Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Producţia de miere a României a scăzut la jumătate în acest an

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Producţia de miere a ţării este la jumătate faţă de media anuală în acest an, din cauza climei şi a secetei, iar apicultorii nu vor primi în acest an ajutoare de minimis, întrucât alte sectoare agricole stau mai prost, a afirmat, vineri, 16 septembrie, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.

“Anul acesta este unul ciudat pentru apicultură, cu producţii sub 50% din media anuală, din cauza schimbărilor climatice. În primăvară a fost frig, au fost ploi, salcâmul a fost calamitat în proporţie de 60%, apoi a venit această secetă cruntă, florile s-au ofilit. Floarea-soarelui, din un milion şi ceva de hectare, mai mult de jumătate a fost ofilită şi nu s-a putut valorifica. Au fost şi zone geografice unde s-a putut recolta ceva miere, dar nu la nivelul producţiei normale, în condiţiile în care floarea-soarelui dă 40-45% din producţia medie anuală. În plus, consumul de miere al românilor este redus. Nu mai avem piaţă pentru miere. Noi (Asociaţia Crescătorilor de Albine – n.r.) n-am mai avut niciun contract de export anul acesta”, a afirmat Fetea.

Specialistul a pus acest fenomen pe seama faptului că Europa a rămas cu stocuri de miere de anul trecut şi, în plus, au venit cantităţi de miere mai ieftină din ţări extracomunitare.

Reprezentantul apicultorilor nu se aşteaptă la creşteri semnificative de preţuri la miere, din cauza scăderii consumului, deşi cheltuielile au crescut cu 30-50%. “Ar putea fi o scumpire de 10%, maximum 15% la unele sortimente”, a spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.

Întrebat dacă mai este miere contrafăcută pe piaţă, Fetea a răspuns: “Sunt convins că este, pentru că mă mai uit şi eu la un borcan de miere de hypermarket, în care jumătate este cristalizată şi zice că e de salcâm, jumătate e galbenă sau maronie, ceea ce nu respectă nici măcar indicatorul de culoare la acest sortiment de miere. Însă doar laboratorul poate oferi certificare, oamenii nu pot deosebi cu ochiul liber. Mierea este un produs destul de falsificat la nivel mondial şi metodele sunt sofisticate”.

El nu a putut preciza cât la sută din piaţă reprezintă mierea contrafăcută.

Fetea a mai spus că apicultorii români au solicitat ajutoare de minimis de la bugetul de stat, însă nu vor primi anul acesta< “Au fost alte sectoare agricole mai calamitate decât noi şi anul acesta nu vom primi ajutoare de minimis. Ceruserăm 40 de milioane de euro. Dacă se dădeau 10% erau 4 milioane de euro. Era bine şi 10%, având în vedere că, din iunie, noi le dăm siropuri şi turte albinelor, deci avem costuri”, a arătat reprezentantul apicultorilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Iar va plangeti de mila ca niste curve balneare si asteptati pomana cu mana intinsa in forma de salut romanesc ?… Pe bune ?….Va spun eu ca specialist ( apicultor competent ) in domeniu cum sta treaba !!!.
    Productia de miere a scazut la jumatate NU din cauza climei si secetei mentionate de “…supratalentatul…” roman intervievat cauze care au existat si in anii trecuti si cu care ne-am confruntat toti apicultorii ( inclusiv, Eu !) CI din cauza cresterii pretului la carburanti ca urmare multi apicultori nu si-au permis sa se deplaseze la pastoral care datorita vremii eventuale nefavorabile poate aduce surprize neplacute ( compromite culesurile, nerecuperarea cheltuielilor, etc. ). Multi apicultori nu au riscat sa se deplaseze in pastoral datorita nesigurantelor la care se expun !. Pe de alta parte si preturile carburantilor au crescut cu 40 % fata de primavara anului trecut crestere pe care daca apicultorul introduce in pretul mierii risca sa nu poate vinde. Au crescut si preturile la medicamente ( tratamente) pt. albine iar manopera la fagurile artificiale a crescut de la 6 lei la 9 lei pe kilogram ( crestere de 50 % !!!) valori care ar trebui sa se reflecte si in pretul mierii . Pe de alta parte, marea parte dintre apicultori au si locuri de munca unde trebuie sa faca fata iar apicultura au pus-o pe locul al doilea pe post de hobby iar unii sau mai multi deceptionati au renuntat definitiv la apicultura . Eu am scos miere doar pt. necesarul familiei mele restul am lasat in stupi la albine pt. ca nu sunt dispus sa-l vand ieftin ( la un pret bataie de joc sau de bascalie) in conditiile cresterii preturilor in general iar pretul corect pt. care am muncit un an intreg nu-l pot obtine pt. ea !. Albinele mele au ramas cu miere in belsug pt. iernat ca urmare n-am nevoie de ajutor de la stat !!!. Cei care nu pot face apicultura FARA ajutoare de la stat eu zic sa renunte la apicultura ca nu-i pt. ei !!!. Aceasta meserie este pt. cei stoinici, competenti si NU pt. cei incompetenti !!!( creduli, naivi, puturosi, lenesi, chibitari, prosti, tantalai, etc.). Cei care se baga in apicultura cu gandul de a se imbogati fara sa munceasca doar pe seama albinelor se vor insela amarnic !!!. Spor la munca si NU la cersit !!!.
    ( Si printre apicultori sunt multi TRANTORI carora le place sa astepte cu p… erecta de la consumul de laptisor de matca si polen in exces pe care o practica cersind ajutoare guvernamentale in loc sa munceasca ca sa produca !)

Lasă un răspuns