Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Aniversarea celor 50 de ani de activitate ai secţiei române a Teatrului de Nord

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sala Mare a Teatrului de Nord
Sala Mare a Teatrului de Nord

Se sărbătoresc în aceste zile 50 de ani de la înfiinţarea secţiei române a Teatrului de Nord. Este un moment cultural important. Dar teatrul în limba română nu a început doar în urmă cu o jumătate de secol. Încă din secolul 19 diferite trupe de teatru şi-au prezentat spectacole în oraşul de pe Someş. În 1872, la începutul lunii mai avea loc la Satu Mare cea de-a doua reuniune pentru adunarea de fonduri pentru teatrul românesc. Pe casa avocatului Alexandru Ferenţiu este o placă de marmură care imortalizează momentul.

În perioada interbelică numeroase trupe de teatru au trecut prin Satu Mare, la invitaţia autorităţilor, a oamenilor de cultură precum George Mihail Zamfirescu, Dariu Pop, Anton Davidescu şi alţii. Ziarele locale scriu despre un astfel de spectacol de teatru, terminat cu o întâlnire între actori, actriţe şi scriitori până târziu în noapte în atelierul pictorului Aurel Popp.

În 1968 s-a instituţionalizat secţia română a Teatrului de Nord, însă ea se poate considera succesoarea tuturor echipelor de teatru care s-au manifestat în judeţul Satu Mare, cu mai multă sau mai puţină pricepere.

Într-un fel, împreună cu secţia maghiară, este şi succesoarea problemelor de ordin financiar. Este adevărat că teatrul din Satu Mare este subvenţionat de la bugetul local, dar instituţia face obiectul unor negocieri între Primăria Satu Mare şi Consiliul Judeţean, fiecare dorind să scape de el, fiind considerat o povară. Dispariţia acestei instituţii ar însemna retrogradarea municipiului Satu Mare la stadiul unui sat oarecare.

Secţia română a Teatrului de Nord sărbătoreşte în aceste zile o jumătate de veac de existenţă. Timp de trei zile, de azi până duminică, iubitorii de teatru din Satu Mare sunt aşteptaţi la o serie de evenimente care vor reuni momente de cinstire a realizărilor trecutului şi spectacole dintre cele mai recente, fiind programată inclusiv o premieră foarte interesantă.

În urmă cu 50 de ani a avut loc la Satu Mare primul spectacol al secţiei române a Teatrului de Nord, înfiinţată în mod oficial în septembrie 1968. Premiera ”Haiducii” de Victor Eftimiu, în regia lui Mihai Raicu, din 24 ianuarie 1969, ale cărei repetiţii s-au desfăşurat la Bucureşti pe parcursul toamnei anterioare, a reprezentat atestarea ca potenţial artistic a secţiei române a acestui teatru, alături de secţia maghiară.

Istoria teatrului românesc la Satu Mare este legată de numele avocatului Alexandru Ferenţiu, iar primul moment al celor trei zile aniversare are loc chiar în casa familiei sale, recent introdusă în circuitul cultural al Sătmarului.

 

Prima adunare a Societăţii penttru teatru român, în 1872 în Casa Ferenţiu

 

Alexandru Ferenţiu (n. 1 aprilie 1840 – d. 15 aprilie 1892), avocat, a găzduit în casa lui prima bibliotecă românească, a lui Petru Bran, primul profesor de limba şi literatura română din Satu Mare. În casa de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 8 a continuat să funcţioneze prima societate de lectură românească din Satu Mare.

În anul 1870, odată cu înfiinţarea ”Societăţii pentru fond de teatru român” s-a produs o grupare a forţelor culturale româneşti şi s-a asigurat un cadru oficial pentru întemeierea unei instituţii teatrale româneşti în Satu Mare. În 1872, la începutul lunii mai, Casa Ferenţiu găzduia  prima adunare generală a ”Societăţii pentru teatru român din Transilvania”. Sărbătorii de acum aproape 147 de ani de la Satu Mare revista orădeamă “Familia” i-a dedicat numărul din 12 mai 1872. Deschiderea adunării a avut loc în dimineaţa zilei de 1 mai. S-a prezentat raportul comitetului central, s-au citit telegramele de salut trimise din Oraviţa, Deva, Dej, s-au numit doi secretari ad-hoc, s-au ales comisiile, iar la final şi-a rostit cuvântarea Iosif Vulcan. Secretarii adunării au fost George Marchiş şi George Şteţ. Societatea număra 6 membri fondatori, 76 membri ordinari, 23 membri ajutători, 6 membri cu subscrieri declarate, înscrişi în registru, şi dispunea de 2309 florini şi 62 coroane, bani lichizi depuşi în “casa de păstrare din Pesta”.

Programul aniversării Teatrului de Nord începe aşadar vineri, 18 ianuarie, la ora 13.00, cu o ceremonie comemorativă la Casa Ferenţiu de pe strada Mircea cel Bătrân, în cinstea celor prezenţi acolo în această primă încercare de coagulare a unei trupe româneşti de teatru.

 

Teatrul Nottara Satu Mare şi naşterea Teatrului de Nord

 

În luna octombrie 1946, un mare număr de cetăţeni români (de toate profesiile) din oraşul Satu Mare, „din proprie iniţiativă”, în şedinţă publică, au constituit „Asociaţia română pentru cultură şi artă Satu Mare”. Aceasta avea drept scop să dezvolte şi să răspândească cultura şi arta în ţinuturile maramureşene şi să militeze pentru înfiinţarea unui teatru românesc la Satu Mare. Asociaţia ia numele lui Constantin Nottara.

Pe baza autorizaţiei de funcţionare emisă de Direcţia Generală a Teatrelor, la data de 6 decembrie 1947, Teatrul românesc “Constantin Nottara” a deschis stagiunea cu piesa ”Păianjenul” de A. D. Herz, în prezenţa directorului general al teatrelor, Alexandru Kiriţescu. Acest teatru a funcţionat până în anul 1948, având colaborări cu toate numele mari ale actoriei din acea vreme.

În luna septembrie 1968, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 64 din 1968, urmată de Decizia nr. 633 a Comitetul executiv al Consiliului Popular Judeţean Satu Mare din 29 octombrie 1968, ia fiinţă instituţia de cultură care de atunci încolo, s-a numit Teatrul de Nord, cu două secţii: română şi maghiară. Proaspăt înfiinţata secţie română a teatrului sătmărean îşi deschide prima stagiune la 24 ianuarie 1969, cu piesa ”Haiducii” de Victor Eftimiu, în regia lui Mihai Raicu, scenografia Olga Muţiu, în prezenţa autorului.

Membrii fondatori ai secţiei române au fost: Dumitru Anghel (actor), Ioan Anghel (actor), Ştefan Mentzel (actor), Alexandru Mitea (actor), Ruxandra Nicolau (actor), Ludmila Petrov (actor), Florin Predună (actor), Valeriu Săndulescu (actor), Viorica Suciu (actor), Ion Tifor (actor), Lili Urseanu (actor), Mihai Raicu (regizor), Olga Muţiu (pictor scenograf), George Astaloş (secretar literar), Constantin Enache (secretar literar), George Albu (regizor tehnic), Deda Graur (regizor tehnic), Laurian Jivan (sufleur), Cristian Dan, (copil de trupă). Singurul rămas în viaţă este, după informaţiile noastre, Alexandru Mitea, în vârstă de 87 de ani.

 

Conferinţe, expoziţii şi spectacole

 

Momente importante ale aniversării sunt cele două conferinţe, ”Mihai Raicu” şi  ”50 din 100”, programate sâmbătă şi duminică în Cafeneaua Teatrului.

Conferinţa ”Mihai Raicu”, coordonată de Alexandru Zotta, Andrei Mihalache şi Ovidiu Caiţa, este un omagiu adus regizorului Mihai Raicu, membru fondator şi director artistic al secţiei române între anii 1968 – 1979, care a semnat regia a peste 40 de spectacole la Teatrul de Nord. Vor participa la întâlnire fiica şi nepoata regizorului.

În foaierul Teatrului vor fi expuse fotografii din spectacolele realizate de trupa românească în cei 50 de ani. Concertul live cu celebra trupă Toulouse Lautrec, pentru prima dată la Satu Mare, are loc sâmbătă seara în Moose Bar. 

Trei spectacole ale secţiei române sunt programate în cele trei zile de aniversare, de la orele 19, în Sala Mare a Teatrului de Nord: premiera spectacolului ”Despre oameni şi şoareci” de John Steinbeck, regia Andrei Mihalache (vineri), ”Reţeta perfecţiunii în foarte mulţi paşi care nu duc nicăieri” – un teatru fizic de Andrea Gavriliu (sâmbătă)  şi ”Tără(z)boi” de Mariana Starciuc, regia Ovidiu Caiţa (duminicâ).

 

Programul celor trei zile aniversare

 

Vineri 18 ianuarie 2019

Ora 13.00, Casa Ferenţiu (str. Mircea cel Bătrân) – Ceremonie în memoria Societăţii pentru teatru român din Transilvania

Ora 14.00, Cafeneaua Teatrului – Conferinţă de presă oficială

Ora 14.30, Foaierul Teatrului – Vernisajul expoziţiei foto

Ora 19.00, Teatrul de Nord, Sala Mare – Premieră: “Despre oameni şi şoareci” de John Steinbeck, regia Andrei Mihalache

 

Sâmbătă 19 ianuarie 2019

Ora 11.30, Cafeneaua Teatrului – Conferinţă “Mihai Raicu”, coordonatori: Alexandru Zotta, Andrei Mihalache, Ovidiu Caiţa

Ora 19.00, Teatrul de Nord, Sala Mare – Spectacol: “Reţeta perfecţiunii în foarte mulţi paşi care nu duc nicăieri”, un teatru fizic de Andrea Gavriliu

Ora 22.00, Moose Bar – Concertul trupei Toulouse Lautrec

 

Duminică 20 ianuarie 2019

Ora 15.00, Cafeneaua Teatrului – Conferinţă “50 din 100”, coordonator: Claudiu Groza

Ora 19.00, Teatrul de Nord, Sala Mare – Spectacol: “Tără(z)boi” de Mariana Starciuc, regia Ovidiu Caiţa

Ora 21.00, Teatrul de Nord – Proiecţie video. In memoriam, lansare de lampioane

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns