Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Iohannis: avem încă o şansă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, că nu s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte bugetul multianual al Uniunii Europene. El speră că negocierile cu liderii europenei pentru planul de relansare economică să se finalizeze cu un acord.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat duminică, la Bruxelles, că nu s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte bugetul multianual al Uniunii Europene. El speră că negocierile cu liderii europeni pentru planul de relansare economică să se finalizeze cu un acord.

Şeful statului s-a declarat “moderat optimist” şi a precizat că se aşteaptă la negocieri care pot dura toată noaptea.

“Iată că, după două zile şi două nopţi de negocieri, din păcate încă nu s-a putut ajunge la un acord pe viitorul exerciţiu financiar şi pe fondurile de revigorare, relansare economică.

Vestea bună din toată negocierea, după părerea mea, este că toată lumea îşi doreşte să ajungem la un acord. Dar de acolo până la acordul propriu-zis se pare că mai este mult de negociat. Sunt teme foarte complicate, ca să se înţeleagă de ce nu s-a ajuns încă la un acord.

Nu se discută doar despre cuantum, deci despre sume. Se discută, de exemplu, foarte aprins despre proporţia între granturi, adică fonduri practic nerambursabile, şi împrumuturi pentru fiecare ţară şi suma totală.

Se discută foarte intens despre condiţiile de acordare a acestor sume, aşa-numitele condiţii de gestionare sau de guvernanţă a fondurilor, unde, sigur, unii doresc o abordare mai lejeră, mai bazată pe abordări naţionale, alţii îşi doresc un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei, deci problemele sunt complicate. Pe de altă parte, pentru acordarea acestor fonduri, foarte multe state membre solicită o legătură strânsă cu verificarea statului de drept, care iarăşi este o temă care a dus la multe discuţii.

Ca şi o notă, pentru România statul de drept nu este o problemă şi nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, în România tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut şi prin schimbările politice care s-au făcut, deci, iată, la acest capitol stăm bine.

Deocamdată, se negociază şi astăzi încă în formate mai mici, urmând ca peste puţin timp să începem un nou plen, să verificăm în ce măsură putem să facem progrese şi în ce măsură poziţiile statelor membre şi ale grupurilor se pot apropia şi, în final, armoniza.

Pentru România, pentru mine, pentru echipa cu care am venit aici, în continuare temele prioritare sunt aceleaşi.

Avem absolută nevoie de fonduri consistente, substanţiale. Avem nevoie de bani pe coeziune, pentru multele proiecte de autostrăzi, căi ferate, spitale, şcoli, şi aşa mai departe.

Avem nevoie de fondurile pentru agricultură. Fără ele este aproape imposibil de imaginat cum ar arăta agricultura în România.

Dar, evident, avem nevoie de fonduri substanţiale pentru revigorare economică şi, în afară de asta, pentru mine şi pentru noi în general o flexibilitate rezonabilă între fonduri şi felul în care se gestionează fondurile este vitală.

Până în momentul acesta, lucrurile pentru România s-au negociat, s-au mişcat într-un mod rezonabil, dar aici, la negocieri, până când nu s-a negociat tot, practic nu s-a negociat nimic.

Sunt moderat optimist, avem încă o şansă şi cred că astăzi este ziua decisivă, când ne vom da seama dacă putem acum, în această sesiune, să ajungem la un acord sau dacă trebuie să revenim peste câteva săptămâni pentru a relua aceste înţelegeri.

Important, totuşi, după părerea mea, este că toată lumea îşi doreşte acest acord. Toată lumea îşi doreşte şi a înţeles că este nevoie de legătura între bugetul multianual şi fondul de relansare economică.

Deci, continuăm cu a treia zi şi cu siguranţă şi cu a treia noapte de negocieri.” a spus preşedintele Iohannis.

 

Fond de relansare economică de 750 miliarde euro

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a venit sâmbătă cu o nouă propunere privind pachetul compus din fondul de redresare economică și bugetul pe termen lung al Uniunii Europene, principala modificare constând în relocarea a 50 de miliarde de euro în cadrul planului de relansare către împrumuturi disponibile pentru statele membre. În aceste condiții, valoarea totală a fondului de relansare economică rămâne la 750 de miliarde de euro, distribuite astfel: 450 de miliarde de euro care vor fi disponibile sub formă de subvenții, iar 300 de miliarde de euro vor putea fi accesate ca împrumuturi. În propunerile inițiale, atât ale lui Michel, cât și ale Comisiei Europene, dimensiunea financiară a subvențiilor era de 500 de miliarde de euro, iar cea a creditelor de 250 de miliarde de euro.

Conform unui nou document citat de Politico Europe, anvelopa totală a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 rămâne la 1.074 de miliarde de euro, așa cum a propus șeful Consiliului European săptămâna trecută. Imediat după anunțul acestui nou “negotiation box”, președintele Consiliului European a întrerupt lucrările summitului pentru a organiza consultări în format restrâns cu șefii de stat sau de guvern.

Aceste modificări apar pentru a mulțumi grupul statelor frugale – Austria, Danemarca, Olanda și Suedia. Prim-ministrul Olandei și cancelarul Austriei au blocat vineri noapte negocierileMark Rutte solicitând o condiționare mai strictă pentru ca statele membre să poată accesa aceste fonduri de redresare, în vreme ce Sebastian Kurz a avertizat că Austria nu va accepta un plan de relansare cu 500 de miliarde de euro sub formă de granturi. 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Sluga tot sluga ramane orice si oricum va fi !. Iar statul de drept la care se refera presedintele vostru este o utopie. ! In realitate traiti pe un cocioc asa cum o meritati pe care sunteti fraieriti de asa-zisii “baietii destepti ” care stiu sa va minta si sa va fure la fel asa cum o meritati !. “…Stat de drept …”????, Cum adica,…, cand romanica ocupa locul 1 din UE la procesele pierdute la CEDO , pt. care magistratii nu raspund deloc nici material ( banesc) si nici profesional ( nu sunt dati afara ) !. Nu sunteti in stare sa faceti nimica in afara sa distrugeti la care va pricepeti de minune !. Fonduri europene nerambursabile pt. dezvoltare ati avut si pana acum dar n-ati dorit sa le accesati ( a vorbit de ele si Corina Cretu , Norica Nicolai si altii de-ai vostri ) deoarece acestea sunt urmarite ca urmare nu se pot fura, ( ati mai incercat sa furati din ele dar ati fost prinsi si trebuia sa returnati banii inapoi catre UE !!!). Ca urmare, demnitarii vostri se feresc sa ia niste bani din care ei nu pot fura !!!!. Iar in mentalitatea lor boiereasca Valaha daca ei nu pot fura atunci sa nu beneficieze niciun roman de ea !. Si banii dati in cadou de Statul Ungar pt. maghiarii din Ardeal pt. dezvoltarea regionala spre beneficiul romanicai a ajuns sa fie subminat chiar de guvernul liberal Orban Lajos care daca nu-si primeste partea cersetorului atunci pune piedici !!!. Pana cand boierii valahi ne vor conduce de la Bucuresti, aici in Ardeal si Moldova bine nu va fi !!!. De asta si-au dat seama si Moldovenii !!. A venit vremea regionalizarilor si autonomiilor regionale !. Centralismul impus nu este benefic momentului , este depasit.

Lasă un răspuns