Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Presedintele Traian Basescu, intampinat in Pasul Prislop de 20.000 de oameni veniti din trei judete

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Presedintele nu s-a mai adresat cu celebra formula “Sa traiti bine!”, preferand sa repete de mai multe ori “Sanatate, multa sanatate la toata lumea!”

 

[slideshow id=654]

Situat la confluenta a trei judete (Maramures, Bistrita Nasaud si Suceava), Pasul Prislop s-a umplut inca de la primele ore ale diminetii de o multime de lume, venita din toata zona de nord a Romaniei. Prilejul le-a fost oferit de traditionala manifestare Hora de la Prislop, un festival folcloric interjudetean, ajuns la respectabila “varsta” de 41 de ani. Prima “editie moderna” a avut loc in anul 1968 si de atunci s-a tinut cu regularitate, exceptie facandu-se doar in anul 1970, atunci cand inundatiile catastrofale au lovit cumplit Romania si numai de petrecere nu le ardea oamenilor. Invitat de onoare al editiei din acest an a fost presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a venit impreuna cu sotia Maria, asa cum s-a intamplat si in urma cu trei luni la Tanjaua de la Hoteni. Organizatoare ale manifestarii au fost (dupa cativa ani buni) Consiliile Judetene Maramures, Bistrita Nasaud si Suceava. Cei trei presedinti (Mircea Man, Liviu Rus si Gheorghe Flutur) au format un adevarat comandament, coordonat de deputatul bistritean Ioan Olteanu, vicepresedinte al PDL. De altfel, “mana” de organizator a lui Olteanu s-a vazut in modul in care a reusit sa mobilizeze simpatizantii PDL din judetul sau. Peste 2.000 de bistriteni au venit cu autocare, microbuze, autoturisme si chiar cu carutele la Prislop.

Ioan Olteanu: “Am dorit impreuna cu bistritenii mei sa participam la aceasta sarbatoare deosebita gazduita de o zona superba. Am fost si anul trecut aici, dar in numar mai mic. De data aceasta, festivalul are o amploare mai mare, asa ca ne-am gandit sa-i dam atentia cuvenita. Sigur ca a contat foarte mult prezenta presedintelui Romaniei la acest eveniment. Primarii PDL s-au mobilizat si au facilitat transportul oamenilor la Prislop. Foarte multi au venit din proprie initiativa, pentru ca nu in fiecare zi pot vedea un asemenea spectacol folcloric, pot participa la o slujba religioasa savarsita de doi arhiepiscopi, se pot inchina la sfintele moaste ale Apostului Andrei, ocrotitorul Romaniei si, nu in ultimul rand, sa-l intalneasca pe Traian Basescu. Oferta tentanta s-a mulat perfect pe o vreme admirabila, numai buna de drumetie. Eu cred ca totul a fost pus la punct pana la cel mai mic detaliu din punct de vedere organizatoric si participantii s-au simtit foarte bine”.

 

Cate un politist la suta de metri

 

Reprezentantii Jandarmeriei au apreciat ca la Prislop s-au adunat circa 20.000 de oameni. Politistii din cadrul Serviciului de Paza si Protectie au intrat in dispozitiv inca de la primele orele ale diminetii. Pe tot parcursul sederii presedintelui Basescu, o multime de politisti din cadrul Serviciilor Rutiere din cele trei judete au asigurat fluidizarea traficului pe DN 18. Din 100 in 100 de metri era cate un politist care coordona traficul si chiar s-a reusit sa nu se blocheze, cu toate ca a fost o aglomerare de autovehicule cum nu s-a mai vazut, iar drumul arata a orice numai a legatura principala intre Maramures si Suceava, nu. Au fost probleme si cu parcarile, dar pana la urma totul a iesit bine. Din pacate, niciunul dintre organizatori nu s-a gandit si la presa, astfel ca jurnalistii au fost nevoiti sa-si “abandoneze” automobilele la cativa kilometri de locul central al desfasurarii evenimentelor.

Gheorghe Flutur a renuntat la ideea de a aduce 200 de calareti, pentru ca SPP-istii au motivat ca, in aglomeratia aceea, prezenta cailor nu ar fi tocmai oportuna. Flutur a inteles si a renuntat la o piesa importanta (de culoare) din recuzita spectacolului.

 
Presedintele Basescu a venit de la Suceava

Initial, s-a spus ca elicopterul prezidential va ateriza in jurul orei 10 pe stadionul din Borsa, iar deplasarea pana la Pasul Prislop se va face cu automobilele. Programul nu a fost respectat, delegatia prezidentiala a venit cu avionul pana la Suceava, iar de aici si-a continuat calatoria cu masinile. Din aceasta cauza, presedintele Basescu a sosit abia la ora 11.30 la Manastirea Prislop. Garda din cadrul Batalionului Vanatori de Munte Suceava i-a prezentat onorul, iar fanfara militara a intonat Imnul National si pe cel al Uniunii Europene. Aici, cuplul prezidential a fost intampinat de IPS Justinian, arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului,  IPS Teodosie Tomiteanul, arhiepiscopul Tomisului, si de parintele Andrei, staretul manastirii.

Traian si Maria Basescu s-au inchinat la moastele Sfantului Apostol Andrei, dupa care au participat la Sfanta Liturghie Arhiereasca, savarsita de cei doi arhiepiscopi impreuna cu un sobor de preoti. In final a avut loc ritualul de miruire a miilor de pelerini aflati in preajma manastirii. Dupa Liturghie, delegatia a depus jerbe de flori la monumentul ostasilor romani cazuti in luptele care s-au dat in acele locuri in primul, dar si in cel de-al doilea razboi mondial. Traian Basescu si-a facut cu greu drum prin multimea adunata in jurul manastirii. Am putut observa ca si-a schimbat si salutul cu care ne-a obisnuit de cinci ani. Basescu nu s-a mai adresat multimii cu celebra formula “Sa traiti bine!”, preferand sa repete de mai multe ori “Sanatate, multa sanatate la toata lumea!”.

 

Indiferent de natie, soldatul cazut la datorie are dreptul la o cruce si la o rugaciune

Foarte interesant a fost discursul pe care seful statului l-a tinut la Cimitirul Militar. Basescu s-a dovedit a fi un bun cunoscator al istoriei acestor locuri. “Prislopul a reprezentat intotdeauna o fortareata a Maramuresului. Istoria a facut din Prislop un loc prin care armatele au trecut si s-au intors, dar oamenii au ramas. Prislopul a fost asezat de Dumnezeu la inaltime, pe crestele muntilor, acolo unde noi, muritorii, credem ca suntem mai aproape de cer. De la inaltimea Prislopului si din zona manastirii care s-a ridicat aici putem privi spre trecut, dar mai cu seama spre viitor. Aici s-au dat lupte grele in cele doua razboaie mondiale, cu foarte multe pierderi umane, cu vieti tinere curmate. Nu pot decat sa apreciez faptul ca Biserica Ortodoxa s-a gandit sa le pomeneasca amintirea si sa oficieze o slujba de pomenire pentru sufletele lor, in prezenta atator oameni veniti din acest nord de tara. Nu pot decat sa mentionez faptul ca slujba de astazi, 16 august, a fost una deosebita, pentru ca nu s-a facut diferenta intre natiile de unde provin eroii cazuti. Aici sunt ingropati militari romani, ucraineni, unguri, germani, rusi, evrei, italieni. Biserica Ortodoxa a considerat ca, indiferent ce natie are soldatul cazut, el are dreptul la o cruce si o rugaciune. Prislopul este probabil, incepand de azi, imbinarea dintre bucuria de a fi impreuna a romanilor de pe o parte si alta a Carpatilor si traditia culturala a locului”.
Un discurs echilibrat, intesat cu sentimentalisme, dar care a fost foarte bine primit de cei prezenti prin preajma presedintelui.

 

Presedintele a parcurs 200 de metri intr-o ora

 

Dupa discursul rostit la Cimitirul Militar de langa manastire, Basescu a trebuit sa treaca prin multime pentru a ajunge la scena de spectacole, unde era asteptat sa dea startul oficial al festivalului. Aproape o ora i-a trebuit presedintelui tarii sa ajunga la scena, cu toate ca nu a avut de parcurs mai mult de 200 de metri. Fortele de protectie si paza au fost puse din nou la grea incercare. Basescu s-a oprit sa stea de vorba (atat cat s-a putut) cu fiecare om de pe traseu. A facut sute de poze cu oamenii din multime, a dat mana, s-a pupat si imbratisat cu oricine i-a atinut calea, a dat autografe, a primit si a raspuns la sute de urari. Sa nu uitam de episodul de la manastire, unde o fetita de cativa anisori, scapata probabil de sub supraveghere, striga cat o tinea gura “Unde-i Basescu! Unde-i Basescu!”. Iar presedintele a venit in intampinarea ei, a luat-o in brate spunandu-i< “Aici este Basescu”. In cele din urma, presedintele a reusit sa urce pe scena, dupa ce a fost impins, cotit, tras de maini, de haine. Transpirat, cu broboane de sudoare care ii curgeau pe frunte, dar vizibil multumit de felul in care a fost primit de oamenii din trei judete, Basescu a ajuns la microfon. Acolo unde un papitoi de duzina, un latrau de serviciu, angajat permanent pentru astfel de evenimente, n-a putut scapa ocazia de-a se face inca o data de ras. “Domnule presedinte, va rugam sa va adresati celor peste 65.000 (!!!) de oameni care au venit la intalnirea cu dumneavoastra”, a urlat descreieratul. Presedintele l-a privit ironic, constient de enormitatea minciunii debitate. Din nou un discurs scurt si echilibrat, in care presedintele a multumit celor prezenti pentru primirea facuta. A apucat sa si glumeasca pe seama morosencelor care l-au prins si l-au fortat sa se imbrace in costum popular maramuresean, “dar numai de la brau in sus”. Basescu a spus ca a revenit cu placere in Maramures, chiar daca de la precedenta sa vizita nu au trecut nici 90 de zile. Si va mai veni in aceasta toamna, pentru ca efectiv s-a indragostit de aceste locuri.

 

Pranzul a fost servit intr-un cort militar

 

Dupa atatea incercari la care a fost supus, presedintele Traian Basescu a reusit sa se retraga intr-un cort militar, unde a servit masa alaturi de staful PDL prezent la Prislop. Din cate am reusit sa ne informam, s-au servit mancaruri specifice zonei, bazate in principal pe lactate. Nu a lipsit celebrul balmos, o delicatesa a stanelor din apropiere. In jurul orei 16, delegatia prezidentiala a trebuit sa plece de pe greu incercatul “camp de lupta” de la Prislop.
Nu a fost o vizita usoara. Sa ne amintim conditiile in care s-a desfasurat, cu un urmarit general (Nicoara Mihali) aflat prin zona, cel mai probabil inarmat, si o situatie exploziva dupa raidurile repetate ale trupelor speciale. Cel putin din ceea ce am vazut noi, doua persoane din multime au lesinat, dar si un politist din SPP. Nu s-au semnalat incidente majore, semn ca organizarea a fost buna. Cum era si normal, au fost prezente numeroase personalitati din PDL, parlamentarii Gheorghe Mihai Barlea, Nicolae Bud, Doru Les, prefectul Sandu Pocol, cam toti primarii din judet, sefi de servicii deconcentrate, consilieri judeteni, municipali. L-am zarit si pe europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Pascu. Nu au trecut neobservati nici vicepresedintele liberal Teodor Melescanu, insotit de primarul Baii Mari, Cristian Anghel. PSD a punctat la capitolul imagine si prin steagul partidului arborat pe o pensiune din Pasul Prislop.
Sa remarcam faptul ca manifestarea a fost destul de bine dezbracata de haina politicului, pe toata durata desfasurarii ei. Doar maimutoiul care incerca sa faca pe prezentatorul s-a abatut de la regula. Noroc ca nu l-a bagat nimeni in seama. O sarbatoare reusita, sub toate aspectele. Asa poate fi caracterizat ceea ce s-a intamplat duminica, la granita dintre cele trei judete din nordul Romaniei.

G. Ciascai, V. Dale

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns