Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sătmăreanul Alfred Schupler expune fotografii din războiul iugoslav la București

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Artistul fotograf sătmărean Alfred Schupler deschide marți, 10 decembrie, la ora 19, la Galeria centrrului cultural ISART din București, expoziția ”Meremetisi”, documentând imagini surprinse în timpul războiului iugoslav în 1999 și în același locuri la 20 de ani după dramaticele evenimente.

”Inițial, proiectul expozițional a pornit de la o perspectivă optimistă, kantiană, care prezintă războiul drept un element specific naturii umane, un dat nobil care poate justifica din punct de vedere moral războiul. Alfred a traversat însă către o abordare mai relevantă ca oricând, examinând atât perspectiva militară, cât și pe cea culturală. Seria de fotografii devine astfel o apropiere de viziunea lui Carl von Clausewitz, care introduce conceptul de artă în teoria războiului.

Proiectul are la bază un leitmotif care guvernează proiectele fotografice ale artistului, anume revenirea. Deşi Meremetisi porneşte de la documentul fotografic obiectiv, realizat în 1999, seria de fotografii a evitat şi s-a delimitat de standardele proiectelor foto-jurnalistice. Revenirea în 2019 în Serbia a propus o deconstrucţie care marchează percepţia subiectivă şi implicaţiile filosofice ale proiectului. Aşadar, în cea de a doua parte prezentată de Meremetisi, maturizarea artistică este evidenţiată atât prin ilustrarea schimbărilor Serbiei, cât şi prin evoluţia artistului care conturează continuitatea proiectelor sale, 20 de ani mai târziu.

Aşadar, Alfred Schupler parcurge drumul dinspre calitățile estetice ale fotografiei către caracterul real al ororilor evenimentului, fără a ignora caracterul memorial. El examinează dinamica războiului sondând vizual cauzele, dar și implicațiile naturii umane în raport cu justificările morale. Meremetisi recuperează trecutul printr-o estetizare a militarizării și astfel artistul construiește o imagine adecvată a ceea ce presupune războiul”, scrie Carla Francesca Schoppel în prezentarea expoziției curatoriate de Anca Boeriu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns