Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Episcopul Timotei a liturghisit la Mănăstirea Scărișoara Nouă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În duminica Izgonirii lui Adam, 1 martie 2020, cea a lăsatului sec de brânză, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșuluiși Sătmarului a liturghisit și a predicat la Mănăstirea “Nașterea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorului”, Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei.

Din sobor au făcut parte: protopopul de Carei, pr. Florian Mocan, starețul mănăstirii Scărișoara Nouă, pr. Spiridon Belei, preoți și diaconi din eparhie. Un moment cu totul aparte din cadrul Sfintei Liturghii a fost acela în care episcopul Timotei l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Vlaicu Pamfil Călin, pe seama Parohiei Ortodoxe Racova, cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Protopopiatul Carei.

În cuvântul de învățătură, episcopul Timotei Sătmăreanul a explicat credincioșilor pericopa evanghelică care se citește în această duminică. Odată cu lăsarea secului de brânză, în acest an din 2 martie a început Postul Sfintelor Paști, perioadă de intensă rugăciune care se remarcă și prin caracterul aparte al programului liturgic. Astfel, în prima zi din Postul Mare, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a săvârșit Slujba Canonului cei Mare, al Sfântului Andrei Criteanul la Mănăstirea Scărișoara Nouă, Protopopiatul Carei și tot aici urmează să oficieze aceeași slujbă, joi, 5 martie 2020. Azi, 3 martie, de la ora 17.00, episcopul Timotei va săvârși Slujba Canonului cel Mare (al Sfântului Andrei Criteanul), la Parohia “Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Satu Mare, de la Cap Pod Golescu.

Preoții sunt îndemnați să intensifice rugăciunea și slujbele specifice din Postul Mare

De asemenea, la începutul Postului Mare, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, episcopul Maramureșului și Sătmarului a lansat un îndemn către toți slujitorii sfintelor altare din parohii și mănăstiri să intensifice rugăciunea șisăvârșirea slujbelor rândurite, astfel încât credincioșii să poată participa în număr cât maimare “Biserica Ortodoxă, ca o Mamă bună, s-a îngrijit să ne ofere hrană dătătoare de viață în această perioadă a PostuluiMare.

Slujbe precum Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, care se săvârșește în primele patru zile ale primei săptămâni a Postului, Liturghia Darurilor Înainte Sfințite, Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul (Doamne și Stăpânul vieții mele), îngenuncherile și metaniile până la pământ sunt un exercițiu duhovnicesc complex și complet pe care Biserica Ortodoxă ni-l recomandă pentru vindecarea sufletului și a trupului și spre dobândirea păcii, liniștii, echilibrului și discernământului, sau al dreptei măsuri în toate. În Eparhia noastră, îndemnăm pe toți sfințiții slujitori de la parohii și mănăstiri să înceapă această călătorie prin intensificarea rugăciunii și săvârșirea slujbelor rânduite, la care credincioșii participă cu evlavie în număr mare.

Astfel, pe lângă săvârșirea Canonului cel Mare, în primele 4 zile din prima săptămână și miercuri în săptămâna a 5-a, părinții slujitori la Sfintele Altare vor săvârși în fiecare zi, de luni până vineri, cu excepția zilelor de luni și marți din prima săptămână (zile aliturgice), Liturghia Darurilor înainte Sfințite, iar sâmbăta Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și în primele cinci duminici, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Îndemnăm păstorii de suflete ca, măcar în una din zilele de miercuri sau vineri, să săvârșească, după rânduiala străveche a Bisericii Ortodoxe și rânduiala lăsată nouă de la Înaltpreasfinșitul Părinte Arhiepiscop Justinian, Liturghia Darurilor înainte Sfințite la ceas de seară când mulți credincioși, după ce au ajunat împreună cu păstorii lor, se împărtășesc cu Trupul și Sângele Domnului” se arată în Îndemnul părintesc și duhovnicesc al Părintelui Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, la începutul Postului Mare.

Duminică, 8 martie (a Ortodoxiei), cei doi episcopi, Iustin și Timotei Sătmăreanul, vor liturghisi împreună la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns