Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Regizorul Radu Penciulescu, fondatorul Teatrului Mic, a murit

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Radu Penciulescu, considerat unul dintre creatorii de şcoală în regia de teatru românească a murit în noaptea de joi spre vineri, la Stockholm, după cum au confirmat surse din partea Uniunii Teatrale din România pentru MEDIAFAX.

Radu Penciulescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1956, el fiind coleg cu Lucian Pintilie, Sanda Manu, Mihai Dimiu, Valeriu Moisescu.

După absolvire (1955), el a lucrat ca regizor la Oradea, dar şi la Craiova, unde director tocmai devenise Vlad Mugur.

În 1964, Penciulescu a înfiinţat Teatrul Mic, fiind primul director al instituţiei (post din care şi-a dat demisia în 1969). În aceeaşi perioadă a fost profesor la Institutul de Teatru (unde existau două clase de regie, una a lui Penciulescu, cealaltă, a lui David Esrig).

A montat spectacole de referinţă, precum “Doipe un balansoar” (cu Leopoldina Bălănuţă şi Victor Rebengiuc),”Richard II”, “Tango”, o dramatizare după “Baltagul”, “Dansulsergentului Musgrave”, “Regele Lear”, la Teatrul Naţional Bucureşi,”Woyzeck”, la Piatra Neamţ, “Vicarul”, la Teatrul Bulandra din Capitală.

A fost atras de teatrul de idei, de teatrul-documentar, fiindconsiderat unul dintre regizorii cei mai cerebrali ai generaţiei sale.

În 1973, Penciulescu a plecat din ţară, stabilindu-se în Suedia, unde a ocupat postul de profesor la secţia de regie a Şcolii Superioare de Teatru din Malmö până la pensionare.

După 1990, Radu Penciulescu a lucrat în România doar în sistem de workshop (la TNB, pe teme shakespeariene, sau la Olăneşti, pe texte din Cehov), cu o singură excepţie, “Celălalt Cioran”, un scenariu după “Caietele lui Emil Cioran”, subintitulat “atelier-lectură”, realizat de criticul George Banu în colaborarecu Radu Penciulescu, în 2002, la TNB.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns