Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vetiş: Iuliu Ilyes estimează că s-au întors de la muncă 65% din localnicii din străinătate

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Înainte ca în România să se fi decretat Starea de Alertă, Informația Zilei a lansat un sondaj referitor la situația primăriilor din județ.

Pentru o bună informare a cititorilor, am trimis un set de întrebări referitoare la veniturile şi cheltuielile primăriilor, estimări pe timp de pandemie, la situația firmelor, a elevilor, a celor întorşi din străinătate, dar şi la aşteptările edililor față de guvernanți. O bună parte din unităţile administrative teritoriale au răspuns integral sau parţial la întrebările adresate. Dovada o reprezintă informaţiile publicate în zilele anterioare, ca răspunsuri la întrebări, pentru o cât mai bună informare. Continuăm a vă reţine atenţia cu informaţiile furnizate de către primarul din comuna Vetiș – UDMR.

Iuliu Ilyes, primar UDMR al comunei Vetiş, este de părere că veniturile încasate în anul 2019 la bugetul local de 2.203.113 lei vor fi realizate aproape integral şi în 2020, fiind estimată suma de 2.200.000 de lei, având în vedere că aceste impozite și taxe se plătesc pe proprietăți, respectiv pentru diferite servicii ale autorității locale, de persoanele fizice și juridice.

Se estimează o scădere semnificativă la cota de 65% repartizată din impozitul pe venit, dar acesta nu intră la categoria impozitelor și taxelor locale. Bugetul pe anul 2020 cuprinde cheltuieli de personal, bunuri și servicii și asistență socială de 8.850.000 lei, dar acoperirea acestora se face și din impozitele pe venit, TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, sume defalcate din TVA pentru cheltuielile descentralizate (școli) ș.a.

La nivel de comună nu sunt informaţii privind firme care şi-au sistat total activitatea, dar nici numărul celor care lucrează parţial. Sunt cca. 30 de firme de producție pe raza comunei, toate continuându-și activitatea într-un anumit procent.

Referitor la măsuri de redresare economică, primarul Ilyes, menţionează: Reducerea cheltuielilor de personal la personalul bugetar din administrație – revizuirea urgentă a legii salarizării personalului plătit din fonduri publice și mai ales, la urmărirea aplicării corecte a ei; Rezolvarea imediată a barierelor birocratice în aprobarea, demararea investițiilor publice, cu precădere a celor finanțate din fondurile europene nerambursabile; Aprobarea angajării de către autoritățile locale a zilierilor pentru realizarea unorlucrări, activități de întreținere.

Primarul este convins de faptul că Consiliile județene nu au în atribuții și nici în bugete posibilități de implicare directă în sprijinirea agenților economici. Dacă ajutorul de care are nevoie localitatea nu va veni nici de la guvern, nici de la Consiliul Județean, autoritatea publică locală nu are nicio posibilitate locală de intervenţie, legislația privind sprijinirea activităților economice fiind în competența exclusivă a administrației centrale.

Iuliu Ilyes estimează că 86% din copiii comunei de vârstă şcolară au posibilitatea să urmeze cursurile online. Se analizează varianta realizabilă din punct de vedere tehnic a asigurării şi celorlalţi elevi cu dotarea necesară.

Fără a preciza numărul, primarul Ilyes estimează că 65% din localnicii care au muncit în străinătate, aproape toţi bărbaţi, s-au întors acasă. Se presupune că nu se vor mai întoarce la muncă în afara graniţelor României. Primarul din Vetiş este de părere că viitorul după terminarea pandemiei o să fie mai rău pe termen scurt şi mai bun pe termen lung. Cât priveşte eficienţa guvernului în gestionarea crizei, primarul Ilyes este de părere că alt guvern nu ar fi fost mai eficient.

În perioada ce vine se va supune dezbaterii Consiliului Local Vetiş şi luarea unei decizii în a diminua sau nu impozitul pe clădiri pentru firme precum restaurante, baruri, hoteluri, magazine etc. Care n-au funcţionat. În prezent legislația nu permite autorităților locale să acorde facilități la plata impozitelor și taxelor locale pentru persoanele juridice decât în condițiile art. 487 din Codul fiscal, care nu se referă la aceste situații, deci orice hotărâre luată de autorități în acest sens ar fi ilegală.

Din cauza efectelor pandemiei de Covid-19 a fost suspendată extinderea reţelei de apă şi canalizare în localităţile Vetiş şi Oar, investiţie estimată la circa un milion de lei. În această perioadă nu mai este posibilă accesarea de fonduri europene pentru investiții, deoarece cele lansate în cadrul ciclului de finanțare 2014 – 2020 sunt contractate deja, următorul ciclu 2021 – 2027 urmând să fie lansat doar mult mai târziu. Comuna Vetiș are contractat un credit în derulare, de 7 milioane lei, pentru modernizarea străzilor din comună.

În ceea ce privește investițiile care creează locuri de muncă, acest lucru nu este în specificul administrațiilor locale, aceștia concentrându-se în primul rând pe investițiile de dezvoltare a infrastructurii, aceasta fiind sarcina principală a lor. Autoritățile locale nu investesc în activități economice decât în foarte puține situații, dacă aceasta se îmbină cu investiția de interes public. Nu prea e cazul acolo unde încă este foarte mult de făcut pentru finalizarea infrastructurilor de servicii comunale publice și drumuri.

Zilele următoare, Informației Zilei va prezenta situația altor primării din județul Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Argumentele lui Gyuszi sunt perfecte eu il cunosc bine , am fost colegi de munca. Merita Respect! Marea greseala ,poate singura, este ca el apartine de udmr, un partid vasal al partidului fasist fidesz in frunte cu dictatorul v. orbán. Ilyés fara un carnet de partid poate sa faca o cariera politica foarte buna.

Lasă un răspuns