Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sculptorul în lemn Vasile Vari expune la Consiliul Județean

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Asociația Artiștilor Plastici din Satu Mare deschide seria manifestărilor sale din 2019 cu o foarte interesantă expoziție personală a sculptorului în lemn Vasile Vari, deschisă ieri spre seară în holul Consiliului Județean.

Conform prezentării oferite la vernisaj, Vasile Vari s-a născut în 25 octombrie 1979 în comuna Halmeu, unde a absolvit cursurile gimnaziale, urmând apoi Grupul Școlar Industrial de Construcții de Mașini la Satu Mare. S-a apropiat de sculptura în lemn sub îndrumarea lui Iosif Foriș, iar în anul 2017 a intrat în rândurile membrilor AAP Satu Mare, participând la expoziții la Carei și Satu Mare. Acum vine în fața publicului cu prima expoziție personală de sine stătătoare, una consistentă și care ne arată un artist sigur pe mijloacele sale de exprimare și tematicile tratate în lucrări.

Fie că este vorba de cunoscutele sale ceasuri artizanale sau de lucrări de sculptură în relief desenate cu precizie demnă de un grafician, artistul dovedește o manieră personală, desprinsă deja de stilul mentorului său. Impresionează siguranța construcției scenelor biblice, mitologice sau pastorale, a peisajelor rustice sau tablourilor florale compuse cu atenție, unde nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Zodiacul, o temă favorită, este lucrat cu o atitudine pe care am numi-o devoțională, lucrările fiind mărturia migalei autorului lor.

O zonă a expoziției ne-a reținut cu deosebire atenția: grupajul dedicat viorilor. Se află acolo un ceas pe care ar fi frumos să-l vedem în holul Filarmonicii, unde s-ar potrivi de minune, dar și o rară lucrare ironică, pornind de la asemănarea trupului feminin cu forma unduită a viorii, paralelă trimisă ușor în grotesc de artist, într-o îndrăzneală reconfortantă pentru privitorul plictisit de snobism.

Programul muzical a fost asigurat de Barla Beata, Lița David, Palcău Lucian, Sorian Alexandra, Şipoş Anita, Ţura Alexandra, elevi ai Palatului Copiilor Satu Mare la cursurile de pian, pregătiți de binecunoscuta profesoară Mariana Moga. Grupul lor a fost invitat din ce în ce mai des la vernisajele AAP Satu Mare. Expoziția poate fi văzută timp de patru săptămâni.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns