Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Emil Boc s-a intalnit cu primarii si directorii de institutii din Maramures

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul, mai retinut in declaratii, a spus: “Ne-ar trebui un buget al tarii sa acoperim toate necesitatile acestei regiuni”

[slideshow id=395]

Primul ministru Emil Boc si-a continuat, ieri, vizita prin judetul Maramures. :eful Guvernului s-a aflat la primele ore ale diminetii la fabrica de componente pentru avioane de la Dumbravita, s-a intalnit cu reprezentantii PD-L Maramures, iar la Palatul Administrativ a participat la o sedinta cu primarii si directorii de institutii publice din judet, departe de “ochii” presei. Premierul a parasit Maramuresul dupa ce a sustinut o conferinta de presa, in cadrul careia a facut noi promisiuni “electorale”. La Dumbravita, primul ministru s-a intalnit cu directorul si muncitorii de la fabrica de componente pentru avioane, dar si cu fostul subprefect al judetului, Gheorghe Achim, care isi pune speranta ca drumul de acces spre societate va fi realizat macar acum, dupa vizita premierului. Autoritatile maramuresene si-au luat angajamentul fata de investitorii americani de la Universal Alloy Corporation ca vor construi drumul de acces pana la fabrica. Constructia drumului a fost blocata insa pana in prezent, pe considerente politice, deoarece primarul comunei este liberal. Directorul companiei americane de la Dumbravita, Dragos Ungureanu, a obtinut din partea premierului promisiunea ca Guvernul va sprijini constructia drumului de acces pana la fabrica. “Trebuie sa imbunatatim infrastructura in zona, pentru ca intr-adevar aici se produc componente pentru cele mai mari avioane. Este o industrie extrem de importanta si, iata, putem sa facem intr-o comuna din Romania componente care sa fie furnizate in intreaga lume”, a declarat Emil Boc, incantat ca exista in perioada de criza firme care fac angajari, pentru ca la Dumbravita se estimeaza ca vor fi angajati pana la 1.000 de oameni, majoritatea localnici.

Ziaristii, scosi afara de la intalnirea cu primarii

De la Dumbravita premierul s-a intors in Baia Mare, unde avea programata o intalnire cu reprezentantii Partidului Democrat-Liberal Maramures. In cadrul sedintei, care s-a desfasurat la Casa de Cultura din municipiu, Emil Boc le-a promis liderilor PD-L ca vor primi finantari pentru minim unul-doua proiecte. ~n cadrul discutiilor pe care le-a avut cu primarii, consilierii judeteni si locali, directorii de institutii – membri PD-L – premierul a vorbit mai putin despre strategiile politice si s-a axat mai mult pe problemele din administratie. El le-a cerut primarilor sa fie mai atenti la modul in care cheltuiesc banii publici si sa nu-si incarce organigramele, recunoscand ca aparatul de stat este prea stufos. Mesajele politice au venit mai mult din partea liderilor maramureseni ai PD-L, presedintele Mircea Man fiind categoric: “Daca nu castigam alegerile in toamna, mergem acasa!”. Premierul s-a mutat apoi la Palatul Administrativ, unde a participat la intalnirea cu primarii si directorii de institutii publice din judet. Dupa aproximativ zece minute de la inceperea sedintei (timp in care s-au reglat mai mult microfoanele, pentru ca acestea nu prea functionau), ziaristii au fost scosi afara din sala. Situatia a fost cat se poate de jenanta, mai ales in conditiile in care presa a avut acces la sedinta de partid de la Casa de Cultura, iar la o intalnire in care se dezbateau problemele judetului, nu. O gafa de proportii, in conditiile in care sedinta cu primarii si directorii figura in programul primului ministru in Maramures, iar mass-media a primit invitatii de participare la eveniment in ultimele zile. Reprezentantii Prefecturii n-au precizat motivele, dar se pare ca decizia a fost impusa de la “centru”, de catre sefa de cabinet a premierului, Stefania Ferent (culmea, originara din Maramures).

Noi promisiuni, la plecare

Premierul a precizat, intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul vizitei in Maramures, ca va transmite ministerelor, chiar la urmatorea sedinta de Guvern, atat problemele, cat si proiectele despre care a discutat cu autoritatile judetene. El a aratat ca, in acest moment, Romania are doua surse importante de crestere economica – infrastructura si fondurile europene – care vor reprezenta prioritati absolute ale Guvernului. “Vom face o selectie a proiectelor pe care le vom putea sustine financiar in perioada urmatoare, pentru ca ne-ar trebui un buget al tarii sa acoperim toate necesitatile din Maramures. Discutam de anul viitor despre doua proiecte majore in Maramures< drumul rapid (pana acum era expres, n.r.) Petea – Satu Mare – Baia Mare si alimentarea cu gaz a localitatilor din Maramuresul istoric. Vom face pana in toamna o ierarhizare a proiectelor, in functie de stadiul fizic de realizare”, a precizat primul ministru. Referindu-se la datoriile pe care administratiile locale le-au acumulat prin executarea, peste limita financiara prevazuta, a lucrarilor de reabilitare a scolilor, Emil Boc a dat asigurari ca Guvernul va asigura finantarea pentru ca scoala sa inceapa in bune conditii in toamna, indiferent de culoarea politica a primarilor. “Exista primarii care nu mai au bani pentru acordarea salariilor sau pentru plata utilitatilor. Vom incerca sa le ajutam financiar, dar numai dupa ce vom vedea cum au ajuns in aceasta situatie. Asta pentru ca sunt situatii in care s-au cheltuit bani publici pe deplasari in strainatate, iar acum cer bani de la Guvern pentru ca nu mai pot plati salariile angajatilor. Cei aflati in aceasta situatie nu vor primi niciun leut”, a avertizat premierul. El a mai declarat ca, incepand din august, toti membrii Guvernului vor avea un salariu mai mic cu 20% pana la sfarsitul anului, ca semn al rationalizarii cheltuielilor publice intr-o perioada dificila. La final, primul ministru a primit din partea conducerii judetului albume cu principalele obiective turistice din Maramures.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns