Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cui îşi va vinde Kelemen Hunor voturile prezidenţiale în turul doi?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=142]

CRU a aprobat, sâmbătă, candidatura preşedintelui executiv al UDMR, Kelemen Hunor, pentru alegerile prezidenţiale din toamnă.

Din 87 de voturi, 86 au fost valabile, iar 67 au fost pentru candidatura lui Kelemen Hunor şi 19 împotrivă. Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU) s-a întrunit, sâmbătă, la Târgu Mureş, iar principalul punct al ordinii de zi a fost alegerea candidatului UDMR la alegerile prezidenţiale din toamnă. Rămâne de văzut cui îşi va vinde Kelemen Hunor voturile prezidenţiale în turul doi.

Marko Bela: Vom putea negocia în turul doi

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a vorbit sâmbătă, în discursul ţinut în faţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali, despre importanţa alegerilor prezidenţiale din acest an, afirmând că este posibil ca după acest scrutin viaţa politică se să restructureze fundamental, indiferent cine va fi preşedinte.
“Aceste alegeri vor fi definitorii în România şi este posibil ca viaţa politică să se restructureze fundamental, indiferent dacă preşedintele Traian Băsescu mai primeşte un mandat pe cinci ani”, a declarat, sâmbătă, Marko Bela. “Următoarele prezidenţiale vor fi o piatră de hotar”, a ţinut să precizeze liderul UDMR. În ceea ce priveşte implicarea Uniunii în alegerile prezidenţiale, Marko spune că organizaţiei îi va fi destul de greu, având în vedere că “în viaţa politică românească există un partid ultra-naţionalist”.
Liderul maghiar a vorbit şi despre poziţia partidelor româneşti, în raport cu care consideră că Uniunea este dezavantajată, dar asta nu înseamnă că se “sustrage din competiţie”.
“Vom putea negocia în al doilea tur”, a mai spus Marko Bela. “Procentul de 9% obţinut la europarlamentare ne dă putere. O organizaţie politică responsabilă trebuie să îşi facă auzită vocea”, a afirmat liderul UDMR.

Marko Bela a refuzat să candideze

Marko Bela a explicat, timp de 15 minute, de ce el, ca lider, a refuzat să candideze, deşi susţine că senatorul Gyorgy Frunda “a susţinut până în ultima secundă” că Marko Bela trebuie să fie candidat. În faţa celorlalţi doi posibili candidaţi, Marko Bela a remarcat atuul lui Kelemen Hunor, acela că provine dintr-o altă generaţie.
Marko Bela a respins categoric ideea că această mişcare îl pregăteşte pe Kelemen pentru a prelua preşedinţia UDMR. “În ultimele zile, chestiunea prezidenţialelor a fost legată de altceva, de remanierea din UDMR din 2011. Nu sunt dispus să fac legături între cele două chestiuni. În următorii doi ani trebuie să dovedim încă multe. În următoarele luni eu doresc să lucrez ca preşedinte al UDMR”, a spus liderul UDMR, Marko Bela, care le-a cerut reprezentanţilor unionali să îl voteze pe Kelemen Hunor candidat la preşedinţia României.

Prezidenţiabilul va avea o poziţie avantajată la alegerile din UDMR

Senatorul Gyorgy Frunda consideră că persoana desemnată de UDMR pentru a candida la alegerile prezidenţiale va avea o poziţie avantajată şi la alegerile pentru conducerea formaţiunii.
“Cred că o analiză a candidatului la funcţia de preşedinte duce la concluzia că persoana candidatului influenţează şi viitoarea candidatură la conducerea UDMR. Vom avea congres de alegeri în 2011. Nu ştiu dacă domnul Marko va candida din nou, dar, dacă el va candida, cred că domnul Kelemen nu va candida. Dacă însă domnul Marko nu va candida, atunci poziţia domnului Kelemen este avantajată faţă de a altor contracandidaţi în ceea ce priveşte preşedinţia UDMR, dacă va avea rezultate bune la alegerile prezidenţiale. Dacă nu, va fi într-o situaţie mai puţin favorabilă”, a declarat Gyorgy Frunda.

Lucrările CRU, într-o atmosferă de ceremonie Oscar

În prima parte, lucrările CRU s-au desfăşurat într-o atmosferă de ceremonie Oscar, în sensul că toţi au mulţumit, unii altora, pentru implicarea şi rezultatele obţinute la europarlamentare. Nici adversarii politici nu au fost atacaţi, Marko Bela reamintind doar că “acest Guvern adoptă în fiecare zi măsuri proaste” şi condamnând înlăturarea de la şefia instituţiilor deconcentrate a etnicilor maghiari. “Transilvania este copilul vitreg al României”, s-a plâns Marko Bela, care, pentru a schimba acestă situaţie, le-a cerut politicienilor maghiari să fie uniţi şi puternici, pentru a face schimbări la nivel de Bucureşti sau de Bruxelles. Cu privire la tema predilectă a UDMR, autonomia, s-a amintit doar în treacăt că UDMR conlucrează cu CNMT pentru obţinerea acestui deziderat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Studentii baimareni intra in greva

Asculta acest articol Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a protestat, marti, la adresa Ministerului prin greva japoneza. Astfel,