Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Proiecția de gală a filmului ”Cardinalul” a umplut sala Teatrului de Nord

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După succesul cu ecou național al proiecțiilor recente de la Cluj-Napoca, Blaj și București, filmul artistic ”Cardinalul”, dedicat figurii emblematice a episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, a fost prezentat la Teatrul de Nord din Satu Mare duminică spre seară, Sala Mare fiind arhiplină.

Au prefațat proiecția și au răspuns apoi la întrebările din public regizorul Nicolae Mărgineanu și actorul care și-a asumat rolul titular, Radu Botar, pe care sătmărenii îl cunosc bine din lunga sa carieră la Teatrul de Nord. Cei doi și-au exprimat recunoștința pentru reușita proiectului și bucuria unei conlucrări rodnice, iar la final au primit cu eleganță atât remarcile pozitive, cât și cele care s-au dovedit prea puțin înțelegătoare cu intențiile echipei de producție.

Radu Botar, unul din actorii consacraţi ai Trupei Mihai Raicu a Teatrului de Nord din Satu Mare, îşi continuă cu succes cariera cinematografică. Nicolae Mărgineanu este cunoscut pentru filmele sale cu temă istorică şi religioasă (amintim ”Ștefan Luchian”, ”Întoarcerea din iad”, ”Un bulgăre de humă”, ”Binecuvântată fii, închisoare”).

În 1950 întregul lot al conducătorilor Bisericii Greco-Catolice este închis în penitenciarul Sighet. Aici, după gratii, se întâlnesc cu cei care au făurit Marea Unire, printre care Iuliu Maniu şi Gheorghe Brătianu. Personalităţile religioase din Transilvania sunt ultimele relicve ale unei societăţi considerate apuse. Noua conducere stalinistă nu admite existenţa unei biserici paralele celei ortodoxe, mai ales a uneia în legături cu Vaticanul. Directorul închisorii şi politrucul sovietic fac presiuni continue pentru convertirea religioasă a preoţilor. În faţa lor se ridică un singur om care treptat devine o călăuză pentru ceilalţi preoţi: Iuliu Hossu, cel care a rămas alături de credincioșii lui prin toate vitregiile istoriei.

Alături de Radu Botar mai evoluează în film Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Mircea Andreescu, Ovidiu Crişan, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristi Iacob, Bogdan Nechifor, Cuzin Toma, Remus Mărgineanu. Este al doilea rol important de film pentru Radu Botar şi primul de o asemenea anvergură. El a mai avut un rol secundar într-un alt film cu substrat religios: “Un pas în urma serafimilor”.

Filmul ar merita o cronică mai lungă și poate o vom face într-un număr viitor al Informației de Duminică. Remarcăm compoziția emoționantă, ermetică, a lui Radu Botar, alb-negrul plin de nuanțe mânuit cu finețe de operatorul Gabriel Kosuth, apariția scurtă și intensă a Mariei Ploae, rolul de virtuozitate realizat de Richard Bovnoczki și personajul versatil al șefului închisorii, fiu de preot, o reală reușită scenaristică, bine jucat de Ioan Andrei Ionescu. Fără a fi o capodoperă, filmul reușește ce și-a propus: o evocare sensibilă a unei perioade dureroase din istoria României și a unei personalități care și-a menținut verticalitatea prin toate furtunile sociale și personale pe care le-a îndurat urmând exemplul patimilor cristice.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns