Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Guvernul caută soluții pentru sporurile magistraților

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat luni, la finalul ședinței coaliției, că Executivul și-a reafirmat angajamentul de a plăti sporurile restante ale magistraților și că Ministerul de Finanțe va analiza posibilitatea de suplimentare a fondurilor pentru bunuri și servicii.
“Au fost trei decizii politice, o primă decizie politică a fost aceea de a studia împreună cu Ministerul de Finanțe posibilitatea de suplimentare a fondurilor pentru bunuri și servicii, cea de a doua decizie este legată  de discutarea acestor sporuri în contextul noii legi a salarizării și cea de a treia a fost de a menține angajamentul de a achita hotărârile judecătorești care constată drepturi pentru trecut în cadrul legal existent deja în vigoare”, a sintetizat Predoiu deciziile luate de liderii coaliției.
Ministrul nu a putut preciza însă când vor putea fi plătite sporurile restante, mărginindu-se să menționeze că există deja un angajament al Guvernului deja tradus în acte normative, respectiv OUG 71/2009. “Plata sporurilor restante depinde de ceea ce există disponibil la buget”, a mai explicat el. Cătălin Predoiu a susținut că intenționează să păstreze majoritatea sporurilor existente în viitoarea lege a salarizării. “În ceea ce privește sporurile pentru viitor, ele nu pot fi discutate decât în cadrul bugetului de stat și pe termen lung în cadrul legii de salarizare unice pe sectorul bugetar, sigur că obiectivul e să conserv cât mai mult din aceste sporuri în noua lege de salarizare și poziția mea e dictată de complexitatea muncii acestor oameni și de importanța muncii lor pentru societate”, a mai spus el.
Ministrul Predoiu a mai susținut că-și pune mari speranțe în medierea pe care o va face președintele Băsescu între magistrați și Executiv și i-a rugat din nou pe judecători să intre în sala de judecată.
Vicepremierul Dan Nica a declarat la rândul său că decizia coaliției a fost de a-i solicita ministrului Finanțelor să găsească “mijloacele necesare și resursele financiare necesare pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare pentru toate instanțele de judecată și pentru parchete”. Dan Nica a spus că drepturile restante vor fi plătite, dar atunci când vor fi bani.
Sporurile magistraților și personalului auxiliar, recunoscute în instanță și neplătite încă, în valoare de aproximativ 1.124.000.000 lei (270.000.000 euro), depășesc cu 21% cheltuielile salariale ale ministerului pentru 2009, arată Ministerul Justiției într-un comunicat.
În perioada 2006 – 2008 a fost plătită suma de aproximativ 616.773.811 lei (155.760.877 euro) pentru hotărâri judecătorești care recunosc drepturi salariale magistraților și personalului auxiliar. Aproximativ 90% din personalul din sistemul judiciar, reprezentat de magistrați și personal auxiliar, a obținut acordarea sau recunoașterea unor drepturi salariale prin hotărâri judecătorești executorii și definitive.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns