Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Profesorii, sfătuiți să nu se lase păcăliți cu salarii crescute înainte de alegeri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele Traian Băsescu a făcut, vineri, un apel către profesori să nu se mai amăgească cu salarii mărite înainte de alegeri, pentru că acești bani îi pierd prin inflație, și a spus că deprecierea din sistem e rezultatul “bunei înțelegeri” între politicieni și sindicate.

“Apelul meu la dumneavoastră este să nu vă păcăliți, să fiți realiști, să alegeți soluțiile care pun sistemul de educație în stare de performanță, pentru că România este condamnată dacă tinerii nu vor face performanță ca urmare a școlii pe care au făcut-o și vom rămâne un veșnic importator de orice”, a spus șeful statului, la Congresul cadrelor didactice.

Deficiențe în învățământ

Băsescu a arătat că știe aceste lucruri pentru că a primit toate rapoartele care vizează deficiențele sistemului de educație, care “scoate doctori și la Caracal, unde se cumpără diplome, care nu are criterii de performanță și disponibilități”.
Traian Băsescu le-a transmis un mesaj participanților la eveniment, întrebat despre situația financiară a cadrelor didactice. “Eu aici nu au venit nici să vă promit salarii, nici să vă spun nimic altceva decât să vă dau semnalul meu de respect și în același timp să vă conving că aveți nevoie să vă implicați într-un sistem de educație performant. Nu se poate numai cu satisfacții din acelea negociate de sindicate, din când în când. Nu se poate”, a spus șeful statului. El a continuat: “Nu vă mai amăgiți cu salariile crescute înainte de alegeri, a căror creștere o pierdeți în câteva luni, prin inflație”. Președintele a mai arătat că tot ce se va întâmpla în România în continuare se va bizui pe apropierea deciziei de comunitate, indiferent care va fi Guvernul care se va instala.

Criza din educație cauzată de centralizare

El a ținut să facă și o radiografie a situației actuale a educației, precizând că o cauză a acestei situații este faptul că sistemul educațional a fost păstrat centralizat. “O să vă spun un lucru care nu o să vă placă (..). Dacă s-a produs o depreciere majoră a sistemului de educație, el este rezultatul bunei înțelegeri între politicieni și sindicate”, le-a trasmis Băsescu dascălilor.
Președintele a explicat că întotdeauna s-au făcut compromisuri pe seama calității educației înainte de alegeri, cu un timp mai îndelungat sau mai apropiat de momentul alegerilor.
:eful statului a apreciat că, de cele mai multe ori, aceste înțelegeri au fost făcute “cu amăgiri de moment, prin peticirea Legii salarizării sau Legii educației, prin obținerea unor satisfacții de moment, în detrimentul temeiniciei actului de educație și a sistemului de salarizare”.

Aruncarea cu bani înainte de alegeri înseamnă inflație

“Toți știm foarte bine ce înseamnă aruncarea cu bani înainte de alegeri, înseamnă inflație în lunile după alegeri și veniturile rămân tot acolo, iar capacitatea de a cumpăra a dascălului se diminuează proporțional și în deplin acord cu excesele făcute înainte de alegeri”, a mai spus președintele Băsescu.
Băsescu a promulgat, în octombrie 2008, înaintea alegerilor parlamentare, legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% de la 1 octombrie, lege aprobată cu unanimitate de voturi în Legislativ. :eful statului a apreciat atunci ca nedemocratică ordonanța prin care aplicarea majorării era amânată. În ianuarie 2009, Băsescu declara că accentuarea crizei economice pune sub semnul întrebării majorarea salariilor profesorilor.

Băsescu susține reforma profundă

Președintele a declarat că sistemul de învățământ se află în criză, că trebuie reformat profund și le-a spus profesorilor că propunerile lor de modificare a legilor în domeniu vor fi acceptate dacă respectă Pactul pentru educație. Băsescu a precizat că propunerile Comisiei Miclea trebuie “realizate treptat, în cazul în care aceste propuneri se vor transforma în legi”, similare cu cele din sistemele de educație performante din lume.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns