Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

După incendiul de la Penitenciarul Satu Mare, trei deţinuţi sunt acuzaţi de omor calificat. Ce s-a întâmplat?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare anunţă că trei deţinuţi sunt acuzaţi de omor calificat după incendiul de la Penitenciarul Satu mare din 18 martie 2020.

”Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, este abilitat să comunice următoarele:

Prin ordonanţa din 30.03.2020, Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii L.P.K., H.F.F şi M.O.D., pentru săvârşirea de către fiecare a infracţiunii de omor calificat, prev. de art. 188 a1.1 C.pen. şi art. 189 a1.1 lit.f C.pen. cu aplic. art. 41 alin.l C.pen.

În fapt, din probele administrate – cercetare la faţa locului, proces verbal de constatare, raport de constatare preliminară, declaraţii martori, imagini audio – a rezultat că în seara de 18.03.2020, în jurul orei 2000, inculpaţii L.P.K., H.F.F şi M.O.D, pe fondul unor nemulţumiri legate de limitarea unor drepturi ca urmare a instituirii stării de urgenţă prin Decretul prezidenţial 195/16.03.2020, au blocat cu mai multe saltele uşa de acces a încăperii E4.1 de la etajul IV al Penitenciarului Satu-Mare, saltele pe care le-au incendiat. Deşi incendiul nu a avut propagare, datorită arderii mocnite a saltelelor, s-a degajat o cantitate mare de fum care a pătruns care a pătruns în baia încăperii E4.1. unde s-au refugiat numitii C. M., H. M., H. C., L. B., M.L.L., V. R. N. şi V. M., L. P. K., H. F.F. şi M. O. D.. Cu toate că în baia încăperii E4.1, cei 10 deţinuţi au deschis geamul de aerisire şi au închis uşa de acces, până la intervenţia agenţilor de penitenciar care au stins focul, din cauza fumului dens, a rezultat decesul numiţilor H. M., V. M. şi M.L.

Potrivit rapoartelor de constatare preliminare, moartea numitilor H.M., V. M. şi M. L. a fost violentă şi s-a produs in data de 18.03.2020, cauza fiind intoxicatia acută cu monoxid de carbon. Prin referatul din 02.04.2020 Parchetul de pe lăngă tribunaluI Satu Mare a propus arestarea inculpatilor L.P.K., H.F.F şi M.O.D. in urma propunerii judecătorul de drepturi şi libertăti din cadrul Tribunalului Satu Mare a dispus luarea măsurii arestuIui preventiv pe o perioadă de 30 de xile fată de inculpatii L.P.K., H.F.F şi M.O.D.

La efectuarea cercetărilor Parchetul de pe lăngă Tribunalul Satu Mare a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Politie al Judetului Satu Mare – Serviciul de Investigatii Criminale.

Precizăm că activitătile procesuale efectuate în cursul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de procedură penală şi au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor şi garanțiilor procesuale, precum şi a prezumţiei de nevinovătie.

Document:

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns