Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PDL cere anchetarea lui Tăriceanu pentru subminarea economiei naționale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Liderul grupului deputaților PDL, Mircea Toader, a înaintat marți o plângere Biroului Permanent al acestui for legislativ prin care îl acuză pe fostul premier liberal, Călin Popescu Tăriceanu, de subminarea economiei naționale în problema Insulei Șerpilor.

Toader îi reproșează liberalului modul în care a gestionat contractul Sterling în zona maritimă a acestei insule și cere urmărirea penală a acestuia. Biroul Permanent a decis în unanimitate ca solicitarea democrat-liberalilor să fie trimisă deputaților juriști, care trebuie să discute subiectul și apoi să vină în fața Camerei Deputaților cu un raport referitor la întrunirea condițiilor pentru începerea urmăririi penale. În solicitarea PDL adresată Biroului Permanent al Camerei și semnată de liderul grupului parlamentar, Mircea Toader, PDL solicită inițierea urmăririi penale împotriva deputatului Călin Popescu Tăriceanu, pe fondul cazului Sterling. “Este surprinzător cum statul român a concesionat operațiunile petroliere unei companii fără niciun angajat, mai mult decât atât, Guvernul nu a solicitat introducerea în acest acord a Romgaz SA, această introducere în contract fiind obligatorie. Negocierea acordului s-a realizat în mod defectuos și cu rea credință, neexistând vreun mandat în acest sens, prejudiciile cauzate statului român fiind de ordinul sutelor de milioane de euro”, se arată în cererea PDL.

Tăriceanu l-a dat în judecată pe Boc

Camera Deputaților a aprobat, pe 15 aprilie, înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă a condițiilor în care a fost încheiat contractul de concesionare cu Sterling Resources, anchetă care are ca obiectiv și depistarea metodelor prin care a fost posibilă validarea legislativă a contractului. Comisia de anchetă în cazul Sterling a recomandat, la sfârșitul lunii iunie, ca persoanele audiate pe acest subiect, care au oferit informații nereale, să fie deferite anchetei instanțelor judiciare și stabilește că actul adițional nr. 11 la contract a fost întocmit în condiții ilegale, liberalii fiind de altă părere.
Cu doar câteva săptămâni înainte de a părăsi Palatul Victoria, Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu a cedat dreptul de explorare a unor perimetre aflate în zona de litigiu din jurul Insulei Șerpilor unei firme cu un capital social de numai 200 de lei, deși Curtea de la Haga nu se pronunțase încă asupra acestui diferend între România și Ucraina. Astfel, pe 12 noiembrie 2008, guvernul Tăriceanu a aprobat un act adițional clasificat la un contract prin care firma Sterling Resources primea dreptul de explorare și împărțire a unor perimetre aflate in zona de litigiu.
Tăriceanu anunța, în 18 februarie, că i-a acționat în judecată pe premierul Emil Boc și pe social-democratul Iulian Iancu, pentru afirmațiile lansate în cazul Sterling, cerând daune în valoare de 100.000 de lei fiecăruia. Tăriceanu îl acuza pe Emil Boc, în acțiunea de chemare în judecată, că ar fi mințit și că ar fi dat dovadă de rea-credință în declarațiile sale referitoare la hotărârea de Guvern privind concesiunea către Sterling Resources.

Tăriceanu: Nu am nimic de ascuns

Fostul prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a adresat, marți, o scrisoare deschisă președintelui Camerei Deputaților, Roberta Anastase, în care își arată disponibilitatea de a clarifica celorlalți deputați toate aspectele legate de cazul Sterling.
În textul scrisorii, Tăriceanu arată că deputații PNL nu s-au opus anchetării acordului cu Sterling Resources. “Din primul moment în care a fost adus în atenția publică acordul petrolier dintre Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Sterling Resources LTD am declarat că ofer suportul meu deplin pentru orice fel de anchetă, inițiată de orice instituție a statului, pentru elucidarea tuturor aspectelor legate de acest acord”, spune Tăriceanu.
Acesta susține că, în ceea ce privește cererea de urmărire penală făcută de grupul parlamentar al PDL, nu va încerca să se folosească de imunitatea parlamentară pentru a bloca mersul anchetei. “Folosesc acest prilej pentru a reafirma încă o dată că nu am nimic de ascuns. Nu intenționez să folosesc niciun privilegiu și nicio prevedere legată de imunitatea parlamentară, conferite de statutul de deputat sau de cel de fost prim-ministru, pentru a influența această anchetă. Consider că acest caz trebuie investigat cu atenție și seriozitate, interesul comun al tuturor fiind aflarea adevărului”, se arată în scrisoare.  Tăriceanu încheie prin a-și invita colegii deputați să-i solicite orice informații care le pot clarifica acest caz.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns