Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Trei membri ALDE au acceptat să intre în guvernul Dăncilă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Printre ei se află și un fost consilier al președintelui Iohannis. Îl va refuza și pe acesta?

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că îi va trimite preşedintelui şase noi propuneri de miniştri, dintre care trei provin de la ALDE, la ministerele care au aparţinut de facto ALDE.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniştri vacante, respectiv Graţiela Gavrilescu la ministerul Mediului, Ion Cupă la ministerul Energiei şi Ştefan Băişanu, ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Propunerile vor fi trimise miercuri.

Dăncilă: Este important să continuăm guvernarea

“Am decis să nominalizez reprezentanţi ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante în urma demisiilor din luna august. Am toată aprecierea pentru acei membri ai ALDE care au înţeles că România are nevoie de stabilitate şi că importante sunt România şi românii. Este important să continuăm guvernarea pentru a oferi stabilitate, să ne consolidăm imaginea României în plan extern”, a afirmat Viorica Dăncilă, într-o declaraţie de presă făcută miercuri la Palatul Victoria.

Premierul a mai spus că “pornind de la interesele României, am luat decizia de a desemna reprezentanţi ai ALDE. Voi trimite către preşedintele Iohannis următoarele propuneri: pentru Mediu şi vicepremier Graţiela Gavrilescu, pentru Energie, domnul Ion Cupă, pentru portofoliul Relaţia cu Parlamentul, domnul Ştefan Băişanu”.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că va trimite miercuri seară şi noi propuneri de miniştri pentri portofoliul de la ministerul Afacerilor Interne, unde-l va nominaliza pe Dan Chirilă, la Educaţie, unde o propune pe Camelia Gavrilă, şi pe Dan Matei ca vicepremier pe probleme economice.

Surse din PSD au declarat anterior că în cazul în care cei trei acceptă portofoliile nu ar mai fi necesară restructurarea Guvernului și un vot în Parlament.

ALDE a luat o decizie de a exclude pe oricine acceptă funcţii în Guvern şi Parlament sau este sprijinit de un alt partid politic pentru funcţii.

Tăriceanu amenință cu scrisori

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va trimite scrisori către Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis, în cazul în care premierul va numi în Guvern miniştri de la ALDE. Liderul formaţiunii a precizat că şefului statului îi va spune să nu semneze decretele.

“Astăzi (miercuri – n.r.) dacă acest zvon se va confirma, dacă va apărea un anunţ cu privire la numirea unor persoane în calitate în ghilimele de membri ALDE o voi notifica public pe doamna Dăncilă printr-o scrisoare deschisă că a încălcat prevederile constituţionale şi faptul că nu respectă decizia pe care noi am luat-o de a ieşi de la guvernare. Îl voi înştiinţa şi pe preşedinte să nu semneze decretele de numire, având în vedere că noi am luat decizia de a ieşi de la guvernare şi ar încălca prevederile constituţionale ale articolului 85”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, la Parlament.

Liderul ALDE a adăugat că tentativa PSD de a racola oameni din partidul pe care îl conduce şi de a le da funcţii în Guvern denotă felul în care premierul alege să nu respecte regulile democratice El a mai spus că şeful Executivului nu poate continua cu astfel de artificii, pentru că prevederile constituţionale sunt foarte clare. “Preşedintele poate să numească miniştri numai în condiţiile în care la o schimbare a structurii politice există un vot de încredere prealabil în Parlament. Doamna Dăncilă încearcă din răsputeri tot felul de formule care sunt de lumea a treia, de ţară de lumea a treia ca să evite acest vot în Parlament”, a conchis preşedintele ALDE.

Turcan: Dăncilă apelează la scamatorii

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, susţine că noile propuneri de miniştri din partea ALDE făcute de Viorica Dăncilă sunt ”scamatorii pentru că nu poate strânge cele 233 de voturi în Parlament”. Turcan susţine că Guvernul trebuie legitimat în Parlament şi oricâte ”jonglerii” mai face, Dăncilă ”trebuie să-şi facă bagajele, pentru că va fi demisă prin moţiune de cenzură”.

”Viorica Dăncilă a ales să prelungească criza guvernamentală din România, de frică să nu piardă puterea pentru ea şi pentru PSD. În loc să vină în Parlament, aşa cum o obligă Constituţia, Viorica Dăncilă recurge la jonglerii care duc Guvernul cu totul în afara legii”, a scris, miercuri, pe Facebook, Raluca Turcan. “Miniştrii nominalizaţi nu schimbă cu nimic încurcătura juridică în care Viorica Dăncilă a dus ţara şi nici nu aduc Guvernului majoritatea parlamentară. Ieri a tranzacţionat şefia Senatului cu un fugar din ALDE, iar astăzi vrea să repete aceeaşi reţetă, prin desemnarea unor miniştri fără legitimitate politică. Dăncilă încalcă în mod flagrant Constituţia”, a mai scris Turcan.

Ponta: PSD nu are strategii, ci șmecherii

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, cataloghează drept “şmecherii” cele mai noi decizii politice ale PSD şi cere guvernului să meargă în Parlament, pentru ca senatorii şi deputaţii să decidă dacă executivul rămâne în funcţie.

“Mâine nu mai avem ministru de Interne, sâmbătă sau duminică nu mai avem ministrul Educaţiei şi şmecheriile astea pe care ei le numesc strategii reprezintă un blocaj grav şi o nefuncţionare a unor instituţii fundamentale – Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Energiei, al Mediului. Cred că trebuie să vină la Parlament. Are voturi, rămâne în funcţie cu noul guvern, nu are voturi, pleacă din funcţie”, a precizat Victor Ponta.

Barna către Iohannis: Puneți capăt acestui târg

Liderul USR, Dan Barna, îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să respingă propunerile de miniştri făcute de Viorica Dăncilă şi să pună ”capăt acestui târg de parlamentari şi de miniştri”.

”Domnule preşedinte Iohannis, respingeţi propunerile de astăzi ale premierului Viorica Dăncilă şi puneţi capăt acestui târg de parlamentari şi de miniştri. Viorica Dăncilă trebuie să vină în Parlament. Fac apel la partidele de opoziţie să semneze pactul pentru anticipate şi să începem acest proces cu moţiunea de cenzură. Este timpul să ne întoarcem la oameni!”, a scris, miercuri, pe Facebook, liderul USR, Dan Barna.

Fost consilier al lui Iohannis, propus la Interne

Daniel Chirilă, fostul consilier al lui Klaus Iohannis, a fost propus de Viorica Dăncilă la MAI. În prezent, el este secretar de stat la MAI, funcție preluată în urmă cu doar o lună. În ultimii doi ani a activat în mediul privat. Anterior a fost consilier la Administrația Prezidențială, în mandatul actual al președintelui Klaus Iohannis, în cadrul Compartimentului pentru Apărare. De asemenea a fost șef Birou – Biroul de Combaterea Macrocriminalității Economico-Financiare, Spălării Banilor și a Infracțiunilor din Piața de Capital, a lucrat și la DGIPI, fosta Doi și-un sfert. Daniel Chirilă a terminat Colegiul Național de Apărare, trei masterate și facultatea la Craiova.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns