Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Căpleni: venituri mai mari pe timp de criză

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Continuăm să publicăm rezultatele unui sondaj întreprins de cotidianul Informaţia Zilei.

Dând curs solicitării noastre, primarii comunelor, oraşelor şi municipiilor ne-au transmis informaţii privind încasările la bugetele locale, sumele necesare pentru efectuarea plăţii salariilor, cheltuieli de întreţinere şi funcţionare, firme care şi-au întrerupt parţial sau total activitatea ca urmare a Covid-19, investiţii sistate, necesitatea susţinerii financiare din partea autorităţilor judeţene şi guvernamentale ş.a.

În cele ce urmează vă prezentăm informaţiile obţinute din comuna Căpleni.

Mosdoczi Vilmos, primarul comunei Căpleni, este în fruntea acestei comunităţi de trei mandate şi este membru al Partidului Civic Maghiar – PCM.

Potrivit informaţiilor furnizate în scris, în cursul anului 2019 în bugetul primăriei au fost înregistrate venituri din impozite şi taxe locale, din servicii plătite ş.a., totalizând 1.896.537 de lei. În ciuda condiţiilor pandemiei de Covid-19, aleşii locali din  Căpleni estimează pentru anul în curs încasări de 2.201.000 lei. Desigur, primarul Mosdoczi a evaluat şi nivelul cheltuielilor pentru anul 2020, ceea ce ar reprezenta salarii pentru angajaţii primăriei, ale asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, ajutoare sociale, fiind vorba despre 4.282.800 de lei.

Din informarea pusă la dispoziţia ziarului nostru rezultă faptul că la nivelul comunei Căpleni sunt 21 de firme care nu funcţionează şi 37 de firme care lucrează parţial, sub capacitatea proiectată. Cu toate problemele întâmpinate în ultima perioadă, nu sunt persoane în şomaj tehnic.

Cât priveşte iminenta redresare economică, primarul Mosdoczki este de părere că este necesară sprijinirea firmelor. Dacă nu se vor găsi modalităţi de susţinere a firmelor de către Consiliul Judeţean şi Guvern, la nivel local nu sunt posibilităţi.

Situaţia pare acceptabilă în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea învăţământului online. Aproximativ 80% dintre elevi pot urmări cursurile pe seama dotărilor proprii. Pentru diferenţă, Primăria şi Consiliul Local nu deţin fonduri din care să achiziţioneze tehnica necesară.

Chiar dacă este localitate de frontieră, la Căpleni s-au întors din străinătate doar 23 de persoane, din care 17 bărbaţi, 5 femei şi un copil. Toţi cei întorşi, fiind vorba despre adulţi, ar avea posibilitatea să-şi găsească loc de muncă în comună.

Pesimist, primarul Mosdoczki este de părere că pe viitor o să le fie mai rău cetăţenilor. Un alt guvern ar putea fi mai eficient.

Nu se are în vedere accesarea de credite în perioada imediat următoare, chiar dacă gradul de îndatorare a comunei este zero.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Daca pe timp de criza in care 21 de firme nu lucreaza respectiv, 37 de firme care lucreaza partial inregistrati venituri mai mari atunci eu zic sa tinti tot asa adica in criza. Atunci de ce nu suportati si iminenta redresare economica necesara sprijinirii firmelor din Capleni si cereti CJ bani pt acestia ?….Eu cred ca primarul e dus cu pluta si nu are toate tiglele la mansarda !.

Lasă un răspuns