Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Berveni: Veniturile primăriei ar putea creşte cu 30%  

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit celor scrise şi în numerele anterioare ale ziarului Informaţia Zilei, continuăm prezentarea informaţiilor puse la dispoziţie de către primarii din judeţ.

Vă reamintim faptul că am solicitat informaţii privind nivelul încasărilor la bugetele locale în anul 2019, estimările privind încasările de venituri proprii în anul 2020, firme închise ca urmare a măsurilor impuse prin ordonanţele militare, măsuri propuse pentru redresare economică, proiecte de investiţii suspendate, solicitări de credite, asigurarea dotărilor pentru ca elevii să poată participa la cursurile online ş.a.
Iată că în acest material vă prezentăm informaţiile puse la dispoziţie de către primarul Kiss Zoltan din comuna Berveni.

Kiss Zoltan, primar al comunei Berveni, din partea UDMR, ne-a transmis că în statisticile aferente anului 2019, în bugetul local au intrat 1.000.000 de lei, iar pentru anul în curs se estimează venituri proprii din impozite şi taxe locale, dar şi din prestaţii plătite către populaţie şi agenţi economici, cu mult mai mari. Se estimează o creștere a veniturilor cu aproximativ 30%, ceea ce ar însemna încasări de venituri proprii la nivelul a 1.300.000 de lei. Pentru salarii, ajutoare sociale şi cheltuieli de întreţinere şi funcţionare se estimează suma de 800.000 de lei.

În cele două luni de Situaţie de Urgenţă, 4 baruri şi-au încetat activitatea. Din estimările primarului Kiss, în prezent lucrează cel puţin 10 agenţi economici de interes local. Numărul total al firmelor de pe raza unităţii administrativ teritoriale nu este cunoscut.

La întrebările referitoare la măsuri pe care ar trebui să le ia Guvernul şi Consiliul Judeţean Satu Mare pentru redresarea economică cât mai rapidă, primarul Kiss răspunde – nu ştiu.

La nivel local nu există posibilităţi financiare de a susţine agenţii economici în drumul spre redresarea economică, nici de a li se oferi facilităţi.

Estimările de până acum arată că o bună parte din elevii comunei au în familie tehnica necesară pentru a putea participa la cursurile şcolare online. Pentru ceilalţi, în prezent, bugetul nu permite achiziţia de tablete sau altele similare pentru elevi.

La nivelul comunei Berveni, aproximativ 25 de persoane, din care 20 de bărbaţi şi 5 femei s-au întors acasă. Nu există posibilitatea la nivel local de a asigura locuri de muncă pentru cei 25 de adulţi reîntorşi acasă.

Optimist, primarul Kiss este de părere că pe viitor o să se trăiască mai bine, dar nu este convins că un alt guvern ar găsi soluţiile a redresa situaţia actuală, fapt pentru care răspunsul este – nu ştiu.

În prezent, la nivelul comunei Berveni, se consideră că întreruperea activităţii pentru 2-3 luni nu este un motiv suficient pentru a beneficia de scutiri de la plata impozitelor şi a taxelor locale. Nu este un asemenea cadru legislativ.

Cele două luni de Stare de Urgenţă şi consecinţele acesteia, urmate de Starea de Alertă n-au silit autoritatea publică locală să renunţe la investiţii majore. La toate se lucrează din plin. Până în prezent, pentru viitor nu s-a făcut la nivel local o evaluare privind necesitatea accesării de fonduri europene.

Nu este cazul să contracteze credite pentru nicio investiţie, chiar dacă gradul de îndatorare al comunei este zero.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Primarul maghiar Kiss este unul responsabil nu ca 99% a primarilor romani care asteapta la mila statului, si care cersesc mai tot timpul in loc sa munceasca pt. comunitatea pe care o pastoresc !. Se estimeaza venituri de 1.300.000 lei si cheltuieli de 800.000 lei. ceea ce inseamna o balanta pozitiva !!!. Felicitari Primarule , jos cu palaria !!!. Asa trebe administrat o comuna in mod responsabil si competent !.

Lasă un răspuns