Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

,,Telemeaua de Sibiu” a intrat în elita produselor UE cu Indicaţie Geografică Protejată

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Targul Agricol de Toamna organizat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in Piata Constitutiei din Bucuresti.

Continuă preocupările producătorilor români de produse alimentare de a le oficializa la nivelul Uniunii Europene – UE, în sensul de a le proteja sub diverse forme. Ca urmare a acestor strădanii, deja există 6 produse alimentare româneşti recunoscute pe plan internaţional, mai precis pe cuprinsul UE. Printre acestea se numără: Cârnaţii de Pleşcoi, Scrumbia de Dunăre, Magiunul de Topoloveni ş.a.

Iată că zilele trecute, mi precis pe 16 octombrie, Telemeaua de Sibiu a intrat în “lumea bună” a alimentelor româneşti cu recunoaştere internaţională. Comisia Europeană a aprobat cererea de înregistrare a produsului în Registrul indicaţiilor geografice protejate (IGP).

„Telemeaua de Sibiu” este o brânză obţinută din lapte de oaie şi preparată timp de secole de baci. Telemeaua proaspătă are un gust dulce, dar în acelaşi timp uşor sărat, care devine mai intens şi suculent atunci brânza se maturează. În fiecare an, un număr mare de festivaluri şi sărbători populare legate de creşterea oilor şi producţia acestui tip de brânză sunt organizate pentru a celebra produsul emblematic al regiunii sibiene.

Cu noul ei statut, ,,Telemeaua de Sibiu” se alătură altor peste 1.450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR).

Indicaţiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere şi să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicaţia geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică şi denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputaţie sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esenţial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puţin una dintre etapele de producţie, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puţin 85% din strugurii utilizaţi trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

În Satu Mare nu s-au curăţat în mod corespunzător străzile

Şi de această dată autorităţile au fost luate prin “suprindere” de zăpada care s-a aşternut în noaptea de joi spre vineri peste municipul Satu Mare. Circulaţia a fost îngreunată de zăpada aşternută pe carosabil în nopţii. Până vineri, la ora 8 – 9, societatea responsabilă cu dezăpezirea n-a curăţat căile de acces.