Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Comisia parlamentară de anchetă a preţului energiei va solicita un studiu privind potenţialul hidroenergetic al României

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia parlamentară de anchetă cu privire la cauzele scumpirii energiei va solicita Ministerului Energiei şi Ministerul Mediului realizarea unui studiu privind potenţialul hidroenergetic al ţării, a afimat preşedintele comisiei, Daniel Zamfir. Propunerea a venit din partea deputatului USR Cristina Prună.

“Nu mi-e clar dacă statul român, prin Ministerul Mediului şi cel al Energiei, îşi asumă un astfel de studiu, care nu reprezintă o serie de date pe care să le extragem de la nu ştiu ce institut. Un studiu reprezintă o chestiune mult mai serioasă. Dacă vrem să ne asumăm în numele comisiei, dacă nu, eu pot face acest demers şi personal, să adresăm această solicitare şi în scris celor două ministere, să ştim negru pe alb dacă se poate sau nu se poate să fie construite noi hidrocentrale”, a spus Prună, potrivit Agerpres.

Prezent la şedinţă, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a fost de acord cu această propunere.

Anterior, în aceeaşi şedinţă, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a declarat că România va ajunge în scenariul apocaliptic în care va trebui să stingem lumina, dacă nu construim urgent noi centrale de producere a electricităţii din surse nepoluante.

El explicat că multe dintre investiţiile în hidrocentrale ale companiei sunt blocate şi întârziate de autorităţile de mediu, pe motiv că ar distruge habitatele naturale.

Badea a susţint că amenajările hidroenergetice nu distrug, ci creează habitate, iar zonele în care au fost construite hidrocentrale au fost ulterior desemnate situri Natura 2000.

“Targetul de reducere a emisiilor pe care şi l-a asumat România este, din păcate, unul extrem, extrem de urgent. Suntem în ceasul al treisprezecelea, nici măcar nu mai suntem în ceasul al doisprezecelea în ceea ce priveşte tranziţia spre un sector energetic mai verde. Vedem că avem deficit de capacităţi de energie de ani de zile, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat, preţul carbonului este la un nivel fără precedent, ceea ce va genera premisele închiderii accelerate a centralelor pe bază de combustibili fosili şi trebuie să punem ceva în loc foarte repede, altfel vom ajunge, sigur, în acel scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina”, a subliniat şeful Hidroelectrica.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns