Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu a luat pulsul crizei din Cehia

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele Traian Băsescu a efectuat miercuri și joi o vizită în Cehia, unde a luat pulsul crizei. El a făcut joi o prezentare a situației din România în fața oamenilor de afaceri cehi, precizând că există o recesiune economică în România, dar că nu se pune problema întârzierii sau neplății pensiilor sau salariilor.
Băsescu le-a prezentat cehilor o serie de indicatori economici, explicându-le că este foarte probabil ca în trimestrul II al anului 2009 să existe o continuare a creșterii economice negative, “ceea ce oficial se traduce prin recesiune”. Șeful statului a apreciat că în cel de-al doilea trimestru creșterea economică negativă “nu va fi mică”, ci, potrivit estimărilor, va fi de 6,5-7%. Președintele a mai spus și că șomajul este în jurul a 5,6-6% și a explicat că principalele motivații pentru scăderea PIB-ului sunt scăderea producției industriale, a sectorului de construcții și a reducerii consumului din partea populației.
Totuși, șeful statului a apreciat că Guvernul a reușit să mențină principalii parametri de fiscalitate – taxa unică de 16% și TVA de 19%. Pe de altă parte, Traian Băsescu a asigurat că “în România nu se pune problema întârzierii sau neplății pensiilor sau salariilor”. Băsescu i-a asigurat pe oamenii de afaceri cehi că băncile românești sunt “într-o stare acceptabilă de sănătate”, în condițiile în care niciuna nu a apelat la bugetul de stat.
Traian Băsescu i-a mai informat pe oamenii de afaceri că Executivul de la București a apelat, ca măsură de siguranță, la un acord cu FMI, dar și cu CE, “ceea ce a generat un flux de bani către bănci”. “În momentul de față, datorită sosirii primei tranșe de bani de la Fondul Monetar Internațional – cinci miliarde de euro – ea a fost dirijată în rezerva BNR și Banca a început să elibereze banii din rezervă care aparțineau băncilor. Deja a eliberat o tranșă de 1 miliard de euro către băncile comerciale, și pe data de 27 luna aceasta va începe eliberarea unei noi tranșe, de circa 1,2 miliarde de euro către băncile comerciale. Putem spune că în România băncile comerciale au bani”, a declarat șeful statului.
Președintele Băsescu s-a întâlnit, joi, la Praga cu reprezentanți ai mediului economic din Cehia, invitând oamenii de afaceri cehi să investească în agricultura și agroturismul din România. Băsescu a spus că partea română dispune de 54 de miliarde de euro până în 2013 pentru investiții în agricultură.
“Poate fi o provocare și pentru dumneavoastră. O provocare pentru oamenii de afaceri europeni de a investi în România și de a avea acces la acești bani”, a spus Băsescu. El a spus că agricultura din România are un mare potențial, care însă nu este utilizat. “Din nefericire, 70% din produsele care sunt consumate în gospodăriile noastre sunt importate. Nu dispunem de tehnologii. Ne furăm căciulile prin faptul că nu folosim produse proprii”, a spus președintele, menționând că agricultura din România ar fi capabilă să acopere 80% din cererea locală în cazul în care companiile ar decide să investească în tehnologie.
“Nu departe de agricultură este turismul, sau agroturismul. Avem potențial, dar adesea nu știm cum să atragem turiști”, le-a spus Băsescu investitorilor cehi. El a vorbit și despre situația economică.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Cupa 1 Mai la Sporturi Montane

Asculta acest articol [slideshow id=6417] Clubul Sportiv Star Team Baia Mare, in colaborare cu Directia Judeteana de Sport si Tineret