Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Muzica lui Schumann domină concertul de joi al Filarmonicii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Robert şi Clara Schumann
Robert şi Clara Schumann

Concertul simfonic pe care Filarmonica ”Dinu Lipatti” îl programează în această săptămână, joi, 7 martie, de la ora 18.30, are în centrul programului două lucrări importante ale compozitorului romantic german Robert Schumann.

Aron Petrus-Boloni, născut la Oradea și stabilit la Budapesta, unde a absolvit Academia de Muzică ”Franz Liszt”, va fi solistul Concertului op. 129 în la minor pentru violoncel și orchestră, compus în 1850 în doar două săptămâni, într-o formă foarte originală, cu cele trei mișcări legate una de alta, trimiteri la soția Clara și o cadență acompaniată în rondo-ul final, o lucrare extrem de personală, pe care compozitorul n-a avut ocazia s-o vadă interpretată în timpul vieții. După pauză tânărul dirijor maghiar Peter Dobszay propune Simfonia a 3-a ”Renana” în Mi bemol major op. 97, compusă la puțin timp după Concertul pentru violoncel și inspirată dintr-o excursie pe care Robert și Clara au făcut-o pe valea Rinului. Este o lucrare amplă, reflexivă, în cinci părți, similară ca structură și monumentalitate cu ”Eroica” lui Beethoven.

Concertul va fi deschis de Uvertura „Hebridele” op. 26 de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Este valabil abonamentul cu numărul 18, iar biletele se găsesc la intrarea sălii de concerte.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns