Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Maramuresenii prefera in continuare imprumuturile in valuta

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Peste 90% din credite s-au luat pentru achizitia de televizoare, calculatoare sau electrocasnice

[slideshow id=475]

De la o luna la alta, restantele la imprumuturile bancare cresc. In schimb, maramuresenii prefera tot creditele in alta moneda decat cea nationala. In luna mai, valoarea creditelor in valuta a fost mai mare decat imprumuturile in lei. Daca totalul creditelor in lei a fost de 1,31 miliarde lei, cele in valuta au fost cu aproape 50% mai mari. In schimb restantele la creditele in moneda nationala sunt superioare celor in valuta. “Datoriile la imprumuturile in lei ale maramuresenilor erau, in luna mai, de 43,5 milioane lei, cu 65% mai mari fata de datoriile acumulate la creditele in valuta, precizat Gheorghe Branzei, directorul BNR, sucursala Baia Mare. El a mai precizat ca cei mai multi bani au fost luati de agentii economici, ei imprumutand mai mult de jumatate din totalul creditelor in lei. Maramuresenii persoane fizice au luat imprumut 581 milioane lei. Pe ce i-au cheltuit? Statisticile BNR indica faptul ca majoritatea banilor au fost destinati consumului. Peste 90% din creditele luate s-au dus pe achizitia de televizoare, calculatoare, aparate electrocasnice, masini, etc. Extrem de putini bani au fost destinati achizitiei, modernizarii sar renovarii locuintelor, doar 13,9 milioane lei.

Populatia se imprumuta pentru bunuri de consum

De ce prefera lumea tot creditele in valuta e greu de spus, cert este ca aceste imprumuturi sunt mai multe. Ele sunt repartizate destul de uniform intre beneficiari. Agentii economici si populatia au luat de la banci sume relativ identice la acest tip de credit. Totusi persoanele fizice detin suprematia cu un total de 904 milioane lei. Mai mult de doua treimi din suma au fost destinate creditelor de consum si doar 247 milioane lei achizitiei, reparatiei sau extinderii locuintelor. Agentii economici au luat si ei imprumuturi in valoare de 868 milioane lei. Aceasta, in conditiile in care ei se plang ca bancile nu le mai sunt parteneri. “Acum cand avem nevoie de ajutor sa depasim criza, cand ratele si comisioanele ne apasa, cand nu avem incasari pentru ca activitatea nu merge, bancile ne-au lasat balta. Pana nu demult veneam cu placere la banca dar acum e un calvar sa vii sa platesti ratele. Abia astept sa scap de credit”, a mentionat un intreprinzator baimarean.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Iarăși e pace în coaliție

Asculta acest articol Alimentate de partide, întreținute și exagerate de presă, scenariile fanteziste nu lipsesc în perioadele electorale. Sigur că