Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Comerţul de cartier nu se predă în faţa hipermarket-urilor. Hai – hui prin magazinele de cartier

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Pe strada Bariţiu se află magazinul botezat Rojaszin (Roz), cel mai probabil de la culoarea pereţilor clădirii în care funcţionează
Pe strada Bariţiu se află magazinul botezat Rojaszin (Roz), cel mai probabil de la culoarea pereţilor clădirii în care funcţionează

Într-o lume a marilor şi super-marilor magazine, în lumea mall-urilor construite astfel încât să intre în categoria gigant, prin cartierele Sătmarului îşi duc traiul mai liniştit, mai domol, magazinele alimentare mici. Unele chiar mici, mici, dar doldora de marfă.

Comerţul din cartier nu se dă bătut şi indiferent cât de multe hipermarketuri se vor deschide în oraş e pe baricade, de neclintit în faţa celor mari.

Oamenii nu merg pentru o pâine şi un suc la hipermarket

“Pentru o pâine, un suc sau o pungă de macaroane nu va bate nimeni drumul până la hipermarket. Acolo ştim prea bine, se cheltuie mult, că vezi una, că vezi alta, pui în coş şi te trezeşti la casă că ai luat mai multe lucruri decât ai fi avut nevoie. La alimentara de lângă bloc eşti mai cumpătat”.

Asta ne-o spune o mămică pe care am întâlnit-o în buricul Cartierului 14 Mai, tocmai când ieşea dintr-un magazin alimentar de la parterul blocului. Hai-hui prin magazine, dragi cititori, dar de această dată prin magazinele din cartierele oraşului. Prima ieşire şi primele surprize, în unele magazine, la unele produse alimentare găseşti preţuri dacă nu ca-n hipermarket, chiar mai mici. Acelaşi produs, aceeaşi marcă, aceeaşi cantitate. Să fie oare acesta motivul pentru care supravieţuiesc?

În Piaţa 14 Mai sunt două alimentări ale aceleiaşi firme

Ne oprim pe strada Trandafirilor, ne aflăm chiar în Piaţa 14 Mai, unde încă de pe vremuri se păstrează tradiţia, parterul blocurilor e amenajat în spaţii comerciale ce deservesc populaţia.

O brutărie, o farmacie, un aprozar, două magazine alimentare şi multe baruri (unele gen crâşme) cu terase. Ba mai mult şi un magazin cu diverse obiecte şi produse gen souveniruri. Sunt două alimentări, de o parte şi alta a drumului, care aproape că-s faţă în faţă. Una e mai mare, alta e mai mică. Ambele au aceeaşi firmă mamă, Santec.
Produse multe, atât alimentare, cât şi lactate, mezeluri, produse proprii de brutărie, patiserie etc. Alimentara de la bloc în care găseşti de toate şi al cărei prag îl trec în fiecare zi sute de persoane. Vin după pâine, vin după lapte, dar şi după fructe, legume şi zarzavaturi, în ambele magazine existând ofertă bogată în ceea ce priveşte aceste produse. Interesant e că deşi au la dispoziţie o singură casă de marcat, clienţii magazinelor de cartier nu sunt nervoşi că trebuie să stea la rând cum sunt în marile magazine.

Strada George Călinescu şi micile magazine

Mergem mai departe, la câteva străzi distanţă, pe strada George Călinescu, în cartierul vecin, Solidarităţii. Şi aici aglomeraţie mare în zona “de centru” a cartierului, lângă Peco. O farmacie, un magazin alimentar în franciză CBA, mulţi clienţi pe la ora 13, dar trecând prin zonă şi dimineaţă la 8, dar şi seara, putem spune că e un flux constant în ceea ce priveşte cumpărătorii.

Magazinul alimentar e micuţ şi nu e deloc uşor să te plimbi prin el. E chiar mult spus a te plimba, că doar câţiva paşi ai şansa să faci în faţă şi apoi trebuie cu grijă să te întorci spre ieşire, unde e pusă casa de marcat, în cazul în care ţi-ai cumpărat ceva. Şi aici sunt, în spaţiul mic de tot, de toate, şi fructe, dar şi legume, paste, alimente de bază, mezeluri, lactate, dulciuri.

Pentru că dacă nu cunoşti aşezarea produselor pe rafturi îţi este dificil să te orientezi, eşti ajutat şi asta chiar cu zâmbetul pe buze. Mai sunt oameni care cred în zicala “clientul nostru, stăpânul nostru”. Lângă micuţul punct alimentar se mai află şi un magazin prea bine cunoscut în rândul sătmărenilor, Triton, la care apelează mulţi oameni pentru a-şi cumpăra scutece de bebeluşi la preţurile cele mai bune din oraş, geluri de duş, detergenţi şi alte astfel de produse.

Magazinul de pe Bariţiu, botezat de clienţi: “Rojaszin”

Pe străzile din cartierele 14 Mai şi Solidarităţii, străzi mici, au mai fost în anii trecuţi deschise mici magazinaşe, unele au supravieţuit, altele şi-au închis porţile. Nu neapărat din cauza hipermarketurilor. Un astfel de magazin mai mic se află la intrarea pe strada Bobocului de pe Anton Pann.

Mergem din cartierele vecine spre Piaţa de vechituri şi găsim chiar în vecinătate de piaţă un alt magazin alimentar Santec, un aprozar, iar ceva mai departe, pe strada Bariţiu, magazinul botezat Rojaszin (Roz), cel mai probabil de la culoarea pereţilor clădirii în care funcţionează.

Deasupra uşii de la intrare vedem că şi acesta e în franciză CBA. Dispune de un spaţiu destul de mare ca să poţi merge la cumpărături printre rafturi cu căruciorul, are două case de marcat şi deserveşte nu doar locuitorii din zonă, cât şi pe cei din satele comunei Micula sau Lazuri, cărora le “pică” în drum când merg spre casă. Notam mai sus că în unele magazine de cartier preţurile sunt chiar mai mici ca în marile lanţuri de magazine.

Dăm şi un exemplu în acest sens: un suc Adria de 2,5 litri costă la Rojaszin 3 lei, iar la Carrefour e 3,2 lei. Sătmărenii atenţi la astfel de detalii fac diferenţa. Alt exemplu este la pastilele de aprins focul, 2,5 lei cutia la Rojaszin, peste 3,5 lei la Lidl.

Acestea fiind scrise, vă invităm pe dumneavoastră să ne faceţi cunoscute magazine de cartier care nu şi-au închis porţile şi funcţionează de ani buni încoace, magazine în care vă face plăcere să mergeţi zilnic la cumpărături şi să ne scrieţi şi de ce.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns