Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Se diversifică lupta politică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Crin Antonescu este primul candidat prezidențial care abordează subiectul legat de cazul Mircea Băsescu. Liderul liberal și-a prezentat, de fapt, opinia despre modelul de președinte. El dorește să se delimiteze total de modelul Băsescu. El spune că pentru un președinte este important ce face, nu ce spune. În același timp, Antonescu se arată mirat de faptul că Mircea Geoană nu și-a spus punctul de vedere nici în cazul Udrea, iar în cazul Mircea Băsescu, de asemenea, tace.
Aici Crin are dreptate. Geoană pare a se îndepărta de punctele fierbinți, de chestiunile arzătoare la ordinea zilei.  Situat cu 10 procente sub partid, într-adevăr liderul PSD are alte probleme de rezolvat. Diferența constantă pare a veni dinspre simpatizanții lui Ion Iliescu și Adrian Năstase. Cei doi încă nu au găsit momentul potrivit pentru a-și arăta disponibilitatea de a-l sprijini total pe Mircea Geoană. După ce a spus că și l-ar dori pe Crin Antonescu în propriul partid, Ion Iliescu nu a revenit cu precizări. Asta încă îl costă pe candidatul prezidențial al PSD. Oricât s-ar strădui, până ce Iliescu și Năstase nu vor spune răspicat că merg pe mâna lui Geoană intrarea acestuia în turul doi este discutabilă.
Mai mult decât atât, în fața PSD se deschide încă un front. Democrat-liberalul Cezar Preda declară pe față că PSD ar trebui dat afară de la guvernare, nu lăsat să plece pur și simplu. Este cea mai clară poziție exprimată de PDL după scandalurile Ridzi, Udrea, Mircea Băsescu. Cum va reacționa PSD la declarația lui Cezar Preda? Destul de palid. Nu fără o undă de infantilitate, PSD se preface că mai scapă un “document secret”, un fel de strategie în care face profeții despre ce va face PDL. Se pare că strategii americani au un plan din care nu se vede mare lucru, cel puțin până acum.
Ar fi, de asemenea, interesant de văzut dacă PSD ține legătura cu PNL. O eventuală înțelegere secretă privind o viitoare guvernare devine și mai probabilă după excesul de sinceritate al lui Cezar Preda.
Dar e posibil ca și pentru prezidențiale să se ajungă la o nouă formulă? De pildă găsirea unui candidat comun al opoziției anti-Băsescu. PSD și PNL sunt două partide destul de orgolioase pentru ca în numele victoriei să renunțe la candidatul propriu din primul tur.
Ieșirea lui Crin Antonescu de duminică a fost destul de civilizată față de gravitatea fenomenelor pe care le reclamă. Necesitatea unui nou model de șef al statului după mandatul unui președinte năstrușnic se impune teoretic, însă practic nu este timp suficient pentru impunerea sa. Dacă e greu de presupus spre ce se îndreaptă liberalii, nici în ceea ce privește strategia PSD nu este ușor de dibuit. Cu toate că PSD a mai făcut scăpată o strategie, de fapt social-democrații nu prea știu ce au de făcut. După opt luni de guvernare alături de PDL, ei încă bâjbâie. Lupta politică se diversifică pe măsură ce se apropie data declanșării oficiale a campaniei prezidențiale. Unele partide se află cu mult în spatele evenimentelor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns