Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ciumeşti: în comună nu funcţionează nicio firmă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pandemia de Covid-19 a afectat starea de sănătate a unei părţi a populaţiei din România, dar şi sectoarele economice, acele domenii care, sub diverse forme, alimentează bugetele locale cu fonduri constituite venituri proprii ale unităţilor administrative teritoriale.      

Încă înainte de a se încheia cele două luni de Stare de Urgenţă, Redacţia Informaţia Zilei a iniţiat o anchetă jurnalistică referitoare la efectele Covid-19, la nivelele unităţilor administrative teritoriale. Desigur, informaţiile solicitate se referă la încasări la bugetele locale în anul 2019, estimări pentru anul în curs, sume necesare plăţii salariilor pentru funcţionarii din primării, asistenţi ai persoanelor cu handicap, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap, asigurarea elevilor cu tehnica necesară pentru a urma cursurile online, propuneri de măsuri menite a relansa economia, eventuale proiecte de investiţii la care s-a renunţat, preocuparea de a atrage fonduri naţionale şi europene pentru investiţii, grad de îndatorare ş.a.

În cele ce urmează vă prezentăm răspunsurile primite de la primăria din Ciumeşti – PCM.

Ioan Schwarczkopf, primarul comunei Ciumeşti, a menţionat în scris faptul că în cursul anului 2019 în bugetul Primăriei au intrat 325.000 de lei din impozite şi taxe locale, dar şi prestaţii plătite de către populaţie şi agenţi economici. Ca urmare a efectelor Covid-19 pe termen imediat, se estimează o scădere cu aproape 150.000 de lei a încasărilor, ceea ce în valoare absolută înseamnă 180.000 de lei. Toate acestea în condiţiile în care pentru plata salariilor funcţionarilor din primărie, a asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, a ajutoarelor sociale, a cheltuielilor de funcţionare sunt necesare aproximativ 2.000.000 de lei.

Ciumeştiul se numără printre puţinele unităţi administrative teritoriale ale judeţului în care nu sunt firme, dovadă fiind şi veniturile proprii modeste pe care le înregistrează primăria.
Referitor la măsurile care s-ar impune a fi luate în vederea relansării economice, primarul de Ciumeşti este de părere că prioritatea ar reprezenta-o înfiinţarea de locuri de muncă.
La nivelul comunei, aşa cum susţin aleşii locali, elevii au dotările necesare pentru a participa la cursurile online organizate. Fiind vorba despre o comună cu populaţie în bună parte îmbătrânită, tentaţia muncii în străinătate a lipsit, dar nici nu există la nivel local o evidenţă a eventualelor persoane plecate şi/sau întoarse acasă.

Cu privire la perspectivele de redresare economică, primarul Schwarczkopf este de părere că viitorul o să fie mai rău, dar nici un alt guvern nu ar putea face mai multe pentru a asigura un trai mai bun.

În ciuda problemelor apărute pe vreme de pandemie şi a restricţiilor impuse de ordonanţele militare, la nivel local n-au fost dispuse măsuri de sistare a unor investiţii de interes major. Pentru a asigura dezvoltarea şi pe mai departe a comunei, suţine primarul Schwarczkopf, se intenţionează accesarea de fonduri europene în ciclul financiar 2021-2027, numai că în prezent nu sunt stabilite priorităţile, motiv pentru care nu a avansat un necesar de fonduri pentru viitoarele investiţii şi nici nume ale unor posibile proiecte de investiţii.

Gradul de îndatorare al comunei este zero, dar nici nu se impune contractarea de credite pentru investiţii în curs.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns