Image 1
Image 2

Germania a restituit un tablou, furat de nazişti, familiei fostului ministru francez Georges Mandel

"Portrait de jeune femme assise"
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
"Portrait de jeune femme assise"
“Portrait de jeune femme assise”

Germania a restituit, marţi, tabloul “Portrait de jeune femme assise”, de Thomas Couture, care a fost furat de nazişti de la familia fostului ministru francez de origine evreiască Georges Mandel, a anunţat Guvernul, citat de AFP.

Tabloul pictorului francez a fost restituit, marţi, de către secretarul de Stat al Culturii Monika Grütters. El a fost expus până luni la Berlin, în cadrul unei mari expoziţii de opere confiscate de regimul nazist.

Pe numele său adevărat, Louis Rothschild, Georges Mandel, fost ministru al Republicii a III-a, a fost asasinat în iulie 1944 de militari francezi care colaborau cu regimul nazist. El a fost primul proprietar al acestui tablou de Couture, un pictor din secolul al XIX-lea.

Pânza face parte din sute de opere moştenite de colecţionarul germano-austriac Cornelius Gurlitt, decedat în 2014.

Germania şi Kunstmuseum din Berna au convenit în 2014 să examineze provenienţa a peste 1.500 de opere înainte de a le înapoia moştenitorilor victimelor nazismului.

În decembrie 1998, după decenii de inerţie, 44 de state s-au angajat să găsească şi, dacă este posibil, să restituie operele furate de nazişti.

Declasificarea a numeroase documente, apariţia internetului şi digitalizarea au oferit acces la toate muzeele, negustori de artă şi case de licitaţie. Zeci de baze de date, uneori constituite de la arhive naziste, sunt disponibile.

Marile case de licitaţie, Christie’s şi Sotheby’s, s-au pus de acord şi au alcătuit de la sfârşitul anilor 1990 echipe dedicate pentru aceste probleme.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

TABĂRĂ DE VARĂ LA ODOREU

Icoane pe sticlă pictate de tineri

Parohia Ortodoxă “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de pe str. Botizului din Municipiul Satu Mare, cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte, Iustin, Episcop ul Maramureşului şi Sătmarului a organizat timp de trei zile o tabără adresată adolescenţilor.

SATU MARE LA 1-2 MAI 1872

A fost un moment crucial pentru cultura română

Ca în toate oraşele vechi şi în Satu Mare sunt locuri, străzi şi case cu valoare simbolică pe care prea puţini le cunosc. Sunt, de asemenea, evenimente, care au marcat profund istoria, evenimente şi oa- meni daţi cu totul uitării. Patriotismul, ne referim aici doar la cel local, se limitează la arborarea steagului, la defilări şi intonarea unor cântece patriotice.