Conform analizelor DSVSA Satu Mare, efectuate acum câteva luni, unele din alimente au fost contaminate cu virusul PPA
În perioada 1 – 8 februarie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat 94 acţiuni de control.
Verificările au vizat: unităţi de abatorizare animale, unităţi de procesare carne şi lapte, depozite alimentare, unităţi de alimentaţie publică, unităţi de vânzare cu amăuntul, supermarketuri, pieţe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unităţi de ambalare produse de origine non animală, depozite, unităţi de procesare carne, unităţi de procesare lapte.
În cadrul acţiunilor tematice au fost urmărite aspecte precum respectarea condiţiilor generale de igienă, originea materiilor prime şi existenţa documentelor însoţitoare, respectarea condiţiilor privind ambalarea, marcarea şi etichetarea alimentelor, condiţiile de transport, modul de depozitare, monitorizarea şi eliminarea subproduselor improprii consumului uman şi existenţa echipamentelor de protecţie.
Şi în această săptămână au continuat acţiunile de verificare efectuate de inspectori de specialitate din cadrul DSVSA în hypermarketuri, supermarketuri, marketuri, magazine alimentare, restaurante, unităţi de catering, baruri, chioşcuri alimentare din incinta unităţilor de învăţământ din judeţ.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare va desfăşura controale tematice specifice cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, dar şi al prevenirii răspândirii virusului Pestei Porcine Africane.
S-au confiscat 79,6 kg de produse alimentare de origine animală, în valoare de 2.277 lei
În urma verificărilor efectuate în Punctul de Inspecţie la Frontier[ Halmeu împreună cu Biroul Vamal Halmeu şi Poliţia de Frontieră a fost supusă sechestrului/reţinerii oficiale cantitatea de 79,6 kg de produse alimentare de origine animală, în valoare de 2.277 lei.
Din produsele reţinute au fost recoltate probe pentru examene de laborator. După confiscare, produsele respective au fost dirijate, pentru incinerare, către o unitate de ecarisare autorizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Având în vedere evoluţia pe teritoriul României a pestei porcine africane, aşa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc şi produsele din carne care conţin carne de porc nu pot face obiectul transportului căre alte State Membre dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 709/2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE.
1 comentariu
Unii mitreti sunt ‘perfect’ sanatosi si alti porci domestici sunt ”perfect”cu pesta ?