Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Analiză săptămânală: Cursul euro s-a stabilizat la 4,95

Sigla Informatia Zilei
Analiză săptămânală: Cursul euro s-a stabilizat la 4,95
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Analiză săptămânală: Cursul euro s-a stabilizat la 4,95

Săptămâna trecută, leul a avut o evoluţie stabilă faţă de principalele valute, fluctuaţiile fiind de până la 0,66% în cazul dolarului american.

Evoluţia nu a fost influenţată de reducerea ritmului de creştere a economiei care a decelerat la 0,1% în primul trimestru faţă de ultimele trei luni din 2022, respectiv la 2,3% faţă de perioada similară a anului trecut. Scăderea s-a datorat efectului de bumerang al inflaţiei care a deteriorat consumul populaţiei, în consecinţă comerţul cu amănuntul.
Redeschiderea pieţei, după minivacanţa de Rusalii, a fost însoţită de aprecierea monedei naţionale, iar săptămâna s-a încheiat cu o medie a euro de 4,9560 lei. Tranzacţiile s-au realizat în culoarul 4,952 – 4,958 lei, cu închiderea la 5,856 lei.

Vineri, la fel ca în precedentele trei şedinţe, cotaţiile au scăzut înainte de stabilirea mediei, semn al unor posibile reglaje din partea BNR, care nu a dorit să se confrunte cu mişcări bruşte din partea dealerilor, într-o perioadă socială foarte tensionată.

Evoluţia indicilor ROBOR a fost stabilă, în condiţiile în care există un exces de lichiditate în piaţa monetară, care s-a ridicat în medie zilnică la peste 27 miliarde de lei.

Trezoreria a profitat de această situaţie şi s-a împrumutat săptămâna trecută cu 2,6 miliarde lei, prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţa în februarie 2038, iar randamentul mediu anual a scăzut la 7,04%.
Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,55%, valoarea stabilită în urmă cu mai bine de două săptămâni. Indicele la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,64%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, la 6,83%.

Euro s-a apreciat săptămâna trecută de la 1,0669 la 1,0787 dolari şi a închis vineri pe pieţele americane la 1,0749 dolari. În piaţa locală, media monedei americane a scăzut de la 5,6393 la 5,6047 lei.

Evoluţia perechii euro/dolar a fost influenţată de creşterea săptămânală din Statele Unite a numărului de solicitări iniţiale de ajutor de şomaj, semn al unui climat economic dificil. În opinia pieţei, această evoluţie din piaţa muncii ar putea face ce Rezerva Federală să „uite” să majoreze dobânda de politică monetară la jumătatea acestei săptămâni. Pe de altă parte, investitorii pariază pe o decizie a BCE să majoreze rata de referinţă cu 0,25% la 3,50% şi că va urma o nouă creştere de un sfert de punct la şedinţa din iulie.

Cursul francului s-a mişcat între 5,0759 şi 5,1136 lei, cel de vineri fiind stabilit la 5,1085 lei. Media lirei sterline a crescut la sfârşitul săptămânii la 5,7745 lei.

Metalul galben a recuperat o parte din pierderile suferite în zilele precedente şi s-a tranzacţionat vineri în culoarul 1.957 – 1.971 dolari/uncie, astfel că BNR a stabilit un preţ al gramului de aur la 290,6090 lei.
Piaţa criptomonedelor a cunoscut un recul săptămâna trecută, după ce SEC (Comisia de Valori Mobiliare din SUA) a dat în judecată filiala americană a Binance, cea mai mare bursă de profil.

Compania a anunţat că va opri retragerile de dolari în următoarele zile, după ce SEC a cerut unei instanţe să-i îngheţe activele din Statele Unite, care au o valoare de circa 2,5 miliarde dolari.

La sfârşitul săptămânii, bitcoin a scăzut la 25.476 – 25.878 dolari iar ether la 1.721 – 1.760 dolari.

Analiza de mai sus cuprinde perioada 6-9 iunie.

Radu Georgescu

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns