Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Muzeul de Istorie se pot admira frumusețile Dobrogei văzute prin ochii artiștilor fotografi tulceni

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marți la ora prânzului s-a deschis în cele două saloane de expoziții temporare de la Muzeul de Istorie (sediul din Bulevardul Vasile Lucaciu al Muzeului Județean Satu Mare) o expoziție de artă fotografică dedicată frumuseților și contrastelor Dobrogei, având ca punct principal de atracție Delta Dunării.

Daniel Petrescu, Iliuţă Goean, Valeriu Leonov şi Mihai Baciu sunt cei patru fotografi care au petrecut zeci de ore prin Deltă, prin Munții Măcinului și pe falezele sălbatice ale litoralului pentru a surprinde imagini care să redea essnța acelor locuri. Dacă Goean pare să se fi specializat pe fotografierea speciilor rare de păsări, o marcă inconfundabilă a Deltei, colegii săi explorează brațele Dunării, insulele misterioase din marile lacuri ale zonei sau zonele de natură sălbatică din munți, ori caută poezia unei lotci care străbate singuratică un braț de apă, tandrețea unui amurg, zgribuleala unei ierni în care Delta îngheață, momentul fatidic în care o pasăre înghite un rac sau ruga tăcută a unui pelican cu ciocul căscat sau stranietatea “Cuibului de dinozauri”. Iese în evidență o fotografie intitulată “Sângele martirilor”, o colină plină de bujori dobrogeni, specie protejată, de un roșu aprins care-i face ușor de confundat cu alte flori mai comune zonei noastre. Ne putem doar imagina mirosul acestor bujori în floare.

Sau putem face efortul să mergem să-i vedem la ei acasă, căci unul din scopurile expoziției este și de invitație turistică, după cum a mărturisit la vernisaj Cristina Dinu, șef de departament la Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea, însoțită de Sorin Ailincăi. Din partea gazdelor au vorbit directorul Liviu Marta și muzeograful Sike Tamas. Toți au fost de acord că Delta e ceva unic, dar expoziția demonstrează că Dobrogea înseamnă mult mai mult. Cine dorește poate vedea aceste fotografii pline de lumina specială a Deltei timp de două săptămâni. Este în pregătire și o expoziție de pictură consacrată regiunii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns