Image 1
Image 2

Expoziţie dedicată cuplului de artişti Sabin Popp şi Theodora Cernat Popp, la Muzeul Naţional de Artă al României

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Expoziţia „Sabin Popp şi Theodora Cernat Popp, un cuplu de artişti din anii ’20” va fi deschisă, la Muzeul Naţional de Artă al României, în perioada 22 noiembrie 2019 – 29 martie 2020. Lucrări din patrimoniul MNAR şi al familiei vor fi expuse în Sălile Kretzulescu.

Expoziţia a fost realizată în colaborare cu istoricul Adina Nanu, nora celor doi artişti.

Sabin Popp (1896-1928), reprezentat marcant al direcţiei tradiţionaliste în arta românească interbelică, este cunoscut pentru seria de compoziţii, portrete şi naturi moarte, opere care îmbină într-un mod original arta post-bizantină cu modernitatea. Sabin Popp rămâne în arta românească un artist preocupat de specificul naţional, cu un profil plastic personal şi uşor de recunoscut.

Theodora Cernat Popp (1897-1980) a făcut parte din generaţia primelor femei din România care s-au afirmat într-o lume artistică rezervată bărbaţilor. Elevă, prietenă şi colaboratoare a influentelor artiste Cecilia Cuţescu Storck şi Olga Greceanu, Theodora Cernat Popp a fost o sculptoriţă atrasă de fizionomia umană, dar şi o desenatoare pasionată. Opera ei, insuficient cunoscută, manifestă evidente influenţe simboliste, dublată de accente moderniste.

Cei doi artişti s-au întâlnit în perioada adolescenţei în casa Storck, Sabin Popp fiind elevul lui Federick Storck, iar Theodora Cernat o prezenţă constantă în atelierul Ceciliei Cuţescu Stork. S-au reîntâlnit în 1924, iar în 1926 s-au căsătorit. În 1927, s-a născut Rareş, unicul lor copil, iar şase luni mai târziu Sabin Popp a murit, la numai 32 de ani.

„Prin cele mai profunde trăsături ale artei lor, Sabin şi Theodora fac parte din familia artiştilor noştri de viziune clasică; bucuria înfăţişării unor rafinate armonii de linii şi culori se exprimă în compoziţii sintetice, limpezi şi echilibrate. Temperamental, Sabin Popp a rămas ardeleanul robust şi cumpătat iubind din realitate, mai presus de orice, structura clară, certă. Theodora a avut în sculpturile ei acelaşi ţel, eliminând detaliile pentru a pune în lumină, în trăsăturile personajelor biblice sau ale rudelor sau prietenilor portretizaţi, nu expresii trecătoare ci permanenţe”, a transmis Adina Nanu într-un comunicat remis News.ro.

„Sabin Popp şi Theodora Cernat Popp, un cuplu de artişti din anii ’20” este cea de-a opta expoziţie temporară deschisă la MNAR în acest moment, vizitatorii având posibilitatea de a vedea expoziţiile dedicate lui Corneliu Baba, lui M.H. Maxy, familiei Maitec, neo-avangardei româneşti şi suprarealismului internaţional.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Activități atractive în prima săptămână a primăverii la Biblioteca Județeană

DE LA MIC, LA MARE

Activități atractive în prima săptămână a primăverii la Biblioteca Județeană

Ateliere de lectură și creative, vernisaj de expoziție de artă plastică, spectacol de muzică, lansare de carte, cursuri de învățare a limbii române, expoziții tematice de carte, dar și o inedită expoziție de cărți poștale, „din alt veac”, intitulată „Suvenire către gentile domnișoare” sunt doar câteva dintre activitățile propuse de Biblioteca Județeană Satu Mare pentru sătmărenii de toate vârstele.

SATU MARE LA 1-2 MAI 1872

A fost un moment crucial pentru cultura română

Ca în toate oraşele vechi şi în Satu Mare sunt locuri, străzi şi case cu valoare simbolică pe care prea puţini le cunosc. Sunt, de asemenea, evenimente, care au marcat profund istoria, evenimente şi oa- meni daţi cu totul uitării. Patriotismul, ne referim aici doar la cel local, se limitează la arborarea steagului, la defilări şi intonarea unor cântece patriotice.

IFPLUSDEPUTAȚI ROMÂNI ÎN BUDAPESTA

Autonomie pentru Ardeal

Stenograma discursului ţinut de Alexandru Vaida-Voevod în 18 octombrie 1918 în Parlamentul de la Budapesta prin care cerea desprinderea Ardealului de Ungaria.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now