat doar brațul din spate, doar directa de dreapta. I-am dat mulți pumni, l-am pus la podea în prima repriză. L-au numărat, a început să fugă, arbitrul oprea meciul continuu pentru ca americanul să-și revină. În momentul în care și-a revenit a avut același stil ca în ziua de azi, a început să fugă trei reprize. Meciul a fost al meu până-n ultimul minut când a fost 8-8 la punctaj. Dar el 8 puncte m-a lovit doar în blocaj, pe când eu l-am lovit în plin. Dar asta este situația, mai punem și problema invers. Suntem o țară mică în comparație cu America. Unde e Mayweather acum, ce s-a investit acolo și cum este la noi.

Aveți un regret din acel meci, se putea mai mult?
Da! Trebuia să fiu mai calm! M-am dus ca un înecat după el, să-l mai ghicesc o dată, să-l termin. Trebuia să fiu mai calm, mai lucid, poate-l mai găseam o dată și terminam meciul. Gândiți-vă că a fost croșeu de dreapta în cască, în tâmplă. Vă dați seama dacă era puțin mai jos? Se termina meciul.

V-ați mai intersectat de atunci?
Nu. Am avut o perioadă de rătăcire după ce am venit de la Campionatele Mondiale. N-am mai vrut să rămân la lot și am primit o suspendare. Am revenit în ring după doi ani, am trecut la profesioniști, am ieșit campion la profesioniști, am devenit challenger la titlul european. Dar tot așa, din lipsă de investiții n-am putut să câștigăm un titlu european pentru că trebuia să-l aducem la noi în țară, să facem o gală, să plătim niște burse. Dar nu s-au găsit banii necesari. Am mai făcut câțiva ani de box și am renunțat, după ce am devenit campion la două categorii diferite.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns