Image 1
Image 2

Îmbătrânește populația în Uniunea Europeană

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cadrul scenariului de bază al celor mai recente proiecţii ale populaţiei emise de Biroul de date statistice al Uniunii Europene, populaţia UE continuă să îmbătrânească, raportul de dependenţă la vârstă fiind în creştere.

Conform Eurostat, prin raportul de dependenţă la bătrâneţe se înţelege raportul dintre numărul persoanelor în vârstă (în vârstă de 65 de ani și peste) comparativ cu numărul persoanelor în vârstă de muncă (15-64 de ani). Se estimează că raportul de dependență al bătrâneții UE este de 57% în 2100, aproape dublul celui din 2019 (31%). Aceasta înseamnă că vor fi mai puțin de două persoane în vârstă de muncă pentru fiecare persoană în vârstă de 65 de ani și peste. Creșterea prognozată a raportului de dependență la bătrânețe urmează tendința observată în ultimul deceniu (26% în 2009), mai menţionează sursa citată.

Eurostat a făcut şi o proiecţie a raportului de dependenţă la bătrâneţe pe state membre ale Uniunii Europene. Din aceasta reiese că raportul este cel mai ridicat în Polonia şi cel mai mic în Cipru. “Până în anul 2100, în statele membre ale UE, raportul de dependență a bătrâneții este prevăzut a fi cel mai ridicat în Polonia (63%), urmat de Italia, Malta și Finlanda (toate cu 62%), precum și Croația (61%). La celălalt capăt al scalei, raporturile cele mai mici sunt proiectate în Cipru (52%), Suedia și Cehia (ambele cu 53%), Germania, Danemarca și Belgia (toate cu 54%)”, se arată în comunicat. România apare în tabelul grafic cu un raport de dependenţă la bătrâneţe de 57,8% în anul 2100, în condiţiile în care în 2019 era de 28,1%. Astfel, creşte an de an, în 2020 fiind estimat la 29%, în 2030 la 34%, în 2050 la 54,5%, de exemplu.

Eurostat mai specifică faptul că proiecțiile populației rezultă dintr-un set de presupuneri privind evoluțiile viitoare pentru fertilitate, mortalitate și migrație netă. Ele urmăresc evoluția populației sub un set de presupuneri. Din acest motiv, proiecțiile populației nu trebuie considerate prognoze, scrie sursa citată.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with