Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Expoziția “Surprinzătorul Dali” ajunge de luni la Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Muzeul Județean Satu Mare și Art Expo SIA International organizează un eveniment de excepție, Expoziția “Surprinzătorul Dali” curatoriată de familia Chesauri, proprietarii colecției și de dr. Daniela Bălu.

Sunt expuse 150 de creații ale artistului Salvador Dali, respectiv opere realizate de celebrul artist: tapiserii, litografii, serigrafii, ceramică, lucrări în bronz, aur și argint. Expoziția evidențiază aspecte importante ale operei marelui artist Salvador Dali, care a ales să recurgă la diferite metode de imprimare a creațiilor sale, tocmai pentru a oferi un acces mai larg de vizualizare a operelor sale. Chiar Dali afirma că  a apelat la  aceste metode și din considerente financiare: ”În fiecare dimineață după micul dejun îmi place să-mi încep ziua câștigând 20.000 de dolari”.

Expoziția ”Surprinzătorul Dali” este structurată în 4 portofolii tematice: “Meseriile omului”; “Iubirile Cassandrei”; “Tricornul”; alte lucrări originale ale lui Salvador Dali.

Expoziția este deschisă la Muzeul de Artă din Satu Mare, Piața Libertății 21, în perioada 16 august – 10 octombrie, după ce a fost prezentată la castelul din Carei, în perioada 1 iunie – 8 august 2021.

Vernisajul oficial are loc în data de 16.08. 2021, ora 17, cu participarea: prof. Muhy Sándor, Carol Erdös, Stela Danciu, Corina Săvian, Horvath Maximilian Mark și Graz Denisa Cristina (antrenori Otto Varga, Ovidiu Ignat – Royal Dance Club).

 

Dali, un artist intelectual

Scopul expoziției este acela de a ajuta publicul să înțeleagă modul în care Salvador Dali își materializează viziunea, redată prin limbajul artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simțite în mod clar de către privitor. Dincolo de ceea ce este vizibil ochiului, întotdeauna există un subînțeles care devine mai important decât simpla imagine vizualizată.

Pentru a înțelege opera lui Dali trebuie să știm că el a fost un artist intelectual. Pictura lui exista pentru a exprima ideile, convingerile și teoriile  lui. Grija lui principală a fost să prezinte subconștientul ascuns și sentimentele avute dincolo de ceea ce vedem. Enigma și misterul sunt cele care atrag privitorul și îl constrâng, oarecum,  să reflecte asupra întrebărilor fundamentale ale vieții. Creativitatea lui Dali este mai mult despre a „gândi”, „a imagina”, decât despre „a vedea”.

În prezent, Dali este cel mai remarcabil reprezentant al suprarealismului în artă. Metoda ”paranoico-critică” devine modalitatea sa de gândire și de auto-realizare. “Toată ambiția mea pentru planul pictural e să materializez cu o furie imperialistă imagini precise ale iraționalității concrete” (S. Dali). Lui Dali îi plăcea să explice semnificațiile muncii lui, dar … fără să intre prea mult în detalii. “Dacă o găsiți prea simplă, să îmi spuneți fără ezitări, aș fi fericit să o complic un pic …”, afirma Salvador Dali.

Relevanța creativității lui Dali, ca la orice operă de geniu, e mai pronunțată în zilele noastre, precum reflecția lui : “Cred că acum ne aflăm în Evul Mediu, dar va veni ziua Renașterii” – idee devenită tot mai actuală o dată cu pierderea spiritualității și depersonalizarea lumii și a omului modern. Dali mai scria: “Peste secole, Leonardo da Vinci și cu mine comunicăm unul cu celălalt”. Opera sa ne îndeamnă și pe noi să comunicăm cu contemporanii noștri prin intermediul artei lui,  determinându-ne să încercăm să creăm o lume mai bună.

Alături de textele și etichetele explicative pentru fiecare lucrare, vizitatorii vor beneficia de Ghidul audio inovativ special gândit pentru siguranța lor, în condițiile  pandemiei COVID19.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Lasă un răspuns