Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Familia Băsescu, atrasă în capcana comerţului cu armament

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Dacă frate-meu se mai bagă în vreo firmă din asta dubioasă, eu pot să nu mai candidez”, declară şeful statului

[slideshow id=721]

Mircea Băsescu este asociat din luna iunie 2009 cu câţiva militari într-o firmă de consultanţă în domeniul armatei, scrie ziarul Bursa în ediţia de vineri, menţionând că astfel fratele preşedintelui Traian Băsescu devine jucător în industria de armament.

Potrivit jurnaliştilor de la Bursa, Mircea Băsescu s-a asociat cu şefii industriei de apărare, dar şi cu reprezentanţii unor mari companii americane din industria de armament şi tehnică militarã, unde activeazã în prezent chiar foşti înalţi ofiţeri NATO şi US Army.

Traian Băsescu aprobă achiziţiile de armament

Asociaţi în firma Desintco sunt Romeo Oiţă, cu 30%, preşedintele Patronatului Serviciilor de Securitate, Cristian Geamănu, cu 30%, vicepreşedinte pe Europa de Est al General Defence Co USA, Ion Eftimie Sandu, cu 5%, locţiitorul şefului Departamentului de Armament din MApN începând cu 2007, Mircea Băsescu, cu 30%, şi Maria Cristina Cazacu, cu 5%, fiica lui Aurel Cazacu, fost şef al Romtehnica, preşedinte Romarm şi director în Ministerul Economiei. Aurel Cazacu este cel care a negociat şi a finalizat în 2002 contractul privind achiziţionarea fregatelor britanice. Companiile americane ale căror interese sunt reprezentate de noua firmă sunt Navigator Development LLC, compania mamă a Navtech LLC, şi General Defense Corp USA. În calitate de preşedinte, Traian Băsescu este şi şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, organism care aprobă, printre altele, şi programele de achiziţii de armament şi tehnică militară ale Ministerului Apărării.

General în rezervă, reprezentant MApN

Ion Eftimie Sandu este general în rezervă şi nu mai deţine nicio funcţie în Ministerul Apărării din 3 martie 2009, dată până la care a fost general de flotilă aeriană, locţiitor al şefului Departamentului pentru Armamente, a precizat purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu. Cu toate acestea Sandu a reprezentat MApN, deşi era în rezervă, la simpozionul de cooperare militară româno-britanic pentru anul 2009.
Potrivit purtătorului de cuvânt al MApN, programul de modernizare a fregatelor urmează să fie realizat pe baza unei proceduri specifice de atribuire de tip competitiv, aprobată de Guvernul României printr-o hotârâre de guvern în luna noiembrie 2008. Prin aceeaşi Hotărâre de guvern, au fost stabilite şi cele 11 firme care au fost selectate de MapN pentru a participa la dialogul competitiv. Astfel, firma la care este asociat fratele preşedintelui Băsescu – înfiinţată în urmă cu două luni – nu avea cum să fie implicată în acest proiect.
Ultima acţiune oficială la care a participat generalul Sandu a fost cea din perioada 2 – 4 martie 2009, la sediul CN Romtehnica SA, şi a fost vorba despre simpozionul Comitetului Tehnic Mixt româno-britanic.
În cursul acestui simpozion s-a analizat împreună cu delegaţia Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, condusă de Jeoff Gladding, director Regional pentru Europa şi America în cadrul UK Trade & Investment – Defence & Security Organization (UKTI-DSO), stadiul cooperării bilaterale tehnico-militare pe anul 2008 şi s-a discutat şi convenit planul bilateral de cooperare în domeniul armamentelor,pentru anul 2009.  Concluzia este că la momentul trecerii în rezervă generalul Sandu avea cunoştinţă despre toate intenţiile de achiziţii ale MApN, pentru 2009, în ceea ce priveşte Marea Britanie.
Într-un interviu publicat de revista Forţelor Terestre, în martie 2009 generalul (r) Eftimie Sandu afirma, întrebat care sunt proiectele de perspectivă ale Departamentului pentru Armamente, pentru anul 2009: “Suntem pregătiţi pentru noul an cu un portofoliu însemnat de acorduri-cadru semnate, care aşteaptă finanţarea pentru semnarea contractelor subsecvente aferente. E primul an când ne aflăm în această situaţie, ceea ce demonstrează că s-a muncit şi că am pregătit în 2008 contractele pentru anul 2009.
În plus, în anul 2009 vor continua să se deruleze programele cu contracte semnate: tancuri, dragoare, MLI, LAROM, Gepard etc., care se vor finaliza în următorii doi-trei ani şi vor face loc altor programe noi. Tot în acest an se vor finaliza procedurile pentru UAV-uri (Unmanned Aerial Vehicles), rachete antitanc, platforme de transport, precum şi pentru alte priorităţi ale SMFT, funcţie de fondurile ce vor putea fi alocate printr-un buget într-un an de criză. Vom vedea cum vom putea trece la contractarea celor două (de fapt, trei) programe strategice”.
Eftimie nu a făcut în respectivul interviu nicio referire la faptul că se retrage din activitate şi că a cerut trecerea în rezervă.

Băsescu i-a cerut fratelui său să iasă din firmă

Preşedintele Băsescu regretă că un membru al familiei sale este acţionar al unei firme cu activităţi legate de domeniul militar, susţine că a primit asigurări că firma nu a fost implicată în contracte cu produse militare şi i-a cerut lui Mircea Băsescu să renunţe la calitatea de acţionar.
Şeful statului mulţumeşte mass-media pentru semnalarea acestui caz şi regretă situaţia creată, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
“Preşedintele Traian Băsescu regretă că un membru al familiei sale este acţionar al unei firme cu activităţi legate de domeniul militar. Preşedintele a primit asigurări că firma nu a fost implicată în contracte cu produse militare. De asemenea, Preşedintele i-a solicitat domnului Mircea Băsescu să renunţe imediat la calitatea de acţionar în respectiva firmă”, se precizează în comunicat.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Botoşani, că încă nu s-a hotărât dacă va candida pentru un nou mandat la Cotroceni şi a adăugat, râzând, că, dacă fratele său, Mircea, “se mai bagă într-o firmă din asta dubioasă “, crede că ar putea să nu mai candideze. Băsescu a făcut această afirmaţie în timpul unei întâlniri cu aleşi locali din judeţul Botoşani, ca răspuns la afirmaţia unui primar cu privire la o eventuală candidatură pentru un nou mandat de preşedinte al ţării.
Băsescu a afirmat că tot ce poate spune este că încă nu s-a decis dacă îşi va depune candidatura pentru alegerile prezidenţiale. “Eu pur şi simplu spun că nu m-am decis încă, cum va fi vom vedea. Dar să ştiţi că, dacă frate-miu se mai bagă într-o firmă din asta dubioasă, eu cred că pot să nu mai candidez”, a spus Băsescu râzând. Traian Băsescu a declarat vineri că se va întâlni sâmbătă seara cu fratele său pentru a afla mai multe detalii legate de implicarea sa într-o afacere cu armament. Preşedintele a afirmat că există mai multe inadvertenţe în ceea ce priveşte firma la care fratele său, Mircea, este acţionar. “De exemplu, a semnat pentru o firmă şi a fost înregistrat în altă firmă. Interesant, nu? Am primit copia de pe documentele pe care el le-a semnat şi nu-i acelaşi număr de firmă ca acela care a fost înregistrat, deşi a fost introdus în acţionariat. Al doilea lucru: un acţionar, în mod paradoxal şi foarte interesant, se duce la televizor şi primul lucru pe care îl are de spus e că trebuie să îl ia pe fratele meu ca să ajungă mai uşor la Cotroceni”, a susţinut Traian Băsescu, după o zi întreagă de declaraţii pe acest subiect. Traian Băsescu a mai afirmat că un alt aspect interesant este faptul că actele firmei au ieşit acum două zile de la Registrul Comerţului şi aceasta a fost imediat prezentată la televizor. “Aceste lucruri interesante nu ştiu în ce categorie să le pun”, a spus şeful statului.

“De propriul frate nu te poţi apăra”

După ce a ieşit de la întâlnirea cu aleşii locali, preşedintele a fost întrebat de ziarişti despre firma fratelui său. “În orice caz, de duşmani te poţi apăra, însă este foarte greu să te poţi apăra de propriul tău frate”, a spus preşedintele. Întrebat dacă fratele său s-a asociat în acea firmă fără ştirea sa, Băsescu a răspuns: “De asta puteţi fi siguri. Eu azi-noapte am aflat despre intrarea lui într-o firmă”. “Nu mi-e de imagine, mă afectează ca om pur şi simplu. Putea să îmi spună, că i-aş fi spus să n-o facă”, a spus Traian Băsescu. El a precizat că a purtat o discuţie cu fratele său în noaptea de joi spre vineri şi că i-a cerut să se retragă din firmă.

Fratele preşedintelui s-a retras din firmă

Fratele presedintelui, Mircea Băsescu, a declarat vineri că s-a retras din firma la care era acţionar, Exhibition Aicraft and Defense. Reacţia lui Mircea Băsescu a apărut la câteva ore după ce şeful statului i-a cerut să facă acest lucru.
Asocierea într-o firmă cu afaceri în industria militară nu este primul scandal în care este implicat fratele preşedintelui Băsescu, Mircea. După ce în luna martie Grupul pentru Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică, a dezvăluit asocierea firmei nepoţilor lui Traian Băsescu, după modelul “Puiu Popoviciu”, cu o instituţie agricolă de stat, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură din Constanţa, Mircea Băsescu a avut o ieşire verbală violentă la adresa unui jurnalist. Ulterior, Mircea Băsescu şi-a găsit scuza pentru atitudinea sa în faptul că se face foc şi pară la auzul numelui Ciuvică.  Mircea Băsescu a avut şi vineri o izbucnire nervoasă: “Cum adică nu pot face ce vreau în ţara asta? Cine vă credeţi dumneavoastră?”.

PNL propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă. PSD cere explicaţii de la Ministerul Apărării Naţionale

Reacţiile la implicarea familiei Băsescu nu au întârziat să apară. O parte din cei implicaţi şi unii lideri ai partidelor politice şi-au precizat punctele de vedere.

Fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Paşcu, implicat în negocierile pentru achiziţionarea fregatelor, nu a spus nimic. Dintre cei care au făcut declaraţii, unii s-au justificat, alţii au fost critici sau au cerut explicaţii.

Asociata Maria Cazacu are doar 21 de ani

Preşedintele Romarm, Aurel Cazacu, a afirmat că nu se află în conflict de interese deoarece firma la care este fiica sa acţionar, Desintco, nu a activat până acum în zona industriei de armament şi a precizat că Maria Cazacu se va retrage din rândul acţionarilor în cursul săptămânii viitoare.
“Doi oameni inimoşi, domnul Romeo Oiţă şi Cristi Geamănu, cărora le mulţumesc pentru ceea ce fac pentru industria şi uzinele noastre atunci când se străduiesc să aducă comenzi, au venit şi am luat în calcul ideea de a identifica noi oportunităţi de afaceri pe această piaţă. Eu le-am spus că funcţia mea este incompatibilă. Şi atunci ne-am gândit să facem ceva care să nu fie în contradicţie cu ceea ce fac eu şi de aceea aţi văzut că şi sfera de activitate este de consultanţă. Deci, firma aceasta, în primul rând, că nu are activitate până în acest moment. Nu lucrează. Dar intenţia era să meargă în zone care să nu fie conflict de interese cu activitatea pe care eu o fac”, a spus Cazacu.
El a precizat că Oiţă şi Geamănu intenţionau să extindă activitatea firmei în domenii care l-ar fi pus în conflict de interese printr-un contract legat de proiectul Griffon. Din această cauză, Cazacu le-a cerut celor doi să întreprindă demersurile necesare pentru scoaterea din rândul acţionarilor a Mariei Cristian Cazacu. “Va ieşi din această firmă cu momentul săptămâna viitoare (…) Este o problemă de deontologie. Mă cunosc atât de mulţi oameni încât nu-mi permit ca fiica mea să facă… Fiica mea, în primul rând, ce are? 21 de ani. Ea nu este manager. Poate că îşi doreşte şi m-ar dori de model în viaţă”, a afirmat Aurel Cazacu.
Cazacu a apreciat că nici preşedintele României, în calitatea sa de preşedinte al CSAT, nu este în conflict de interese deoarece CSAT aprobă doar planul de achiziţii de armament, neocupându-se de procedurile propriu-zise. “Afacerile sunt afaceri. Dacă dânsul – Mircea Băsescu – poate să ne aducă o afacere…. că e dânsul, că sunt miniştri, că sunt soţii de miniştri… Ce să facem cu aceşti oameni? Să-i trimitem la plimbare? România este în criză.  Industria de apărare este în criză”, a conchis Cazacu.

Laude pentru Mircea Băsescu

Aurel Cazacu explică prezenţa lui Mircea Băsescu în firma Defense, Security and Intelligence CO – Desintco SRL prin faptul că acesta este un om cu “experienţă şi verticalitate” şi ştie o limbă străină, precizând că nu se pune problema ca acesta să facă presiuni. Referindu-se la problema “reprezentării”, Cazacu a spus că Mircea Băsescu este un om cu experienţă şi verticalitate. “Numele dânsului reprezintă o garanţie de seriozitate. Dânsul este un om foarte vertical. Este un om care ştie o limbă străină (…). Dar asta nu înseamnă că dânsul se duce să facă presiuni undeva”.
Întrebat în legătură cu faptul că declaraţiile sale anterioare insinuau faptul că Mircea Băsescu i-ar fi putut ajuta în firmă pe asociaţi tocmai prin gradul de rudenie cu şeful statului, Cazacu a afirmat: “Deci pentru toţi aceşti domni care au folosit şi folosesc noţiunea de trafic de influenţă, deci, în primul rând, ca să acuzi pe cineva că a făcut ceva ilegal sau asta, trebuie să ai dovezi. Plecând de la prezumţia de nevinovăţie, suntem în momente de criză. M-aş folosi de oricine să mă poată introduce undeva, să atrag o firmă străină să facă o investiţie aici. Şi dacă eu greşesc, şi dacă eu am făcut ceva ilegal, să vină oricine să mă lege”. În legătură cu prezenţa lui Mircea Băsescu în calitate de asociat, Aurel Cazacu afirmă: “Luaţi manualele de marketing agresiv comercial şi o să vedeţi. Comerţul este o ştiinţă. Ca să-l atrag pe ăla fac orice. Când fac lucruri ilegale, este o problemă. Dar nu fac trafic de influenţă, pentru că nu folosesc acest lucru ca să închei contracte, să fac presiuni pe preţ… Eu sunt în fază de prospectare. Mă chinui să atrag investitori care să mă ajute (…). Da, numele dânsului reprezintă o garanţie de seriozitate. Dânsul este un om foarte vertical, este un om care ştie o limbă străină, dar asta nu înseamnă că el se duce să facă presiuni undeva sau să zică «daţi cu doi lei în loc de cinci sau ceva». N-are nicio legătură. Este o mare tâmpenie şi pot să afirm despre acei oameni că acţionează în detrimentul României când fac aceste afirmaţii. Uitaţi-vă în manualul de diplomaţie că un ministru sau un preşedinte îşi ia soţia cu el. Să nu uităm că soţiile de preşedinţi sunt în fundaţii de caritate şi ajută”.

Videanu: Corpul de Control analizează informaţiile

Adriean Videanu, ministrul Economiei,  a declarat vineri că nu s-a efectuat niciun fel de tranzacţie şi nici măcar intenţie de tranzacţie în industria de apărare şi că în prezent Corpul de Control al ministrului analizează informaţiile referitoare la Aurel Cazacu. Videanu a precizat că a aflat de afacere joi după-amiază.
“Deja astăzi Corpul de Control al ministrului face o analiză pe această temă. Mâine, când voi ajunge în Bucureşti, voi avea raportul pe masă şi o să vă pot da un răspuns. Corpul de Control va face această analiză”, a spus Adriean Videanu.
Ministrul a subliniat că Aurel Cazacu nu este director general la Romarm. “Este directorul general al Direcţiei din Ministerul Economiei, privind industria de apărare”, a afirmat Videanu.

Duvăz (PSD): MApN trebuie să clarifice implicarea lui Băsescu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Bogdan Niculescu-Duvăz, afirmă că Traian Băsescu încă are de clarificat în ce fel a fost amestecat în afacerea fratelui său privind eventuale contracte militare cu statul, iar MApN să lămurească dacă au existat achiziţii în care să fi fost implicaţi cei doi.
Duvăz a afirmat că, fiind vorba de amestecul numelui preşedintelui şi al fratelui acestuia în operaţiuni care privesc achiziţii militare de stat, şeful statului încă are de dat un răspuns în privinţa asocierii fratelui său în eventuale contracte cu statul.
“Momentul în care apare această firmă şi mai ales zona de activitate, fiind vorba de achiziţii ce urmează să fie făcute de stat, ridică multe semne de întrebare. Sunt încă întrebări la care trebuie să răspundă atât fratele preşedintelui, dar mai ales Traian Băsescu”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD. Duvăz a declarat că şi Ministerul Apărării Naţionale trebuie să lămurească dacă şi în ce fel firma lui Mircea Băsescu şi eventual numele şefului statului au fost implicate în contracte de achiziţii cu statul.

Uioreanu (PNL): Preşedintele a ajuns şeful mafiei

Deputatul PNL Horea Uioreanu a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj, că preşedintele Traian Băsescu şi-a pierdut în ultimii ani imaginea de campion al luptei împotriva corupţiei şi că girează, prin oameni apropiaţi lui, un “jaf generalizat” în România.
“Vezi cazul Ridzi, vezi cazul Udrea, vezi cazul Mircea Băsescu, deci practic nu putem vorbi de o eşuare a proiectului «Traian Băsescu luptă împotriva corupţiei», ci el, din poza pe care a avut-o de campion al luptei împotriva corupţiei, practic a devenit şeful mafiei din România, pentru că girează, prin aceşti oameni apropiaţi lui, un jaf generalizat în România”, a declarat Uioreanu.
Acesta a mai afirmat că “protejaţii” din jurul lui Traian Băsescu sunt concentraţi pe “un jaf al bugetului naţional”. “Din poza pe care a avut-o Traian Băsescu în 2004, de campion al luptei împotriva corupţiei, cred că după patru sau cinci ani de zile avem cu totul şi cu totul altă imagine vizavi de Băsescu, clanul din jurul lui, protejaţii din jurul lui, toţi concentraţi pe un jaf al bugetului naţional”, a susţinut Uioreanu.

Meleşcanu (PNL): În joc sunt foarte mulţi bani

Fostul ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că rudele demnitarilor nu trebuie să facă afaceri cu statul. “Atunci când eşti într-o poziţie publică atât de înaltă, familia ta trebuie să evite să aibă afaceri cu statul, afaceri care pot crea un semn de întrebare”, a spus Meleşcanu. Fostul ministru al Apărării spune că implicarea fratelui lui Băsescu într-o astfel de afacere este o “gravă eroare”.
“Am fost şi eu ministru al Apărării şi nu mi-au lipsit nici ofertele pentru mine şi nici pentru familia mea de a face asemenea lucruri. Din punctul meu de vedere, este clar conflictul de interese”, a mai precizat el.
Fostul ministru declară că programele de înzestrare a armatei se ridică undeva la 10 miliarde de euro: “Este vorba de foarte mulţi bani. Este nevoie de transparenţă, să fie totul legal şi pentru asta avem instituţii”.

Vosganian (PNL):  Un frate preşedinte presupune şi riscuri

Vicepreşedintele liberal Varujan Vosganian i-a solicitat vineri şefului statului să le transmită membrilor familiei sale că a avea un frate sau tată preşedinte nu presupune doar avantaje, ci şi riscuri pe care trebuie să şi le asume.
“Rugămintea mea este să trataţi cu mai multă seriozitate, să spuneţi colaboratorilor dumneavoastră să nu-şi mai uite pungile cu ciubucuri prin restaurante, să spuneţi miniştrilor dumneavoastră să guverneze ţara, şi nu campaniile electorale, şi să nu se ocupe cu lipitul afişelor, şi, fireşte, să spuneţi membrilor dvs. de familie să ştie că a avea un frate sau un tată preşedinte presupune, dincolo de toate avantajele, şi anumite riscuri, precarităţi pe care de dragul acestui popor ar trebui să şi le asume”, s-a adresat Vosganian lui Traian Băsescu, cu referire la ultimele acţiuni ale preşedintelui.
Vosganian s-a referit la “disputa” pe care a avut-o cu Traian Băsescu, cu ocazia dezbaterilor pe legile educaţiei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns