Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Rândunica va beneficia tot anul 2020 de un “tratament de vedetă”. Motivul?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe parcursul lunii trecute, Societatea Ornitologică Română a organizat un concurs pentru a alege Pasărea Anului 2020 în România. Practic, toţi cei interesaţi au avut posibilitatea să voteze pe pagina de Facebook a societăţii una din cele cinci propuneri.

Câştigătoare a ieşit rândunica. Ea este, aşadar, aleasă drept Pasărea Anului 2020 în ţara noastră.

Participanţii la concurs au avut de ales între cinci specii propuse de organizatori: rândunica, barza albă, pelicanul creţ, gâsca cu gât roşu şi codalbul. Rândunica s-a impus detaşat în acest concurs organizat de Societatea Ornitologică Română, obţinând 763 de voturi. Pe locul al doilea în preferinţele iubitorilor de păsări s-a aflat codalbul cu 556 de voturi, pe locul trei gâsca cu gât roşu cu 419 voturi, pe locul patru barza albă cu 296 locuri, iar pe locul cinci pelicanul creţ, care a obţinut 294 de voturi.

În rândurile de mai jos vă prezentăm o scurtă descriere a rândunicii, citând informaţiile oferite de Societatea Ornitologică Română într-un material publicat pe pagina sa de internet: “Rândunica (Hirundo rustica), specia care a fost votată Pasărea Anului 2020, face parte din familia Hirundinidae, alături de lăstuni, şi este caracterizată de aripile lungi şi ascuţite şi de coada scobită. Îşi face cuibul la streşinile caselor şi ale anexelor gospodăreşti. Acestea au o formă de cupă şi sunt realizate din noroi, fire de iarbă şi saliva păsărilor. Populaţiile care cuibăresc în România ajung să ierneze în Africa. Din 2008 şi până în prezent, România a pierdut 20% din populaţia de rândunele, potrivit datelor strânse de ornitologi în cadrul proiectului «Monitorizarea păsărilor comune».

Folosirea excesivă a insecticidelor în agricultura intensivă a dus la o scădere alarmantă a populaţiei acestei specii – am pierdut una din cinci rândunele”.

Iubitorii de înaripate vor primi o mulţime de informaţii despre rândunică

Ce înseamnă acest titlu de pasăre a anului aflăm tot de pe site-ul Societăţii Ornitologice Române: în 2020, rândunica se va regăsi pe cardurile de membru ale societăţii ornitologice şi va beneficia de un “tratament de vedetă”. Prin asta înţelegem că se vor scrie multe articole despre rândunică pe site-ul organizaţiei şi rândunica va fi prezentă la toate evenimentele Societăţii Ornitologice Române. În această lume a internetului, rândunica nu va lipsi, evident, din postările de pe reţelele de socializare tocmai pentru ca iubitorii de înaripate să afle cât mai multe despre Pasărea Anului 2020 în România.

Codalbul este cea mai mare acvilă din România

În încheiere, trecem în revistă şi câteva informaţii despre celelalte patru specii care au participat la concursul din acest an pentru titlul de Pasărea Anului viitor.

Locul al doilea i-a revenit codalbului, care este cea mai mare acvilă din România, o pasăre de pradă. Această specie a beneficiat de măsuri de conservare `n cadrul unui proiect privind conservarea şi managementul integrat al ostroavelor de pe Dunăre. Locul trei, gâsca cu gât roşu, este cea mai mică dintre speciile de găşte europene, cuibăreşte în tundra Siberiei, în zona peninsulelor Tamyr, Gydan şi Yamal, şi are cartiere de iernare în Ucraina, România şi Bulgaria. Este una dintre cele mai periclitate specii de gâscă din lume, populaţia fiind estimată la circa 50.000 de exemplare. Vânarea speciei este interzisă. În România, activitatea pentru protejarea ei se desfăşoară în prezent prin proiectul Life for Safe Flight coordonat la nivel naţional de Emil Todorov. Barza albă s-a clasat pe locul patru. Este prima specie de pasăre sălbatică din România care a fost echipată cu transmiţător satelitar şi este prima specie pentru protecţia căreia a fost dezvoltată o aplicaţie mobilă, “Uite Barza!”. Pe locul cinci s-a clasat pelicanul creţ, cel mai mare dintre speciile de pelicani din lume şi care atinge o greutate de 10-12 kilograme. Mai multe informaţii despre aceste specii se pot obţine pe site-ul Societăţii Ornitologice Române.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

OFERTE IMOBILIARE:

Într-un an, 2.484 de români au ajuns la urgenţe pe fondul consumului de droguri

Ziua Internaţională de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri este marcată în fiecare an la 26 iunie, dată stabilită de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 42/112 din 7 decembrie 1987 cu scopul de a contribui la creşterea gradului de conştientizare al populaţiei cu privire la problema majoră pe care o reprezintă abuzul şi traficul ilicit de droguri pentru sănătate.