Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare va avea o instalaţie de tratare a nămolului rezidual

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Joi, 7  octombrie, la sediul Apaserv Satu Mare, a fost semnat cel de al 12-lea contract de lucrări în Proiectul Regional aferent județului Satu Mare. Este vorba în fapt despre lucrările din cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare/Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020”, derulat de Apaserv Satu Mare S.A. prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Obiectivele contractului au fost prezentate de către Ioan Leitner, managerul Apaserv Satu Mare, cel care a subliniat faptul că este vorba despre construirea unei instalații de tratare a nămolului cu o valoare de 21.249.990 lei (fără TVA), cu o durată de execuție a lucrărilor de 18 luni, la care se va adăuga o perioadă de garanție de 36 de luni.

Vorbitorul a subliniat faptul că implementarea acestui proiect de maximă importanţă pentru municipiul Satu Mare, dar şi pentru celelalte localităţi din judeţ deţinătoare de staţii de epurare, o să reducă în mod consistent cantitatea de nămoluri din staţiile de epurare, reducerea costurilor de transport a acestor nămoluri, nu în ultimul rând, se va realiza şi o anume protecţie a mediului şi a solului.

Aflat ca invitat la semnarea contractului menţionat mai sus, Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare a menţionat că tratarea şi neutralizarea deşeurilor, în mod expres a nămolurilor din staţiile de epurare, este o activitate deosebit de importantă. Existenţa noii investiţii va contribui la reducerea cantităţilor de deşeuri depozitate la depozitul ecologic de la Doba. Ar fi de dorit ca nămolul uscat, neutralizat, să nu mai ajungă în depozit.

Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare, a făcut o întoarcere în timp cu aproximativ 13 ani, atunci când s-au pus bazele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – ADI, iar apoi a vorbit despre proiectele începute în anul 2016, când a fost ales în primul mandat de primar al municipiului Satu Mare. “Atragerea de fonduri europene a fost o prioritate. În următorii 3 ani, din 10 lei cheltuiți de municipiul Satu Mare pe investiții, 7 lei provin din fonduri europene. Iar Apaserv, operatorul de apă la care municipiul Satu Mare e acționar majoritar, este un campion al fondurilor europene”, a declarat primarul Kereskenyi. El şi-a exprimat convingerea că prin realizarea şi punerea în funcţiune a acestei investiţii de interes major pentru comunitate, vor fi eliminate în bună parte şi mirosurile inerente în vecinătăţile staţiilor de epurare.

Câteva date tehnice

Reamintim că „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare, Regiunea Nord-Vest, în perioada 2014-2020” are o valoare totală de  990.485.533 lei (fără TVA), din care finanțarea nerambursabilă (Fondul de Coeziune al Uniunii Europene și bugetul de stat) este în valoare de 901.356.596,62  lei, cofinanțarea autorităților publice locale cuprinse în proiect este în valoare de 18.395.032,58 lei și cofinanțarea Apaserv Satu Mare SA este în valoare de 70.733.903,80 lei.

Obiectul acestui contract cuprinde proiectarea şi execuţia unei instalaţii de tratare termică și valorificare a nămolului, amplasată în cadrul staţiei de epurare a apelor uzate din municipiul Satu Mare. Prin instalația de uscare a nămolului propusă se urmărește în primul rând uscarea întregii cantităţi de nămol generat de toate cele 21 de staţii de epurare aflate în operare în județul Satu Mare, precum și de cele 5 stații care vor fi construite/extinse prin Proiectul Regional, astfel încât nămolul va avea un conținut de substanță uscată de minim 90%. Stabilizarea nămolului va contribui la reducerea mirosului și a conţinutului de microorganisme patogene. Totodată, se va reduce volumul nămolului şi al costurilor de transport, fiind respectate cerinţele legale şi strategice privind managementul nămolurilor din întregul județ.

Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Satu Mare prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 populație echivalentă în vederea conformării cu cerințele directivelor europene privind calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE) și epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC).

Executantul lucrării menţionate mai sus, pentru care s-a semnat contractul, este firma Asos Proses Makina Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi din Turcia, cu reprezentanţă în România. Alături de cei menţionaţi mai sus, la semnarea contractului au asistat angajaţi ai Apaserv, Maskulik Csaba – city manager al municipiului Satu Mare, Ioan Rus – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Kovacs Mate – manager al judeţului ş.a.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns