Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Iancu (CNR-CME): Facturile la electricitate vor creşte şi mai mult, dacă nu trecem la noi surse de energie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Puterea de cumpărare a românilor şi competitivitatea industriei vor avea de suferit, dacă România nu realizează o strategie şi o legislaţie care să atragă investiţiile în noile surse de energie, precum hidrogenul sau turbinele eoliene offshore. A;a a declarat marţi, 13 iulie, Iulian Iancu, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), citat de Agerpres.

El a arătat că gazul natural va fi un element de tranziţie şi România trebuie să extragă cât mai repede gazele din Marea Neagră, iar, pe viitor, acesta va fi transformat în hidrogen.

“Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus acum două luni că hidrogenul este de fapt vectorul-cheie al viitorului energetic, că UE va transforma hidrogenul în regele acestei tranziţii şi se vor aloca 350 miliarde de euro în fiecare an acestui efort investiţional. Pentru aceasta este nevoie de modificarea legislaţiei din sectorul gazelor şi al energiei electrice”, a spus Iancu.

În ultimele întâlniri la nivel european dintre autorităţile din sector s-a discutat şi despre culoarele de transport al hidrogenului, de exemplu Germania, unde există 350 de kilometri de conducte care utilizează exclusiv hidrogenul.

“La noi toate sunt încă doar teorie, SF, noi încă suntem defazaţi în modul de a accepta conceptul. UE a emis o strategie pentru hidrogen şi fiecare stat membru trebuie să aibă o strategie pe hidrogen şi o lege pentru hidrogen”, a continuat Iancu. De asemenea, este nevoie şi de o lege a turbinelor eoliene pe mare (offshore wind). “În Marea Neagră există un potenţial de 70 de GW de producţie de energie, de trei ori mai mult decât puterea pe care o are România instalată în prezent din toate celelalte surse. Ideal este să facem un hub de energie la Marea Neagră, să asigurăm alimentarea pentru vapoare, trenuri, transport greu de marfă, iar Constanţa să devină un hub de transport utilizând hidrogenul produs din offshore wind şi fotovoltaic”, a arătat Iancu.

El a mai precizat că există deja mari investitori care vin în România, interesându-se de aceste oportunităţi: “Toate aceste tehnologii trebuie discutate în spaţiul public, mai întâi să le cunoaştem, apoi să le dezvoltăm. În schimb, la noi, în iulie 2021, 50% dintre consumatori nu ştiu ce este liberalizarea şi noi vrem ca mâine să folosească hidrogen în loc de gaz. Trebuie să existe discuţii la nivel de primării, de consilii judeţene. Tinerii trebuie informaţi, iar facultăţile de profil să se convertească. Taxonomia spulberă orice combustibil fosil din mixul energetic”.

El consideră că anul următor ar putea apărea primele proiecte de hidrogen şi de offshore wind.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Aurul a trecut de 300 lei/gram

Creșterea plasamentelor în active considerate „refugii sigure” în vremuri tulburi din punct de vedere geopolitic au determinat majorarea prețului gramului de aur la 301,1915 lei, care reprezintă un nou maxim istoric.