Image 1
Image 2

Prognoza de inflaţie revizuită: BNR a prezentat un nou raport asupra inflaţiei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit ascendent la 7,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri, 9 august, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în mai 2023 o inflaţie de 7,1% pentru finalul anului 2023. În februarie 2023, banca centrală a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024.

“Cu litere îngroşate este într-adevăr o atenţionare. Scenariul de bază a fost construit pe baza legislaţiei în vigoare şi a datelor pe care le avem la momentul realizării proiecţiei. Adică raportul s-a discutat mai întâi în Comitetul de politică monetară şi apoi în Consiliu. Deci cu vreo 3-4 săptămâni în urmă. Pe acelea le-am introdus model pentru că prognoza se bazează pe un model european, sofisticat, modern, un model macroeconomic. S-au introdus datele în model. Dar nu putem să introducem 10 variante acolo. Este scenariul de bază. Cel mult mai puteam să facem două-trei scenarii alternative. Scenariul de bază se face cu datele certe pe care le avem şi le introducem în model şi aşa a ieşit. În comunicatul nostru am precizat acest lucru, poate cu o terminologie uşor prea tehnică. Am văzut că s-a citit total eronat că am avertizat Guvernul sau că am atenţionat Guvernul”, a afirmat Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

El a precizat că numai unele impozite majorate duc la creşterea inflaţiei, şi anume cele directe pe consum, accizele şi cu TVA.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Afaceriștii sătmăreni din industria textilelor cer TVA de 9% pentru a putea supraviețui

INDUSTRIA DIN SATU MARE

Afaceriștii sătmăreni din industria textilă cer TVA de 9% pentru a supraviețui

Mediul de afaceri din domeniul industriei textile și de confecții din județul Satu Mare își dorește să găsească soluții pentru situația mai puțin favorabilă în care se află. Reprezentanții firmelor din domeniu se confruntă cu lipsa personalului calificat, respectiv a comenzilor prin care să-și crească cifra de afaceri, ori măcar să se mențină la un nivel acceptabil din acest punct de vedere.