Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cseke: 5,7 miliarde de lei pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministerul Dezvoltării a primit cereri de finanţare în valoare de 5,7 miliarde de lei pentru consolidarea seismică a 366 de clădiri. Apelul de proiecte a fost finalizat, iar Ministerul va evalua cererile în timp record, într-o săptămână – anunţă ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila.

Potriovit Ministerului Dezvoltării, apelul de proiecte al Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic s-a încheiat ieri seară (luni n.r.). Cseke Attila a arătat; 139 dintre cele 366 de clădiri sunt din municipiul Bucureşti, iar cererile de finanţare vizează consolidarea seismică a 97 şcoli şi alte instituţii de învăţământ din ţară, 28 spitale şi alte unităţi sanitare, respectiv 132 blocuri de locuinţe.

”Am dispus evaluarea cererilor de finanţare în regim de urgenţă, unele au fost deja evaluate pe parcurs, în timp ce primeam alte cereri de finanţare. Pentru 290 proiecte au fost deja trimise cereri de clarificări către beneficiari, acolo unde a fost nevoie de clarificări. Astfel, până în 1 martie vom avea rezultatele finale şi voi emite ordin de ministru cu lista clădirilor care pot fi consolidate”, a declarat ministrul Cseke Attila.

În urma ordinului de ministru, autorităţile locale, beneficiarii cererilor de finanţare pot depune la minister documentaţia completă şi se vor semna contractele de finanţare pentru consolidarea clădirilor, a adăugat Cseke Attila.

Suplimentar clădirilor consolidate prin Programul naţional de consolidare derulat de Ministerul Dezvoltării, Ministerul finanţează, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), alte 238 de clădiri, iar prin CNI 57 de clădiri. 

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării derulează Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei credite bugetare şi 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanţarea este de 100%. Locatarii clădirilor consolidate şi autorităţile locale nu vor fi nevoiţi să restituie banii.

       Potrivit ministrului, programul este unul multianual, de interes şi utilitate publică, în care sunt incluse şi clădirile cu risc seismic II, clădirile de locuinţe multietajate, cât şi clădirile publice, o noutate a programului. 

Conform reglementărilor vechi, statul nu putea finanţa consolidarea şcolilor sau a spitalelor, iar lucrările nu erau derulate din cauza impedimentelor provocate de reglementările vechi. Din acest motiv am modificat anul trecut reglementările perimate”, a subliniat Cseke Attila.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns