Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primarii din Maramures spun ca se vor opune concedierii salariatilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primaria Baia Mare are 600 de angajati, dintre care 265 sunt functionari publici

[slideshow id=662] 

 

Guvernul a stabilit un prim algoritm pentru concedierile in administratia locala, in tentativa de a aplica “standardizarea costurilor in teritoriu” ceruta de Fondul Monetar International (FMI). Sindicalistii au reactionat imediat. Ei sustin ca reprezentantii FMI n-au cerut nicio reducere de personal, ci reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar, si ca disponibilizarile ar trebui sa se faca in primul rand in administratia centrala. Daca actul normativ ramane in actuala forma, majoritatea primariilor din Maramures vor trebui sa-si reduca personalul. In caz contrar, nu vor mai beneficia de fonduri de la bugetul de stat. In urma stabilirii standardelor de cost, de calitate, normativele de personal, precum si cheltuielile de functionare pentru autoritatile locale, primariile cu personal supradimensionat care isi vor mentine angajatii peste normativul stabilit nu vor mai primi fonduri de la nivel central. Astfel, de la 1 septembrie, primariile din comunele cu pana la 1.500 de locuitori vor trebui sa aiba 12 angajati (in Maramures in aceasta situatie se afla primariile din Arinis, Bicaz, Boiu Mare, Oarta de Jos, Poienile Izei), cele din comunele cu pana la 3.000 locuitori – 14 angajati (Ardusat, Asuaju de Sus, Baita de Sub Codru, Basesti, Botiza, Campulung la Tisa, Coas, Coltau, Coroieni, Desesti, Gardani, Grosi, Grosii Tiblesului, Leordina, Oncesti, Petrova, Remetea Chioarului, Remeti, Rona de Jos, Sarasau, Sieu, Vadu Izei, Valea Chioarului, Vima Mica), pana la 5.000 locuitori – 16 angajati (Baiut, Bistra, Bocicoiu Mare, Bogdan Voda, Budesti, Calinesti, Cernesti, Cicarlau, Cupseni, Dumbravita, Farcasa, Giulesti, Ieud, Lapus, Miresu Mare, Ocna Sugatag, Repedea, Rona de Sus, Ruscova, Sacel, Salsig, Sapanta, Stramtura), pana la 10.000 locuitori – 21 angajati (Barsana, Copalnic Manastur, Moisei, Poienile de Sub Munte, Recea, Rozavlea, Sacalaseni, Satulung, Sisesti, Suciu de Sus, Viseu de Jos), iar primariile din comunele cu pana la 20.000 locuitori – 24 angajati. Noile norme nu au fost facute publice in privinta primariilor din orasele mici si medii, insa mai mult ca sigur disponibilizarile ar urma sa-i afecteze si pe cei peste 600 de angajati din Primaria Baia Mare, dintre care 265 sunt functionari publici, la aproximativ 140.000 locuitori.

 

Reprezentantii primariilor, in ceata

 

In Maramures, reprezentantii primariilor nu au primit niciun act oficial in legatura cu disponibilizarile pe care ar trebui sa le faca incepand cu 1 septembrie.

La Primaria  Baia Mare nu se pune deocamdata problema disponibilizarilor pentru ca “numarul angajatilor este mai mic decat media pe tara a oraselor cu numar comparabil de locuitori”. In plus, spune primarul Cristian Anghel, Guvernul nu a stabilit nimic, numai pe sticla. Ei creeaza doar panica in randul populatiei si al administratiilor locale. N-au niciun fel de drept sa faca reduceri de personal la administratiile locale finantate din venituri proprii.

In Sighetu Marmatiei, primaria are 55 de angajati, dintre care 40 sunt functionari publici. Doar 32 de posturi sunt ocupate, restul fiind blocate in conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 34 din 2009. La acestea se adauga alte 15 functii contractuale. Reprezentantii Primariei nu cred insa ca la Sighet va fi cazul sa se faca disponibilizari.

Primarul orasului Baia Sprie, Dorin Pasca, spune ca in organigrama sunt ocupate actualmente 38 de functii publice, iar in urma restructurarii vor trebui sa mai ramana 24. El nu prea este de acord cu aceasta masura, dar “va trebui sa o aplicam daca vrem bani pentru investitii. N-as spune ca voi da neaparat oameni afara. Am in vedere realizarea unui serviciu public Ambient Urban, similar celui din Baia Mare. Studiez problema si sper sa reusim infiintarea lui. Cei care vor trebui sa fie eliminati de pe schema de personal a Primariei Baia Sprie ar putea lucra intr-un astfel de serviciu. Voi lansa o provocare in acest sens, conditia fiind ca noul serviciu sa se autofinanteze, daca nu va produce si venituri. Astept insa solutia finala, deoarece deocamdata este vorba doar de un proiect la nivelul Guvernului”, a spus Pasca. El sustine ca oricum oamenii sunt destul de speriati ca vor ramane fara loc de munca. “E un lucru bun ca se mai reduce din personal, in ideea de a fi mai productivi, dar nu stiu daca aceasta varianta este solutia pentru rezolvarea problemelor financiare ale Guvernului”, a mai spus primarul. Nici problemele comunitatii pe care o conduce nu s-ar rezolva prin aceasta masura. “Economia ar fi de aproximativ 200 milioane lei pe luna, ceea ce este putin in comparatie cu sumele restante pe care le avem de platit la E.ON Gaz si la Electrica care se cifreaza la 3 milarde lei (vechi). Mai degraba masurile pe care le-am luat de comasare a  unitatilor de invatamant si de stingere a becurilor dupa ora 12 noaptea le consider mai eficiente. In plus, cel mai mare numar de angajati in Baia Sprie se regaseste la Primarie si la Penitenciar. Daca le inchidem si pe acestea, noi nu mai avem angajati”, a spus Pasca.

Primarul din Borsa, Remus Stetco, a precizat: “Va trebui facuta o analiza exact pe textul ordonantei. Va fi si la noi o reducere de personal, dar nu stim care va fi dimensiunea ei si care va fi temeiul legal. Masura va fi greu de aplicat, mai ales intr-un termen scurt. Vom face aceasta analiza saptamana viitoare”. El a adaugat ca in primul rand se va renunta la serviciile conexe (Politia comunitara, serviciul Cultura). In Borsa nu sunt probleme in privinta acordarii salariilor, dar Primaria are datorii la firmele private care executa diverse lucrari.

In Tautii Magheraus, primarul Anton Ardelean spune nu se face nimic pana nu se va primi un document scris in privinta disponibilizarilor, raspuns pe care l-au dat si alti primari din Maramures.

 

Blocaj in sistem, din octombrie

 

Concedieri se anunta si la Consiliul Judetean, pentru ca numarul maxim de angajati ar trebui sa fie de 180, iar media e de 120 de persoane, in functie de marimea judetului. In Maramures, institutia are in prezent 142 de functionari publici, la care se adauga personalul auxiliar. Sunt sanse ca masura reducerii personalului sa nu fie pusa in aplicare in actuala forma, pentru ca liderii de sindicat din administratia publica au reactionat deja, stabilind la sfarsitul saptamanii o lista de revendicari pe care au transmis-o Guvernului. Printre punctele incluse pe lista se afla pastrarea locurilor de munca in administratia locala, mentinerea veniturilor actuale, promovarea legii unice de salarizare in sistemul bugetar, suspendarea incompatibilitatilor la care sunt supusi functionarii publici privind dreptul la munca, pana cand institutiile statului vor asigura acestora venituri corespunzatoare pentru un trai decent.

“Primariile nu vor putea proceda legal la concedieri de personal, in ciuda presiunilor facute la nivel guvernamental. O astfel de masura ar incalca flagrant Legea nr. 188 privind statutul functionarilor publici. Daca oficialii Guvernului vor continua pe aceeasi linie si nu vor face o analiza reala a problemelor din administratie, vom ajunge din toamna la un blocaj in intregul sistem”, a declarat vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, Liviu Pop.

Acesta a mai spus ca liderii de sindicat iau in calcul declansarea unor actiuni de protest, al caror calendar va fi stabilit luna viitoare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns