Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Întreg spațiul public este confiscat de Elena Udrea. Că e bine, că e rău, rămâne de văzut. Televiziunile, ziarele, discuțiile de la colțul străzii sau din birouri o au în centru pe ministra blondă. Udrea în sus, Udrea în jos. PDL a ajuns să pară o jucărie în mâna ei. Emil Boc se teme să-i pronunțe numele. Ministrul de Finanțe a ieșit la o conferință de presă, dar a vorbit cu respect și teamă despre ministrul Turismului, fără să-i rostească numele. Niciunul dintre greii partidului nu îndrăznește să spună ceva. Doar Theodor Stolojan s-a revoltat împotriva “cheltuielilor aiuristice de la Turism”. Dar nu i-a pronunțat nici el numele divei blonde. Tace până și Traian Băsescu.
Dar președintele are deja alte griji. Se coace alt scandal. Fratele președintelui a intrat într-o firmă alături de câțiva generali, alături de fiica de 21 de ani a unuia dintre cei ce se ocupă cu înzestrarea armatei, și a fost în mijlocul scandalului fregatelor engleze.
Afacerea pusă la cale de Mircea Băsescu și cei doi asociați este uriașă, ceva între 10 și 15 miliarde euro. Familia Băsescu joacă tare, spun adversarii, face comerț cu arme. Dezvăluirile sunt încă foarte proaspete. Se așteaptă reacții, de la politicieni la comentatori, de la lideri sindicali la omul de pe stradă. Ce să spui în fața acestor cifre?
În spatele afacerilor cu arme se află întotdeauna nume de primă mărime. Dar acest caz depășește puterea de înțelegere a omului simplu. Se zicea pe vremuri că Nicolae Ceaușescu era implicat în afaceri cu arme și tehnică de luptă.
Ca președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Traian Băsescu nu numai că este la curent cu toate investițiile militare, dar are putere de decizie. Este vorba indiscutabil de un conflict de interese, atât în cazul familiei Băsescu, cât și în cazul fetiței directorului Romarm.
Dincolo de orice joc politic, de data aceasta se impune un punct de vedere al președintelui. Este posibil să se autosesizeze alte instituții ale statului? Cine îl controlează pe președinte? Poate Parlamentul. Exact acel parlament în care Elena Udrea a intrat ca în brânză și l-a făcut praf.
Dacă nu știm ce se întâmplă în zona economică, iată că apar și în viața politică o serie de necunoscute. Se vorbește deja despre o disoluție a statului, cel mai grav lucru care i se poate întâmpla unei țări.
Dacă familia șefului statului se ocupă de dotarea armatei, ministrul Sănătății se poate ocupa de dotarea spitalelor, ministrul Transporturilor de investițiile din domeniu, și așa mai departe. Asemenea lucruri se petrec în țările lumii a treia, țări conduse de grupuri de interese, de junte militare, de mafioți.
De departe Traian Băsescu pare a fi cel mai potrivit politician care să ocupe prima funcție în stat. Fotoliul de președinte i se potrivește, dar întrebarea este ce fac apropiații lui. Elena Udrea sfidează Parlamentul, se situează deasupra legii, deasupra primului-ministru, deasupra propriului partid. De la o astfel de înălțime respectarea legilor este ultima preocupare a doamnei Udrea. Aceasta este impresia generală. Unei bune părți a cetățenilor cu drept de vot le place o astfel de poziționare a unor personalități politice. Când PSD era supranumit partid-stat, iar liderii săi guvernau în disprețul legilor, se afla pe primul loc în toate sondajele. Adrian Năstase nu avea adversar nici în interiorul, nici în exteriorul partidului. Opoziția era firavă, PNL nu trecea de 15 procente, iar PD se afla sub 10%. S-au inversat rolurile? Nu chiar. PDL se află cam la egalitate cu PSD. Personajul puternic, omul-stat este Traian Băsescu. Partidul său nu este la fel de puternic precum era PSD-ul în perioada regimului Iliescu-Năstase. Atunci de unde își extrage Elena Udrea puterea? Doar din mantia prezidențială? Sau instituțiile statului sunt șubrezite?
Nu știm care este lucrul cel mai rău care i se poate întâmpla unei democrații. Cheltuirea banilor publici pentru niște perdele și refuzul unui ministru de a da seama în fața unei comisii parlamentare sau constituirea unui grup de generali din zona tehnicii militare în vederea unei afaceri care le aduce o jumătate de miliard de euro? Pentru a-și asigura reușita, ei l-au cooptat în afacere pe fratele președintelui. Dar dacă președintele nu știa și pur și simplu l-au atras într-o cursă?
Același grup a făcut afaceri cu dotări ale armatei în timpul guvernului Năstase. Celebrele fregate britanice tot ei, acești generali, le-au cumpărat. Față de ei, Elena Udrea este un copil nevinovat. De departe, ne aflăm în fața scandalului anului. În urmă cu câteva luni, când același Mircea Băsescu era în centrul unui scandal imobiliar, Traian declara că dacă fratele său va mai înființa o firmă dubioasă el va fi nevoit să nu mai candideze. Desigur, o spunea în glumă, în stilul său caracteristic. Acum însă lucrurile sunt foarte serioase și s-ar putea să se înființeze o altă comisie parlamentară, care să-l ancheteze pe președinte. În sfârșit, retragerea din respectiva firmă a lui Mircea Băsescu și a fiicei generalului Cazacu nu înseamnă că afacerea nu merge înainte, cu aceleași personaje ascunse în spatele altor firme.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns