Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Daca baimarenii il doresc, Cristian Anghel vrea sa fie primar si in 2012

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Interviu in exclusivitate cu edilul municipiului Baia Mare

 [slideshow id=731]

Reporter: Sunteti primarul municipiului de 16 ani. Care credeti ca este motivul pentru care baimarenii va apreciaza si va mentin in fruntea orasului?

Cristian Anghel: Probabil fiindca am reusit sa creez un parteneriat durabil intre reprezentantii Administratiei Publice Locale, in speta primar si cetateni. Cred ca si comportamentul meu deschis spre un dialog cu cetatenii si-a spus cuvantul. Am citit in ziare ca sunt persoane care au stat de vorba cu mii de cetateni. La nivel de notorietate, ca am facut si noi sondaje de opinie, eu am ajuns la 98%. Asta inseamna ca din 100 de locuitori 98 il cunosc sau au auzit de Cristian Anghel. Este intr-adevar o perioada lunga, perioada in care am reusit sa creez o echipa profesionista in Primarie. Si, din experienta, va spun foarte sincer – nu cred ca exista multe primarii in Romania care sa aiba o asemenea echipa care s-a sudat in timp. Poate ca mai este o explicatie, am incercat sa leg teoria cu practica, eu avand la baza fundamentele teoretice de la Universitate, unde eram conferentiar si doctorant in mecanica. Eu cred ca am reusit sa ducem acest oras impreuna cu locuitorii sai pe un drum bun. 

Echipa formata si sudata din Primaria Baia Mare este singurul “mic secret” al longevitatii primarului Cristian Anghel?

Nu, esentiala este si contributia cetatenilor, pentru ca fara ei nu poti sa realizezi anumite lucruri, poate ca este importanta echipa, dar cred ca este  important si managementul. Continuitatea inseamna un lucru major in istoria unui oras. Asistam in alte parti la schimbari fundamentale privind strategia de dezvoltare, care nu dau bine. Oriunde in momentul in care o comunitate a plecat pe un drum si exista un document tip “Constitutie de Dezvoltare Locala” unanim acceptat de Consiliul Local sau de cetateni el trebuie continuat.

 Ce credeti ca se va intampla cand nu veti mai fi primarul municipiului Baia Mare?

Am fost intrebat de mai multe ori despre acest aspect. Discutam la sustinerea celei de-a doua teze de doctorat, pe care in curand o voi sustine si public, despre trainicia, durabilitatea Strategiei de Dezvoltare Durabila a orasului. Intrebat fiind de un profesor de la Universitatea Bucuresti ce siguranta am ca strategia elaborata in acest an va fi continuata dupa 2012, daca nu voi mai fi primar, i-am raspuns ca, daca exista un Consiliu Local serios care a aprobat un document strategic pentru dezvoltarea comunitatii, toti cei care vin dupa aceea trebuie sa continue pe acest drum. Eventual se pot adauga sau modifica anumite domenii sau capitole, in functie de evolutia comunitatii. Baia Mare este unul dintre orasele care a reusit sa-si elaboreze o strategie de dezvoltarea durabila, este intre cele noua orase pilot care in 2002 au finalizat strategia. Aceasta e completata cu un Plan Local de Actiune si cu un portofoliu de proiecte elaborate aici in plan local. O comunitate se poate dezvolta haotic sau se poate dezvolta strategic si atunci trebuie sa punem niste pietre, sa stim unde suntem si unde vrem sa ajungem. Sunt cele doua puncte semnificative. Cum, pe ce drum, cand, cu ce resurse, acestea se definesc ulterior, dar trebuie sa stim unde vrem sa ajungem.

 In ce masura a fost imbunatatita strategia de dezvoltare durabila a orasului, pentru a satisface nevoile momentului?

Strategia a fost elaborata in 2002, cu specialistii din Baia Mare, dar si cu o larga participare a cetatenilor. Varianta noua adoptata in Consiliul Local, in luna aprilie, contine inca trei patru domenii de actualitate de finantare. De exemplu, Regenerarea urbana e un domeniu nou. In acest an, centrul vechi Millennium Bussines Center implineste cinci ani de functionare. In Romania, Millennium Bussines Center este cel mai important si cel mai cunoscut model de regenerare urbana. Au trecut cinci ani si nu a aparut altul care sa-l concureze si in orice carte despre finantarile europene veti gasi acest exemplu. In iarna vom organiza o sarbatoare, o intalnire, un istoric al lucrurilor intamplate acolo. Proiectul Millenium Busssines Center a fost un model, am intrat ultimii si am terminat primii. Si de cinci ani functioneaza.

Cum poate deveni Baia Mare un municipiu cu adevarat european?

Baia Mare este declarat Pol de Dezvoltare Urbana, iar acest lucru ne ofera niste finantari suplimentare, pentru care trebuie sa elaboram documentatii.

Am ales cartierul Vasile Alecsandri pentru ca vreau sa-l aducem la nivel european. Sunt cateva obiective mari care vor intra in aceasta finantare. Pregatim documentatia, o depunem in noiembrie la Bruxelles, pentru a obtine o finantare pe Programul Operational Regional, circa 11 milioane de euro. Printre obiectivele importante pe care vrem sa le finantam din fonduri europene se numara extinderea liniei de troleibuze in cartierul Vasile Alecsandri. Totodata, vrem sa amenajam si sa regularizam paraul Craica, care reprezinta o problema ce trebuie asumata de toti. Degeaba este denumit cartierul Cristian Anghel-Craica, el este cartierul nostru, al tuturor. Are si Cristian Anghel partea lui de vina, au si consilierii poate niste elemente de vinovatie, poate si cetatenii care stau acolo, dar dupa mine este o problema a orasului ce trebuie rezolvata impreuna. Eu sunt de acord sa-mi asum toata raspunderea vizavi de nerealizari, cu conditia ca anumite persoane sa recunoasca si realizarile care exista in acest oras.

 Si Firiza este un cartier care apartine tot de Baia Mare. 

Din punctul meu de vedere toate cartierele orasului sunt pe acelasi plan. Nu exista cartiere marginase, cartiere centrale, nu exista politici speciale pentru anumite zone ale orasului sau exista politici speciale, dar ele nu favorizeaza anumite cartiere. Trebuie gandit orasul in ansamblu. Cartierul Firiza este unul cu cetateni foarte dinamici si pretentiosi. Pe undeva poate ca e bine sa fie asa cetateanul, cu conditia sa contribuie si el la bunul mers al lucrurilor in comunitate. Transportul in comun, canalizarea si apa sunt dureri mari in zona. La intalnirea cu cetatenii din cartierul Firiza, din 9 august, le-am explicat ca singurul traseu unde n-am modificat numarul de curse a fost Firiza. Am vorbit si despre apa si canalizare, pe care cineva le-a promis ca le rezolva rapid. Nu e asa simplu. Eu sunt presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intracomunitara (ADI) Maramures si in documentatia pe care o pregatim pentru finantare pe retele de apa si canalizare pe judet, prin Vital, care a devenit operator regional, vor fi alocate circa 4,6 milioane de euro pentru Firiza. Niciodata nu putem din bugetul local sa rezolvam apa si canalizarea,  decat din finantare europeana. Avem prioritate    in Firiza, Ferneziu si Valea Borcutului. Am mai discutat cu cetatenii daca gasesc oportun ca din 15 septembrie sa introducem un autobuz exclusiv pentru cei 50-70 de elevi care vin din Firiza la scolile din Baia Mare. Cu totii au fost de acord si e o promisiune pe care o voi pune in practica si voi vorbi cu cei de la Urbis in acest sens.

Multi baimareni se plang de calitatea apei. Care este stadiul lucrarilor la statia de tratare a apei?

Da, o alta problema care creeaza disfunctionalitati in oras este reteaua de apa si canalizare. Statia de tratare a apei finantata din programul ISPA va fi finalizata la sfarsitul lui septembrie si in octombrie o vom inaugura. Personal m-am batut cu ministerul, cu Banca Europeana de Investitii, sa aducem cei 30 de milioane de euro nerambursabili, iar eu n-am spus ca aceasta reprezinta o “carte de vizita”, desi e vorba de o mare realizare, un proiect total de 46 de milioane de euro. Statia de Epurare va fi gata in februarie, pentru ca are termen 2010, iar retelele se finalizeaza in octombrie. Asteptam si cele 122 de milioane de euro care vor veni anul viitor. Vom intra in oras pe noi strazi, inclusiv in Firiza, Ferneziu, Valea Borcutului, unde nu exista retea de apa. Finantarea ISPA este la ora actuala cea mai mare finantare la nivelul orasului si judetului si nu modernizarea unui drum. Observati ca, spre deosebire de Baia Mare, la nivel de Maramures toate cele cinci mari proiecte ale judetului stau pe loc. Aeroportul este in aceeasi faza de anul trecut, Drumul Rapid Baia Mare-Vaja si Drumul Nordului sunt scoase din circuit, groapa de deseuri menajere sta pe loc, pentru ca nu avem locatie clara peste deal, iar la drumul Baia Sprie – Barsana s-a anulat licitatia si se reface. In acest moment nu exista pasi facuti inainte. Lucru care nu se intampla la nivel de Baia Mare, chiar daca este an de criza.

Cum raspundeti acuzatiilor ca amanetati viitorul municipiului Baia Mare, prin contractarea unui nou imprumut bancar?

Contractarea unui nou imprumut de 500 de miliarde de lei vechi a fost un subiect mult discutat. Eu sunt adeptul instrumentului datoriei publice, pentru ca toate orasele din Europa il folosesc. In viziunea mea, iei credit cand ai de platit niste lucrari realizate, nu pentru a-i pune in banca, asa cum s-a intamplat la Primaria Capitalei. Am optat pentru accesarea unui credit avantajos, bine negociat cu banca. De exemplu, comisionul pentru neutilizarea intregului credit este zero. Platim dobanda doar pentru sumele trase. Am facut un calcul si am ajuns la concluzia ca, daca vom lasa niste investitii in conservare, s-ar putea sa ne coste mai mult decat dobanda pe care o vom plati la un credit. De exemplu, strada Vasile Lucaciu necesita turnarea unui strat de binder pana in iarna cu orice efort. Nu putem lasa balta proiecte europene, unde suntem obligati la co-finantare, din lipsa de bani.  Sistemul de lucru pe fonduri structurale este diferit, se merge pe rambursare, asta nu s-a inteles.

Care credeti ca vor fi problemele majore cu care se va confrunta municipalitatea in perioada de criza?

Depinde de nivelul incasarilor pe care-l vom avea. Noi am incercat sa mergem pe o linie de austeritate si am reusit sa recuperam din restantele pe care le aveam. Nu mai avem restante mari mai vechi de 90 de zile. Majoritatea se situeaza la sub 30 de zile si depinde de nivelul Impozitului pe Venitul Global pe care-l incasam lunar sau de taxe si impozite. Dupa 15 octombrie voi putea spune mai multe. Din pacate, anul viitor va fi un an dificil pentru cetateni si trebuie sa-i anunt pe aceasta cale ca Guvernul a decis majorarea taxelor cu 20% si sunt obligat sa o aplic. Avem inclusiv noi, in plan local, posibilitatea de a mari in plus cu inca 20% taxele si impozitele, dar eu consider ca nu trebuie sa facem asta. Noi de aproximativ patru ani nu am crescut deloc taxele si impozitele, acum insa ne obliga Guvernul.

Cu ce oras din strainatate ati compara municipiul Baia Mare si de ce?

Mi-ar placea ca Baia Mare sa devina un al doilea Lichtenau, care este un oras independent energetic si asta ma pasioneaza. Orasul are energie eoliana, apa termala. In momentul de fata, tratam problemele cu o firma de consultanta din Germania, care are sediul acolo, pentru a adauga o componenta la Strategia de Dezvoltare Durabila, si anume eficienta energetica a orasului. Vom face in octombrie o conferinta pe aceasta tema.

Ce va reprosati dupa atatia ani de mandat ca primar?

Imi reprosez ceea ce-mi reproseaza inclusiv sotia, care e o femeie deosebita:  nu sunt destul de exigent atunci cand trebuie. Poate ca e un defect, poate e o calitate, depinde cum interpretam. Oricum, niciodata n-am facut rau cuiva.

Daca vi s-ar oferi ocazia, ce ati alege: un nou mandat de primar sau unul de ministru?

E tentanta ideea de a fi ministru, dar nu orice ministru. Pentru mine ar fi tentant un post la ministerul Administratiei sau la ministerele Economiei, Mediului ori Educatiei, pentru ca am o cariera si o formatie universitara. Acestea ar fi cele care cred ca mi  s-ar potrivi. As accepta o astfel de pozitie de ministru cu conditia sa am doza de siguranta ca din functia respectiva as aduce mai mult in Baia Mare decat din pozitia de primar. E tentanta ca functie, ca titlu, dar daca as sti ca nu reusesc foarte mult pentru Baia Mare, ci as putea sa fac mai multe ca primar, raman la aceasta pozitie. Mai e timp pana atunci. In momentul de fata ma simt bine in pozitia de primar, care pentru mine a devenit o meserie si o fac cu pasiune.

Baia Mare il va avea primar si in 2012 pe Cristian Anghel?

Daca cetatenii ma doresc… sigur ca da. Eu consider ca am o relatie buna cu baimarenii. E adevarat ca uzeaza functia aceasta, dar daca stii sa folosesti prerogativele si avantajele care ti le confera poti sa o exploatezi pozitiv. Tot balansul e ca uzura sa fie mai mica decat sufragiul. Exista si persoane pe care nu poti sa le ajuti, care evident devin nemultumite si isi exercita votul in alta parte, dar eu ma straduiesc sa ajut pe cat mai multi si sa realizez lucruri pentru intreaga comunitate.

 Pentru ca azi este o zi speciala in viata dumneavoastra si, de ce nu, si a orasului, va uram “La multi ani!” si multa sanatate, caci de implinirile profesionale cu siguranta va puteti ocupa personal.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Se aduna semnaturi pentru Oprescu

Asculta acest articol In Maramures este in plina desfasurare campania de strangere a semnaturilor pentru sustinerea candidaturii lui Sorin Oprescu