Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Informații privind imigrația în Regatul Unit de la 1 ianuarie 2021

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Începând cu 1 ianuarie 2021, Regatul Unit (UK)  a introdus un sistem de emigrație bazat pe puncte. Noul sistem se aplică tuturor cetățenilor europeni, inclusiv români, precum și cetățenilor din alte state terțe. Astfel, cetățenii europeni, inclusiv români, care doresc să exercite activități lucrative în UK trebuie să aplice pentru obținerea în prealabil a unei vize.

Viza se acordă în baza atingerii a 70 de puncte, prin respectarea unor condiții cumulative specifice fiecărei rute de imigrație. Cu titlu orientativ, acestea includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării, stăpânirea limbii engleze.

Toți cetățenii UE care s-au deplasat în UK înainte de 1 ianuarie 2021 vor beneficia de același tratament care se aplică în prezent cetățenilor statelor membre UE, respectiv legislația europeană privind libera circulație a persoanelor, pentru a putea locui, lucra sau studia în continuare în Regatul  Unit. În consecință, cetățenii UE care se află sau sosesc în UK înainte de expirarea perioadei de tranziție (31 decembrie 2020) vor fi eligibili pentru Programul de Înregistrare a Cetățenilor UE (EU Settement Scheme – EUSS). Ace;tia vor avea la dispozi\ie perioada de până la 30 iunie 2021 pentru a depune o cerere în baza prevederilor acestei scheme.

Procedura de înregistrare în EUSS este gratuită si se realizează online de pe PC/laptop sau smartphone cu sisteme de operare Android/IOS, dar și prin trimiterea cererilor și a documentelor justificative prin poștă către centre din UK. Această ultimă operațiune se adresează posesorilor de pașapoarte non-biometrice și posesorilor de cărți de identitate non-biometrice. Prin intermediul EUSS, cetățenii români vor putea obține unul dintre cele două tipuri de statut: pre-settled sau settled.

Date suplimentare se pot obține de la consilierul EURES din cadrul AJOFM Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns